Consellers comarcals al plenari

El Consell Comarcal de l'Alt Camp presenta el Pla de Reactivació Socioeconòmica de la comarca

La proposta consta de 5 línies de treball i 12 projectes, que inclouen 59 mesures

El Consell Comarcal de l'Alt Camp ha presentat el Pla de Reactivació Socioeconòmica. La proposta pretén assentar les bases per a treballar la reactivació socioeconòmica de la comarca. També vol aconseguir una millor planificació estratègica  en l'àmbit del desenvolupament local i l'ocupació i fer un treball col·laboratiu entre el màxim nombre d'agents.

El pla va donar les primeres passes durant el mes de gener, moment en què es van fer diverses entrevistes i es van iniciar els tallers amb diferents col·lectius. En les diverses sessions, les persones participants van poder fer aportacions i propostes que han servit per identificar les actuacions necessàries per contenir l'impacte de la Covid-19 a l'Alt Camp.

Durant la realització dels tallers, un dels elements més repetits va ser «el poc valor que es donava als recursos de què disposava la comarca. També com es necessitava generar una economia més interna, més comarcal, que posés valor als recursos endògens i a l'aspecte social», exposen des del Consell Comarcal.

Per això, a partir d'aquí, va sorgir la visió central de l'estratègia de reactivació de l'economia que l'Alt Camp necessita, «que entre tots fem territori, fem comarca», afegeixen. Aquesta visió central s'ha de materialitzar a través de dos elements clau: valorar el  territori  i treballar plegats.

Operaris treballant al polígon industrial de Valls
Imatge d'una de les vies del polígon | Cedida

Els 12 projectes

El Pla de Reactivació Socioeconòmica de l'Alt Camp consta, a part de la visió estratègica, de 5 línies de treball i 12 projectes, que inclouen 59 mesures per tal d'incentivar i reactivar els diferents sectors de la comarca. 

Les  5 línies de treball són el manteniment de la indústria i la seva diversificació, el potenciament i desenvolupament del turisme sostenible i la a generació d'ocupació, de qualitat i inclusiva. També la reactivació del teixit empresarial, especialment els sectors més castigats, i l'impuls a la col·laboració publicoprivada per dinamitzar la comarca.

Dins dels  12 projectes, s'inclouen el de L'Alt Camp industrial; projectes d'economia circular/simbiosi industrial; Indústria zero emissions; un programa de suport a les petites empreses i microempreses; una xarxa de proveïdors locals; Empreses en xarxa; un impuls del turisme sostenible a l'Alt Camp i un programa de suport a l'emprenedoria i empresaris del sector agrari.

També L'Alt Camp, una comarca socialment responsable; un programa d'orientació professional específica per a joves; un programa de foment de l'ocupació dels col·lectius vulnerables i el fòrum territorial pel desenvolupament socioeconòmic de l'Alt Camp.

El Pla de Reactivació Socioeconòmica és un projecte subvencionat  pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, finançat pel Servicio Público de Empleo Estatal i cofinançat en un 50% pel Fons Social Europeu.