Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
sant-joan-valls

Valls ja coneix la programació de la Festa Major de Sant Joan

L’obrador d’espardenyes Calçats Alentorn serà el Santjoaner 2019

sant-joan-valls
La presentació del programa d'actes ha anat a càrrec de Marc Ayala, regidor de Cultura, i Jordi Bertran, gestor cultural | Albert Oliva

 

La Festa Major de Sant Joan de Valls 2019 se celebrarà entre dissabte 15 i dimarts 25 de juny, quan a les 23.00 h de la nit el clogui l'espectacle Piromusical  que enguany anirà a càrrec de la guardonada Pirotècnica Valenciana. Serà el primer cop en la història que un altre dels moments rituals presidit pels focs d'artificials s'ha encarregat a una dona, Teresa Rey. El programa ha estat il·lustrat per primera vegada per les nenes i nens de les vuit escoles i col·legis de Valls, que han seguit l’estela de la imatge gràfica principal creada per Berta Artigal.

  

Les set comissions participatives i les 63 entitats i col·lectius organitzadors d'activitats han presentat el programa de Sant Joan 2019, que tindrà un caire eminentment gratuït. Els concerts per a les més àmplies audiències amb el reggae festiu d’Oques Grasses, l’eletropop de La Casa Azul, el compromís i la familiaritat de Joan Dausà, l’esclat d’Itaca Band, l’ska-punk-rock de Boikot, el rap de Toteking i el feminisme rebel de Pupil·les, tots a l'escenari de l'aparcament del Barri Antic els dies 22, 23 i 24 de juny, i l'espectacle del sots campió mundial de màgia, el castellonenc Yunke, al Centre Cultural dimarts 18, s'han vist completats per una notable nòmina d'artistes que contribueixen a la diversitat estilística del programa.

Així la plaça de l'Oli, també al Barri Antic, comptarà amb l'artista revelació Suu, el grup Dos Pardalets amb els enèrgics Carles Belda i Marc Serrats, i el ritual concert revetlla de versions amb els manresans de la Mitjanit. El Pati es vestirà de llarg la tarda i la nit de Sant Joan amb el concert i el ball de la centenària Orquestra Montgrins.  La nòmina d'artistes familiars l'obre la companyia de teatre de carrer Xirriquiteula amb un espectacle d'alçada protagonitzat per unes particulars girafes.

  

El talent local salpebra el programa en la línia facilitadora d’oferir espais d’oportunitat per al desenvolupament artístic i professional. Així als concerts joves es compta amb les bandes amb segell vallenc Papà Canalla i la seva rumba elèctrica, i Insomni amb el seu punk rock compulsiu. La plaça de l'Oli suma el duet d'Elena Volpini i Gabri Llorach presentant el seu primer disc, les havaneres made in Valls del grup Penjats de l'ham, i els combos moderns de l'Escola Municipal de Música Robert Gerhard. La plaça Pilar Prim gaudirà de la Circoteca de la companyia Passabarret. Finalment, la plaça del Blat viurà el concert vermut dels també vallencs Fenya Rai amb el seu primer treball discogràfic.

Sant Joan Valls 2018 | Les imatges dels concerts a l’aparcament del Barri Antic | Isma

Santjoaner i Ambaixador

Els reconeixements honorífics propis del Sant Joan vallenc tenen una ambivalència destacada aquest 2019. El Santjoaner (20 de juny) tindrà un marcat caràcter local, mentre que l'Ambaixador dels Xiquets de Valls serà de rang internacional.  El reconeixement a la trajectòria festiva del Santjoaner es fixa en un detall que sovint passa desapercebut però que dóna molt de caràcter al Seguici Cerimonial: les espardenyes que llueixen gran part dels balladors. A Valls un obrador històric, Calçats Alentorn, obert des de 1937, en proveeix no sols per a Sant Joan sinó per a altres indrets, celebracions i persones. L’Ajuntament els reconeix la feina i els lliura la bandera de la Ciutat que portaran en dos dels actes destacats de la Festa Major: l’anada i tornada a la tronada, i el tomb del poble.

Pel que fa a l’Ambaixador dels Xiquets de Valls (22 de juny), ho serà el Camp de Refugiats de Smara, ubicat al desert de Tinduf, zona cedida per Algèria perquè es poguessin establir les dones i els nens sahrauís que van haver de fugir de la seva terra, el Sàhara Occidental, arran del conflicte en aquesta antiga província espanyola annexionada pel Marroc. La República Àrab Sahrauí Democràtica, que administra Smara, és una nació sense estat reconeguda per 84 estats, entre els quals no es troba l’espanyol. Gràcies al projecte educatiu i comunitari Una finestra al món, basat en l’intercanvi d’experiències educatives entre les nenes i nens d’escoles catalanes i les de les set escoles del campament d’Smara, s’hi han desenvolupat tallers castellers. Ha estat una altra manera de projectar els castells al món. L’Ambaixador oficiarà el ritual del sorteig al km 0 casteller.

Novetats en el ritual tradicional de la festa

sant-joan-valls
L'espectacular sortida de Completes s'avança 15 minuts | Cedida

 

Els actes de l'arribada del foc del Canigó i els de la Nit de Completes (23 de juny) s'han programat un quart d'hora abans que en anys anteriors.  Ha estat possible gràcies al consens entre Òmnium Cultural, la Parròquia de Sant Joan i les comissions dels Xiquets de Valls i de Ritual i Seguici Cerimonial. En les balladetes a la plaça del Blat (dies 23 i 24) s'incorpora la figura del basilisc estrenat l'any passat. En l'Anada a Ofici del matí de Sant Joan es recupera la participació dels nans.

Finalment, com a epíleg de la Festa Major la celebració del Corpus que enguany coincidia amb la Nit de Sant Joan s'ha traslladat al diumenge 30 de juny amb les tradicionals catifes ornamentals i la processó general. Però des de l'avantvigília s'han programat actes com el Liceu a la fresca, amb la transmissió de l'òpera Tosca de Puccini.

La Festa Major comptarà amb 3 pirotècnies

La comissió d’espectacles pirotècnics ha escollit una tripleta d’empreses. Per primer cop en la història serà una dona, la valenciana Teresa Rey, qui assumeix l’encàrrec dels focs tant de l’Entrada com de la Sortida de Completes. Amb seu a la població de Llanera de Ranes, a la comarca de la Costera, Rey tindrà la responsabilitat d’un dels moments més simbòlics de la Festa Major vallenca.

El Piromusical de cloenda (dimarts 25, 23 h) compta amb la Pirotècnia Valenciana.  Les pirotècnies han prestigiat un dels actes més multitudinaris de la celebració i han rubricat aquest nou format en què els focs d’artifici i els compassos musicals dansen de la mà. Amb la direcció artística de José Manuel Crespo Vidal, la Valenciana atresora un bon palmarès de guardons, entre els quals excel·leix el primer premi del 25è certamen internacional de focs artificials de la Semana Grande de Bilbao el 2015, un dels més prestigiosos de l’Estat. Finalment, per a la tronada inaugural (dijous 20, 20.30 h), l’Entrada a Ofici i l’Entrada de Sant Joan (dilluns 24, matí i tarda), la comissió ha renovat la confiança a la veïna Pirotècnia Catalana, de Vimbodí i Poblet, dirigida per Miquel Pujol Sisa.

sant-joan-valls
Moment de l'entrada a Completes amb l'esclat de la pirotècnia | Cedida

Més serveis higiènics

El Sant Joan 2019 comptarà amb un desplegament de wc higiènics molt més ampli que arribaran a la cinquantena.  En l'aparcament del Barri Antic es dupliquen els existents en edicions anteriors. Alhora a les altres zones habilitades els anys previs a l’àrea de Ca la Mateueta, el Pati i la plaça del Blat, es suma una de nova al Portal Nou, per on accedeix una part important dels espectadors i participants de la Festa Major.  D’aquesta manera, queden establertes cinc zones de wc higiènics durant Sant Joan.