Paisatge amb plaques solars.

Presenten a Valls i a Vallmoll dos projectes d'energia solar perquè els veïns hi puguin invertir

Les presentacions es faran aquest dimecres 11 de maig

L'empresa ABO Wind, què desenvolupa i construeix projectes d'energia renovable, aterra a l'Alt Camp i ho fa amb dos projectes d'energia solar en què els veïns i veïnes dels municipis implicats hi podran invertir.

Es tracta dels projectes ISF Geoide II i ISF GEOIDE III, dues instal·lacions de plaques solars que desenvoluparà ABO Wind als municipis del Pla de Santa Maria i Vallmoll. El director d'ABO Wind Espanya ha explicat que la instal·lació d'aquestes plaques respon a l'objectiu de la corporació «d'ajudar en la lluita contra el canvi climàtic, però sense oblidar el respecte a les poblacions implicades».

És per això que aquest dimecres 11 de maig es farà la presentació dels projectes als dos municipis. L'ISF GEOIDE II, que s'instal·larà a Vallmoll, es presentarà a la Biblioteca Municipal de Vallmoll en horari de 10.30 a 13.30 hores.

Per altra banda, el projecte ISF GEOIDE III que s'ubicarà al Pla de Santa Maria, es podrà consultar a l'Espai La Magrana des de les 17.00 a les 20.00 hores.

Els ciutadans interessats podran invertir en aquests projectes mediambientalment sostenibles amb aportacions a partir de 500 euros i rebre beneficis de les seves inversions. Per fer-ho realitat, ABO Wind ha aconseguit un acord amb Fundeen, una plataforma especialitzada en aquestes inversions.

Plaques solars.
Les presentacions es faran a Valls i a Vallmoll el dimecres 11 de maig. | Cedida

Invertir en els projectes d'energia solar a l'Alt Camp

En total s'oferirà a la ciutadania un 20% del deute estimat del projecte tal com demana la llei, és a dir un 20% de 15 milions d'euros en Geoide II i un 20% de 25 milions en Geoide III. L'oferta total és de 3 milions d'euros per a Geoide II i 5 milions d'euros per a Geoide III.  

Atenent a la normativa vigent en Catalunya, ABO Wind obrirà, a partir del dia 11 de maig, una fase inicial de captació de reserves en la qual els veïns interessats podran manifestar el seu interès a participar en el finançament col·lectiu del projecte.

Aquesta informació, en cap cas vinculant, servirà per a conèixer el suport a les noves instal·lacions entre la població local, i permetrà que els interessats rebin informació actualitzada sobre el desenvolupament del projecte i invertir de manera prioritària.

Des d'ABO Wind asseguren que «amb aquesta oferta de participació a la població local, es vol no sols complir amb els requeriments de l'administració sinó també involucrar a les comunitats limítrofes el més possible».

Els projectes que s'instal·laran a l'Alt Camp

Els parcs solars s'instal·laran en zones que impliquen Vallmoll i El Pla de Santa Maria, i també hi podran participar els municipis inclosos a les comarques del Tarragonès i l'Alt Camp, tal com estableix l'art. 9 bis 2 del Decret llei 24/2021 d'acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades de la Generalitat de Catalunya. 

La instal·lació de plaques solars que se situarà al terme municipal de Vallmoll, l'ISF GEOIDE II és un projecte de 30MW de capacitat, mentre que l'ISF GEOIDE II —què s'ubicarà al Pla de Santa Maria— és un projecte de 50MW de capacitat.

ABO Wind, fundada el 1996 i amb seu a Alemanya, ha creat plantes amb una capacitat de 4.000 megawatts i ha construït la meitat d'aquestes. La inversió anual de l'empresa és d'uns 500 milions d'euros. Més de 900 empleats en 16 països treballen amb entusiasme en la planificació, finançament, construcció i gestió operativa de parcs eòlics, solars i d'emmagatzematge d'energia.