Graner del Carme i cotxes

L'Ajuntament de Valls ho anuncia: primer pas en la recuperació del graner medieval del Carme

Les obres començaran a principis de l'estiu

Aprovat el projecte de consolidació provisional de l'edifici conegut com el graner  del convent del Carme de Valls. Es tracta d'un immoble d'origen medieval que forma part del conjunt patrimonial. L'actuació es durà a terme aquest estiu i forma part de la primera fase per salvar l'edifici, que es troba en un estat de degradació molt accentuat. En fases posteriors caldrà restaurar-lo i es treballa amb l'objectiu de convertir-lo en un futur equipament públic, com a centre d'interpretació dels torrents de Valls.

El graner està situat al torrent del Catllar, en un punt elevat que el converteix en un mirador excepcional de l'entorn natural. Per aquest motiu, quan finalitzin les obres, el graner es convertirà en un equipament públic que donarà a conèixer tota la riquesa paisatgística, ambiental i natural del sistema fluvial que conformen els diferents torrents que travessen la ciutat.

L'actuació compta amb una inversió de 54.000 euros. En concret, el projecte preveu la instal·lació d'uns cables tensors per lligar l'estructura, un sistema que permetrà restabilitzar l'edifici de manera menys invasiva, ràpida i segura. A la vegada, es ficaran les peces inestables de la barbacana, es tapiaran les obertures, es construiran contraforts, s'efectuarà un repàs de la teulada i l'entrebigat i es rejuntaran les esquerdes. 

També es durà a terme el desenrunament tant de la planta baixa i les golfes i l'estintolament del primer pis i la coberta. 

Aquesta fase tindrà però només un caràcter provisional  amb l'objectiu de preservar de manera immediata les restes del graner. A partir d'aquí l'Ajuntament iniciarà la redacció d'un nou projecte per a la rehabilitació integral de l'immoble i la seva conversió en nou equipament públic dedicat a posar en valor el patrimoni històric, ambiental i paisatgístic dels torrents.

El graner és un edifici protegit com a Bé Cultural d'Interès Local, amb una superfície construïda de 272m2. L'immoble formava part i era contemporani al complex de l'antic convent medieval del Carme, conjunt d'alt valor patrimonial que la ciutat va rehabilitar i recuperar l'any 2014 i que acull l'escola Enxaneta. El graner és un edifici que destaca per la seva planta quadrada i la teulada a quatre aigües, tot i que tant la meitat de la coberta original i dues de les façanes estan ensorrades. A més, el conjunt té un petit cobert annex també en molt mal estat.