Persones als arcs del celler del Paborde de Valls

Neix la Comunalitat de Valls per potenciar la xarxa econòmica urbana de la ciutat

Compta amb un pressupost de 350.000 euros repartits en dos anys

La Comunalitat de Valls  ja és una realitat. Es tracta d'un projecte que té per objectiu protegir i potenciar la xarxa econòmica urbana a través de l’economia de proximitat a la capital de l'Alt Camp, donant impuls a nous projectes d’ajuda mútua que neixen de la mà del teixit veïnal i associatiu.

La plataforma està integrada per una Assemblea d’Entitats, un òrgan bàsic de participació. La seva missió és establir una xarxa social i veïnal, detectar possibles necessitats del municipi, fer seguiment del treball desenvolupat i participar de qualsevol línia de treball que considerin oportú.

Pressupost de 350.000 euros

És un dels  22 projectes  finançats a Catalunya pel programa Noves Comunalitats Urbanes, convocat per la Direcció General d’Economia Social i Solidària, Cooperatives i el Tercer Sector, del  Departament de Treball  de la Generalitat de Catalunya.

Compta amb un pressupost de 350.000 euros  repartits en dos anys. S’invertiran en el desenvolupament de diversos projectes relacionats amb l’àmbit de l’habitatge, l’esport comunitari, l’abastiment agroecològic, la sobirania energètica i les cures comunitàries, entre d’altres.

Aquesta agrupació està integrada per La Titaranya SCCL —que és l’entitat sol·licitant—, l’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera, l’Associació del Barri Antic, l’Associació Egueiro, l’Associació Cultural l’Aleta i l’Eixam SCCL. 

«Enfortir les xarxes»

Les Comunalitats Urbanes són estructures comunitàries per enfortir les xarxes i impulsar l'economia social, i s'han format com a grups d'intercooperació d'almenys cinc entitats cadascun repartits per barris i ciutats de tot el territori.

Parteixen d'una diagnosi  de necessitats de l'entorn i han de fer diverses tasques de divulgació i sensibilització, de creació i desenvolupament de béns comuns, i d'ajuda i suport mutu a través de l'acció comunitària. Cada comunalitat defineix els seus eixos de treball segons la diagnosi, i també concreta els col·lectius als quals es vol adreçar.

Pel que fa als indicadors que s'han de complir per justificar les subvencions, són elevats i la dificultat està en no duplicar-se amb la feina d'altres entitats o d'altres estructures comunitàries com els ateneus.