'Bodas de sangre', de Federico García Lorca, de la companyia Projecte Ingenu

Projecte Ingenu preestrena l'adaptació de 'Bodas de sangre', de García Lorca, al Teatre Principal de Valls

Ja estan a la venda les entrades per a l'obra, que s'estrena diumenge

L'adaptació de 'Bodas de sangre' de Projecte Ingenu es preestrena a Valls. El Teatre Principal de Valls acollirà aquest diumenge 11 d'abril a les sis de la tarda aquesta adaptació sobre una de les obres teatrals més conegudes de Federico García Lorca. La companyia ofereix una mirada contemporània d'aquesta història passional —que es va estrenar per primer cop el 8 de març de 1933 a Madrid—, i reivindica la vigència de l'obra i les idees del poeta i dramaturg andalús. El muntatge és dirigit pel tarragoní Marc Chornet. «Hem intentat imaginar quina relació guardaria amb el nostre temps», diu Chornet. El bailaor Jesús Blanco encarna la figura de Lorca en aquesta producció, que s'estrena amb les noves restriccions. Les entrades estan a la venda.    

Projecte Ingenu ultima una versió pròpia de 'Bodas de sangre'. Fan els darrers assajos al Teatre Principal, on estrenaran aquest diumenge a la tarda. La companyia ja havia tractat amb l'obra de García Lorca —la tragèdia 'Yerma' és la peça que més han girat, amb més de cent funcions. «Teníem necessitat de seguir amb Lorca i vam pensar que podíem utilitzar 'Bodas de sangre' per explicar la seva figura i quina relació guardaria amb el nostre context», afirma el director artístic.

L'adaptació de Projecte Ingenu fa reviure el text lorquià, posant el focus en el retrat d'una dona valenta que s'enfronta a la societat de l'època amb l'objectiu de perseguir el seu veritable desig. L'argument de l'obra s'entremescla i discorre de forma paral·lela amb la vida de Lorca, que interpreta el 'bailaor' tarragoní Jesús Blanco. «Sempre treballem aspectes plàstics, visuals i estètics, i la dansa ens serveix per diferenciar de la part de paraula escrita», detalla Chornet.

Aquesta nova versió multidisciplinària de 'Bodas de sangre' també juga amb la idea del documental fotogràfic. La posada en escena s'inspira en un estudi fotogràfic, on els sis actors fan tot un 'postureig' davant i darrere les càmeres. «Hem fet un paral·lelisme, intentant explicar la boda com si es tractés d'un àlbum fotogràfic, quan darrere, la part emocional de cadascú, viu una realitat diferent, una mica com passa actualment a les xarxes socials», explica Marc Chornet.

Preocupació pel nou confinament comarcal

L'estrena de l'obra, d'hora i escaig de durada, coincideix amb el primer cap de setmana de confinament comarcal, un fet que el director teatral dona per fet que els afectarà, en relació amb el públic que hi pugui assistir a l'estrena. «El sector teatral funciona en xarxa, molts membres de la nostra companyia són d'arreu del Camp i també treballem els projectes des de Barcelona, tot això ens juga a la contra nostra i de la mateixa cultura, que no ha de ser centralitzada», conclou.

Les entrades ja estan a la venda, de forma telemàtica i presencial, al mateix teatre. La companyia oferirà una segona funció per a centres de secundària dimarts 13 a les onze del matí, dins el Projecte Educatiu dels Teatres de Valls. De fet, l'espectacle ha estat seleccionat per la Mostra d'Igualada 2021, la fira d’espectacles infantils i juvenils de Catalunya que tindrà lloc el mes de maig d'enguany. Prèviament, a finals d'aquest mes d'abril, també es portarà al Teatre Poliorama.

Les residències creatives, línia d'acció de suport a la creació

La companyia Projecte Ingenu està fent aquesta residència artística i tècnica al Teatre Principal de Valls en cooperació amb l'Ajuntament. Els Teatres de Valls compten amb cinc línies medul·lars d'actuació existents en matèria de programació estable, servei educatiu, cultura participativa, escola de l'espectador i residències creatives.

Així i de forma complementària al segell 'Territori vallenc' implementat en els darrers anys, es dona un suport més ampli als creadors de les arts escèniques a través d'aquestes residències. Tota l'estructura dels teatres de Valls es posen al servei dels creadors, que fan una estada de treball a la ciutat per donar forma als seus espectacles.