Assistents a la roda de premsa d'avui

Valls reprendrà els Tres Tombs de Sant Antoni amb un protocol de benestar i qualitat

La festa se celebrarà el diumenge dia 16 de gener de 2022

Valls reprendrà, el diumenge 16 de gener, la celebració dels tradicionals  Tres Tombs  de Sant Antoni. Són uns dels més concorreguts de Catalunya i tenen uns trets característics que els fan únics i els diferencien de la resta.

Per exemple, la millor col·lecció de carros  de treball (entre els que destaquen els dos carros de traginers de la Societat de Sant Antoni). També la bellesa del seu recorregut quan s'endinsa al cor de la ciutat i el fet que obrin ritualment el calendari dels Tres Tombs, essent-ne els més matiners.

Enguany, la festa arriba amb algunes novetats destacades. La primera d'elles tindrà lloc la vigília, dissabte 15 de gener. Es tracta de la cercavila que aquest any canvia el seu format per retrobar-se amb els seus orígens i significat.

Així, a les 18.00 h de la tarda el cos de bandera de la Societat de Sant Antoni sortirà de la plaça del Carme per dirigir-se a la del Blat. Serà rebut a les portes de la Casa de la Vila. El trasllat de la bandera fins l'Ajuntament anirà acompanyat de la  Cobla Momentània, de Valls. Arribada a la plaça del Blat delectaran els assistents amb un petit concert.

Estrena de dos carruatges nous

D'entre les novetats d'aquesta edició, destaquen l'estrena, durant la jornada dels Tres Tombs, de dos carros pertanyents a la col·lecció de Cal Xolo. El primer es tracta de la replica d'un carruatge fúnebre vallenc, mentre que el segon és un carro aljub.

Al seu torn, els Campaners de Valls realitzaran tocs manuals de campana el dissabte de vigília a les 12.00 h. També a la jornada central, al pas de la comitiva dels Tres Tombs per l'església de Sant Antoni. És el moment en què té lloc l'habitual benedicció d'animals i carruatges per part de la parròquia. 

També reprenent un bell costum vallenc, la Societat de Sant Antoni i els campaners  reprendran aquest any la tradició de repartir coques de sucre entre tots els participants.

Nou protocol de benestar i qualitat

La novetat organitzativa més destacada dels Tres Tombs vallencs serà la prova pilot del manual de benestar i qualitat. És un full de ruta de bones pràctiques realitzat per la Coordinadora de Tres Tombs de Tarragona. El manual gira entorn a tres eixos principals: el benestar, la tradició i la qualitat.

D'entre els requeriments fixats en aquest nou manual hi figura l'obligatorietat que tots els èquids compleixin rigorosament la normativa de benestar. També que el conjunt de participants vagin vestits com correspon o que els guarniments es mostrin en la seva màxima esplendor, entre d'altres. 

Una part important d'aquest document és també la de la recreació històrica, punt en què els Tres Tombs (que són en definitiva un museu vivent i itinerant) volen ser un reflex fidel del transport de mercaderies i passatgers a Catalunya fins a meitats del segle passat,.

Això permet al públic transportar-se a l'època on el pas del temps el marcava el pas del cavall i les agències de transport, i on els carreters i els tractants tenien un paper clau en el nostre dia a dia. Una altra de les principals novetats d'aquest manual, i que s'aplicarà estrictament durant els Tres Tombs vallencs, és l'obligació d'inscriure's formalment per tal de poder-hi participar.

Alteracions en el recorregut habitual

Aquest any el  recorregut habitual  del tercer i darrer tomb es veurà modificat. És amb motiu de la incompatibilitat del pas dels carruatges de major volum amb la producció, els preparatius i la instal·lació de les lluminàries de les Festes Decennals de la Candela 2021+1 a la zona del Centre Històric, en especial al carrer de la Cort i plaça del Blat.

Així, i com és habitual, el  primer tomb iniciarà als Molls de l'Estació i Francesc Gumà, passant per la carretera del Pla, Font de la Manxa, Jaume Huguet, muralla del Castell, muralla Sant Francesc, muralla del Carme i Portal Nou.

El segon tomb recorrerà el Portal Nou, muralla de Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, carretera de Montblanc, Font de la Manxa, Jaume Huguet, muralla del Castell, plaça de Sant Francesc, Sant Antoni, Carnisseria, plaça de les Garrofes, Tomàs Caylà i Portal Nou. Pel carrer Sant Antoni no hi passaran, com és habitual, els carros grans, que segueixen per la muralla.

Pel que fa al tercer i últim tomb, enguany amb recorregut modificat, aquest transcorrerà des del Portal Nou per la muralla Sant Antoni, muralla del Castell, Jaume Huguet, Font de la Manxa, Anselm Clavé, Passeig de l'Estació, carrer del Tren, Francesc Gumà i camí dels Molls de l'Estació.