Regidors a la sala del ple d'Alcover

Alcover rebutja el projecte de la línia aèria de Molt Alta Tensió que passaria pel municipi

El projecte contempla una longitud aproximada de 274 km i 475 torres i  travessa un total de vuit comarques

Totes les forces polítiques d'Alcover fan front comú contra la MAT. En el ple del passat divendres dia 3 de setembre, es van presentar un seguit d’al·legacions al projecte que preveu una línia de Molt Alta Tensió  que arribaria a l'Alt Camp.

Aquestes al·legacions contemplen aspectes tècnics, mediambientals i jurídics que xoquen frontalment amb actuacions ja aprovades amb anterioritat. Per exemple, el POUM d’Alcover o el Pla territorial parcial del Camp de Tarragona, entre d’altres. Les al·legacions han estat elaborades d’una banda, pels serveis tècnics municipals de l’ajuntament. De l’altra, per informes encarregats pels diferents municipis afectats i pels Consells Comarcals.

Segons l’alcalde, Robert Figueras, «Alcover està treballant, des de fa un any i  mig, en la implementació d’energies renovables en el terme municipal a partir del planejament urbanístic. El municipi vol ser pioner a Catalunya. És per això que el projecte de la MAT atempta directament amb els principis bàsics que es volen implementar a Alcover. És inconcebible que aquest macroprojecte ens traspassi pel territori».

Figueras destaca que si no existeix un suport explícit de la Generalitat serà difícil combatre macroprojectes d’aquestes característiques. «No ens oposem a les energies renovables, però exigim que hi hagi un equilibri territorial en el seu desenvolupament», diu.

El projecte contempla una longitud aproximada de 274 km i 475 torres i  travessa un total de vuit comarques, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès, Alt Penedès i Baix Llobregat. A l’Alt Camp, els municipis afectats són Alcover, Bràfim, el Milà, Montferri, Nulles, Puigpelat, Rodonyà, Vallmoll, Valls i Vilabella.

El BOE del passat 28 de juliol publicava, en període de vacances, el procés d'informació pública de l'estudi d'impacte ambiental. També la sol·licitud d'autorització administrativa prèvia d'un macroprojecte d'un clúster eòlic de l'Aragó i la seva corresponent infraestructura d’evacuació. Aquest mes de setembre finalitza el termini per presentar al·legacions.

Des de l’Ajuntament d’Alcover es considera que és un termini insuficient per informar d’un document de milers de pàgines coincidint amb la seva exposició pública en ple mes estival. Per això i per sumar altres organismes de l’àmbit social, ecològic i econòmic, és pel que ha sol·licitat l’ampliació de termini a la subdelegació del Govern a Tarragona.