Gaig Blau

Pas endavant en la recuperació del Gaig Blau: Neixen tres polls a l'Alt Camp

La població d'aquesta espècie ha patit un retrocés considerable en aquests darrers anys

El passat dissabte dia 16 de juliol, es van anellar tres polls de Gaig Blau (Coracias Garrulus) a la plana de secà de l'Alt Camp. La població d'aquesta espècie ha patit un retrocés considerable en aquests darrers anys, especialment al Camp de Tarragona. Els polls han nascut gràcies al projecte de conservació del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) en col·laboració amb el Grup de defensa i promoció de La Plana de Secà de l'Alt Camp, els agents rurals  del territori i el suport personal i econòmic de l'empresa sueca IKEA.

Són diversos els factors que agreugen l'estat de propera amenaça del gaig blau al territori, com la falta d'espai per a criar, els canvis agrícoles i urbanístics dels terrenys o la falta d'aliment per l'ús excessiu d'insecticides o herbicides. 

El projecte "Gaig Blau" es va iniciar fa 7 anys  amb l'objectiu d'ajudar a recuperar la població al lloc amb les condicions més favorables per l'espècie. Així doncs, es van col·locar 8 caixes niu de mides específiques pel gaig blau a la plana de secà, prop del municipi de Valls. El GEPEC-EdC afirma que aquest espai és idoni per a la seva recuperació perquè és on es conserva l'activitat agrícola més tradicional i que conseqüentment afavoreix moltes espècies vinculades a l'agricultura, entre les quals s'hi troba el gaig blau.

L'èxit  del projecte ha permès renovar la col·laboració del GEPEC-EdC amb IKEA, i pròximament es col·locaran 10 caixes niu més a la mateixa àrea amb la finalitat d'augmentar i consolidar la població de gaig blau. 

Per altra banda, l'entitat agraeix als pagesos de la zona per la col·laboració i la cessió dels seus terrenys per col·locar les caixes niu. El gaig blau és un gran aliat dels agricultors, ja que la seva alimentació es basa en els grans insectes, convertint-se en veritables controladors de plagues. L'anellament va ser realitzat per un professional de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO). Aquesta pràctica possibilita fer un seguiment de l'exemplar en el cas que es trobi en algun altre punt del territori.