blai-valls

Valls recupera la galeta tradicional de Sant Blai

La programació d'hivern del Centre Cívic incorpora un nou cicle que uneix gastronomia, història, tradició i patrimoni femení

El Centre Cívic de Valls ha organitzat dues presentacions per a la recuperació d'elements de la gastronomia local. Aquest cicle, que porta per lema 'Recuperació de la cuina tradicional vallenca', s'ha centrat en dues receptes vinculades amb dates especials del calendari festiu, com són la galeta de Sant Blai i la Cassola de Dijous Gras. L'objectiu és recuperar les receptes que, amb el pas del temps, han caigut en l'oblit. 

En aquest sentit, el projecte de recuperació de la galeta de Sant Blai vallenca ha estat el resultat de mesos de feina i ha estat possible gràcies a la implicació de diversos agents i persones de la ciutat. Entre aquests s'hi compta la vocalia de dones de l'Associació de Veïns i Veïnes del Barri Antic, l'Institut Jaume Huguet, l'Arxiu Municipal de Valls i l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp, el filòleg Albert Oliva i el dissenyador local Andreu Plana.

Una galeta conservada des de 1917

La proposta inclou, a banda de la recuperació de la recepta original, una reproducció del motlle genuí de la ciutat gràcies a la troballa d'una galeta del 1917 conservada entre la documentació de mossèn Eusebi Ribas a l'AMV. L'elaboració del motlle ha anat a càrrec de l'alumnat de fabricació metàl·lica de l'Institut Jaume Huguet, que ha treballat a partir del dibuix elaborat pel dissenyador vallenc Andreu Plana a través de la tecnologia 3D.

blai-valls
Una mostra de les galetes de Sant Blai | Albert Oliva

La presentació del Blai vallenc es farà el dimecres 29 de gener a les 19.00 h a la sala d'actes del Centre Cívic, i anirà a càrrec de Pilar Vives, Núria Rocamora i Albert Oliva, en un format de xerrada-degustació. S'hi explicarà el procés de recuperació del motlle i s'ensenyarà a fer galetes a partir de la recepta conservada per una família vallenca. A més, l'objectiu final és posar a disposició de tota la població els motlles del Blai, que es podran adquirir a les dependències del Centre Cívic, amb la finalitat que tothom pugui fer aquestes galetes a casa seva. 

Una cassola amb sucre

La segona xerrada del cicle serà la presentació de la Cassola de Dijous Gras de Valls, que es farà el dimecres 12 de febrer a les 19.00 h, i anirà a càrrec de Pilar Vives, també en format de xerrada-degustació. En aquesta presentació es donarà a conèixer un plat típic de la cuina barroca vallenca i la seva recepta és una mostra més de la tradició conservada gràcies al saber femení.