Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vista aèria del Columbari de Vila-rodona

S'inicia la reforma i la rehabilitació de l'entorn del Columbari Romà de Vila-rodona

Unes escales i un nou pont de 13 metres de llargada sobre el torrent del Plànol permetran l'accés directe de l'aparcament al columbari

Ja han començat les obres de reforma  i rehabilitació dels voltants del Columbari  de Vila-rodona. Es tracta d'un edifici funerari romà de 2.000 anys d'antiguitat. Aquest equipament, de gran valor cultural i històric, constitueix un dels elements importants d’atracció turística  al territori. Malauradament, es troba en un estat de degradació important, sobretot pel que fa al seu entorn.

L'actuació contempla l'arranjament i la il·luminació del camí al columbari, l'adequació de l'accés i l'entorn de la font del torrent del Plànol. També una nova  línia elèctrica i una conducció subterrània d'aigua potable a la zona d'esbarjo.

Al costat del columbari s'instal·laran unes graderies baixes, per minimitzar l'impacte visual, i de tipus desmuntable per evitar excavacions en un terreny amb perspectiva de restes arqueològiques. Finalment, unes escales i un  nou pont  de 13 m de llargada i 1,5 d'amplada sobre el torrent del Plànol permetrà l'accés directe de l'aparcament al columbari.

Un projecte Feder

El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d'una terra, inclou un conjunt d'actuacions impulsades per vuit municipis sota el paraigua del Consell Comarcal de l'Alt Camp. Compta amb el cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (Feder).

En aquest cas, les obres estan dirigides per l’arquitecte Miquel Orellana Gavaldà. L'import d’adjudicació és de 168.153,80 euros.

Cotxe a l'accés del Columbari de Vila-rodona
Accés al Columbari | Cedida

Un edifici funerari del segle I

L’entorn del Columbari de Vila-rodona és un indret de coincidència de moltes rutes a peu i en bicicleta i compta amb l’important patrimoni natural del  riu Gaià. Per això, un dels objectius d’aquesta actuació és convertir aquest territori de lloc de passada a parada atractiva. 

El Columbari és un edifici funerari romà del segle I, associat al ritu d’incineració i catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local. Eren sepulcres familiars que sovint acollien els lliberts i fins i tot els esclaus de la família.

L’edifici estava dividit en dues parts. El pronaos i la cel·la, on es dipositaven les urnes amb les cendres dels difunts. Eren una espècie de nínxols adossats a les parets interiors, presidides per la deïtat a la qual estava dedicada l’edifici. En la part exterior és visible el sistema de construcció amb arcs, columnes i capitells.

El columbari de Vila-rodona és el  vestigi romà més important del municipi, i de la comarca i la seva presència evidencia l'existència de molta activitat en aquesta zona en època romana. La seva importància en l'àmbit patrimonial dins la Tàrraco romana s'ha vist reconeguda.

En aquest sentit, des de fa 6 anys aquest monument està dins el Festival Internacional de recreació històrica Tàrraco Viva, on se celebren tres esdeveniments.