Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La verema de 2019 preveu un raïm d'excel·lent qualitat però molt mal pagat

500 persones i 300 tractors van participar en la jornada d’aturada de la verema i de mobilització a causa de la caiguda del 28% dels preus en origen, tornant a cotitzacions de 1998

La campanya de verema d'enguany es preveu de gran qualitat | Cedida

 

Amb l'arribada del mes de setembre, les tasques agrícoles al voltant de la vinya s'intensifiquen a les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà. Quinze dies amunt, quinze dies avall, depenent de la varietat de raïm i de la climatologia de l'estiu, comença la verema. El chardonnay és la primera que es cull, i el segueixen el pinot noir, el moscatell, el xarel·lo, l'ull de llebre, el macabeu, el merlot, el sumoi, el cabernet i el carinenya.

La campanya d'enguany s'emmarca en les dates habituals, ja que la maduració del raïm és l'adequada per les temperatures i meteorologia d'aquesta època. En aquest sentit, tot i la calor de juliol i la sequera patida a partir de la segona meitat de l'any, la verema no s'ha avançat, tal com sí que ha passat en anys anteriors. Amb tot, la maduració del raïm ha estat lenta i per aquest motiu l'inici de la verema s'ha endarrerit uns 10 dies respecte a l'any passat. Per altra banda, les pluges de les darreres setmanes han estat beneficioses i segons els productors no suposaran cap problema per a la sanitat i qualitat del raïm.

La majoria de cellers de la DO Tarragona preveuen un increment de la producció del 10% respecte a la de l'anterior campanya. Segons explica Vicenç Ferré, el president del Consell Regulador, «els viticultors colliran al voltant de 4.000 hectàrees, un 45% de les quals de la varietat de macabeu, que és la predominant i la que la DO vol impulsar com a varietat representativa». Per darrere d'aquesta xifra es situa l'ull de llebre, que és la varietat que impera en vins negres i el merlot, en menor mesura. 

verema
El president de la DO Tarragona comprovant la qualitat del raïm abans d'iniciar la verema | Albert Oliva

 

Un raïm de gran qualitat 

La previsió de la producció d'aquest 2019 és excel·lent quant a la qualitat del raïm. També amb una quantitat de raïm lleugerament superior a la mitjana dels respecte als darrers anys, la collita d’enguany és molt sana i això es traduirà en uns vins de més qualitat.  Bernat Andreu, el president de la DO Conca de Barberà, apunta que «aquesta realitat ve donada perquè aquest any s'ha pogut reduir fortament el nombre de tractaments a aplicar a la vinya, ja que les condicions medioambientals ho han fet possible».

No obstant això, diversos pagesos i vinicultors del territori en els darrers dies han fet una crida per aturar la verema i no entregar raïm als cellers, davant  l’anunci dels cellers més grans de retallar un 28% els preus en origen en la campanya d'enguany, tornant a cotitzacions de 1998. Així, el preu actual és només de 30 cèntims el quilo, per sota del preu de cost.

«Per un preu just per al raïm. Per a la pagesia i el territori»

Davant d'aquesta situació alarmant, unes 500 persones i uns 300 tractors van participar dijous passat dia 5 de setembre en la jornada d’aturada de la verema i de mobilització  convocada per Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació de Viticultors del Penedès a l’Alt Penedès per protestar contra el preu del raïm i del vi base per a vi i cava.  La mobilització, sota el lema «Preus justos per al raïm i el vi base per a vi i cava. Per a la pagesia i el territori», va començar amb una concentració a les 9.00 h al costat del Cementiri de Sant Sadurní d’Anoia, per iniciar la marxa cap a les seus d’empreses elaboradores i institucions.

verema
Lectura del manifest de la vaga davant de l'empresa Freixenet | Cedida

 

Els viticultors denuncien que en l'actualitat el sector «està lligat al domini de les companyies elaboradores que mouen més volum, que determinen el preu i els paràmetres de producció sense cap compromís amb els productors i el territori, i només es pensa en la rendibilitat econòmica immediata». En aquest sentit, reiteren que el vi i el cava són productes lligats al territori i cal la implicació de tothom per no córrer «un greu perill de deslocalització».

Primera Festa de la Verema de la DO Tarragona

Per altra banda, la DO Tarragona ha impulsat, per aquest 2019, la primera edició de la Festa de la Verema, que se celebrarà els dies 27, 28 i 29 de setembre amb un seguit d’activitats lúdiques i divulgatives que es desenvoluparan en una dotzena de cellers de la DO. Les activitats de la celebració aniran destinades a tota mena de públic «amb la voluntat de difondre tot allò que envolta la cultura del vi, i la vinicultura n'és una part important», segons Ferré. De fet, amb aquesta festa, es vol donar a conèixer les diverses propostes enològiques que preparen els cellers de la DO i es vol explicar a tots els interessats els secrets de la verema i rememorar com es feia tradicionalment al territori.

En aquest sentit, la Festa de la Verema oferirà propostes tan suggeridores i divertides com una baixada en kayak pel riu Ebre combinada amb un tast de vins, organitzat pel celler Vins i Olis Suñer de Ginestar; un tast de most i vins ecològics amb degustació de productes de la Ribera d’Ebre a Biopaumerà de Rasquera; un tast de vins a cegues a Lafineravins de Rasquera; un sopar maridatge de final de verema acompanyat de música en directe a Molí de Rue de Vinebre; una festa de la verema en família a Mas Vicenç de Cabra del Camp que inclou verema i premsat a l’antiga, o un esmorzar de verema amb passeig en carro a Masmolets i els Boscos de Valls a càrrec del Celler Mas Bella.

verema
La roda de premsa de la presentació de la 1a Festa de la Verema de la DO Tarragona es va fer a les vinyes de Cellers Blanch de Puigpelat | Albert Oliva

 

Dins d'aquesta programació, també es celebrarà una festa de la verema centenària amb vermut concert, trepitjada de raïm i passeig en carro a Adernats de Nulles; una descoberta sensorial de la verema i el vi a Cellers Blanch de Puigpelat; un esmorzar de veremador amb una jornada de l’Orient Tast al celler Estol Verd de Rodonyà; un passeig amb carro per les vinyes amb tast a Vinya Janine de Rodonyà; un maridatge de vins amb varietats tradicionals com el macabeu i el cartoixà vermell i un dinar maridatge a les Vinyes del Tiet Pere de Vilabella: un tast de vins joves de dues anyades amb passejada inclosa per les vinyes al Celler Sanromà de Vila-rodona; la verema a l’antiga al celler Mas del Botó d’Alforja; un descens en kayak des de Mora la Nova fins a Miravet per tastar els mostos amb els quals s’elaborarà el vi la Pocavergonya o l’esmorzar de veremadors a la plaça del Blat de Valls que estarà amenitzada amb música en directe i que organitza l’Ajuntament de Valls que s’ha volgut sumar a la iniciativa de la DO Tarragona.