camí-cambrils

Úrsula, Tecla o Torrents: noms que ja no es posen vinculats al patronatge local

Encara avui, qui no coneix una Rosalia a Torredembarra, una Misericòrdia a Reus, una Camí a Cambrils, una Candela a Valls, una Pineda a Vila-seca o una Serra a Montblanc?

Moltes dones de Catalunya porten un nom típicament lligat al lloc on resideixen o han nascut.  Es tracta de l'advocació de la patrona del poble o de la ciutat i, com sol ser habitual en aquests casos, a la zona alguns pares, avis i padrins l'escullen per posar-lo a les seves filles, nétes o filloles. Fins i tot, en el sagrament del baptisme, el capellà pot condicionar el nom del nouvingut amb la voluntat de reconèixer la devoció local. 

Fins fa pocs anys, aquest costum era una pràctica habitual en els municipis del Camp de Tarragona. Qui no coneix una Rosalia a Torredembarra, una Misericòrdia a Reus, una Camí a Cambrils, una Candela a Valls, una Pineda a Vila-seca o una Serra a Montblanc? No obstant això, moltes d'aquestes denominacions singulars estan en risc de desaparició si no s'imposa alguna moda que ho eviti, ja que la tendència actual dels pares a l'hora d'escollir el nom del seu fill, en la majoria de casos, no contempla l'onomàstica tradicional de l'indret on resideixen.

És per aquest motiu que, en els últims anys, alguns dels consistoris de les poblacions anomenades treballen per prestigiar uns noms propis que estan estretament lligats a la història i la personalitat de la població, amb la voluntat de recuperar-los i reivindicar-los com a actius del territori.

110 Candeles i 10 Úrsules a Valls

A dia d'avui, la capital de l'Alt Camp compta amb prop més d'un centenar de dones que porten el nom de la devoció més estimada de la ciutat, la Mare de Déu de la Candela. Amb la voluntat de perpetuar aquesta onomàstica, l'Ajuntament de Valls, al voltant del 2 de febrer, organitza una recepció institucional adreçada a totes les persones que porten el nom, i elles són les encarregades de recordar a la ciutadania quants anys falten per a les properes Festes Decennals. A tall comparatiu, la Candela més gran de Valls va néixer l’any 1929 i la més petita el 2016. 

Existeix, però, un altre nom típic per a les vallenques nascudes a la ciutat. Es tracta d'Úrsula, la copatrona del municipi i tan sols 10 persones se'n diuen. Les més jove de les Sulines de Valls és Úrsula Soler, de 2 anys d'edat, i la més veterana en té 80. Cap d'elles mai falla a la tradicional recepció de cada 21 d'octubre. 

Torredembarra i la trentena de Rosalies

rosalies-torredembarra
Trobada de les Rosalies d'enguany | Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

Torredembarra celebra cada 4 de setembre el dia gran de la seva patrona, Rosalia de Sícilia, la santa que, per la via d’un quadre, va salvar la vila de la pesta l’any 1640. Precisament per aquesta raó també se celebra, cada 15 de juliol, la Professó del Quadre de Santa Rosalia. Al capdavall, doncs, les dues festes majors torrenques es dediquen a la patrona siciliana, per la qual hi ha una forta devoció.

Els goigs en honor a la patrona ho diuen, però poca gent ho sap: en realitat, són tres les festes dedicades a Santa Rosalia que tenen lloc a la Torre. La tercera en discòrdia és el 6 d’octubre —dia en què va néixer la patrona—, però està restringida, exclusivament, a les dones que duen el seu nom. La tradició es va recuperar fa vint anys i cada 6 d’octubre, caigui el dia que caigui, les Rosalies de Torredembarra es reuneixen per celebrar una missa i un àpat de germanor posterior.

Enguany, fa pocs dies, se’n van reunir més d’una trentena. 'Rosalia’, però, ha perdut pistonada: la més menuda empadronada a Torredembarra ja té 9 anys, temps en què el nom no s’ha tornat a posar.  Però hi ha esperança: l’èxit mundial i aclaparador de la cantant Rosalía, de Sant Esteve Sesrovires, podria tornar a posar de moda aquest nom. Per ara, a la Torre, no se n’ha notat pas l’efecte… el temps i l’arribada de noves torrenques, però, ho diran.

10 anys sense una nova Misericòrdia

Des de 1993, Reus acull una trobada de dones amb el nom de Misericòrdia. A la ciutat hi ha unes 540 dones que porten el nom de la patrona. La presidenta del Grup Cultural de Misericòrdies de Reus, Misericòrdia Salvadó, es mostrava recentment preocupada: «Fa gairebé 10 anys que cap nena li posen el nom de Misericòrdia». Ho va dir durant la Trobada de dones, noies i nenes que porten el nom de la patrona de la ciutat. Era el 27è any que ho feien, «una iniciativa que va sorgir del mateix grup i que serveix per reunir les Misericòrdies, Coris i Coies». Coia Ferrús, amb 10 anys, és la més petita de totes, mentre que la seva àvia, la Misericòrdia Domènech, és la més gran, amb 92 anys.

trobada-misericordies-reus
Trobada de Misericòrdies de Reus del setembre passat | Cedida

Les mones de Pasqua de les Tecles tarragonines

Cada setembre, Tarragona professa una devoció popular explosiva entorn de la figura de Santa Tecla. Ara bé, aquest fet no es trasllada en l'onomàstica de la ciutat,  ja que tan sols 34 dones porten el nom de la patrona, en una població de 137.682 habitants. Davant d'aquest fet, l'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros, i la consellera responsable del Club dels Tarraconins, Ivana Martínez, van impulsar una iniciativa singular amb la voluntat de recuperar el nom tecler. 

Es tracta del lliurament, per la festa de Pasqua, de les mones a les xiquetes que es diuen Tecla i que el consistori tarragoní té apadrinades d'una manera simbòlica.  En concret, són 10 nenes de 7 mesos fins a 12 anys. 

La Conca de Barberà té Serres i Torrents

Montblanc i Vimbodí compten amb unes devocions marianes molt arrelades en els respectius municipis. Aquest fet s'evidencia, per exemple, en el fet que algunes dones de la capital de la Conca de Barberà duen el nom de Maria de la Serra, la patrona de la població. En el cas de Vimbodí i Poblet, se celebren, cada 5 anys, les Festes Quinquennals en honor a la Mare de Déu dels Torrents. L'esdeveniment compta amb una recepció municipal que el consistori ofereix a les 5 dones que duen el nom de Torrents. La més petita té 9 anys i la més gran 62.  També hi ha una sisena dona que es diu Maria de la Serra Torrents, onomàstica que recull, conjuntament, el nom de les patrones de les dues viles conquenques.

torrents-vimbodi
Les 5 Torrents en la professó de les passades Festes Quinquennals de Vimbodí i Poblet | Cedida

Cambrils va per bon camí

La nena més petita de Cambrils que porta el nom de la patrona del municipi es diu Camí Anto Vives i té 6 mesos. La segueixen Camí Mingote Amorós, de 9 mesos; Camí Pozo Strens, de 4 anys; Camí Toda Poyo, de 7 anys; Camí Panicello Castillo, de 8 anys; Camí Cruz Caballé, de 13 anys, o Maria del Camí Recasens Vernet, de 14 anys. En l'actualitat, hi ha un total de 42 dones que porten aquest nom, i 26 d'elles van ser presents en la recepció que l'Ajuntament local va oferir el passat mes de setembre. 

De fet, una d'elles és Camí Mendoza, l'alcaldessa de Cambrils. En l'acte, va assegurar que «dir-se Camí forma part de la nostra tradició i és un nom que passa de generació en generació. A més podem dir que aquesta tradició manté un bon estat de salut perquè, enguany, les dues Camí més petites encara no tenen un any». 

camí-cambrils
Recepció de 2019 de les Camí de Cambrils a l'Ajuntament | Cedida

Les Roques de Mont-roig del Camp

El 1991 es va crear l'Associació de les Maria de la Roca, una entitat que té com a finalitat promocionar el nom de Roca, patrona de Mont-roig, entre les nenes de la població. Anualment, l'Ajuntament ofereix una recepció oficial a totes les dones que porten aquest nom. Enguany, la trobada es va tenyir d'un ambient encara més festiu, ja que va coincidir amb les Festes Quadriennals i amb la baixada de la imatge de la patrona al poble, durant el mes de setembre, quan els carrers es van engalanar amb catifes de flors per donar la benvinguda de la imatge. Val a dir que aquest acte és l’única activitat oficial que el col·lectiu de dones fa al llarg de l’any, tot i que les Roca i Maria de la Roca també són presents en altres activitats culturals que s’organitzen al poble.

Gairebé una seixantena de Pinedes a Vila-seca

Per últim, un cas semblant passa a Vila-seca amb les Pinedes. Enguany, en el marc de la VI Portada de la Mare de Déu de la Pineda, com a festa Quinquennal, va tenir lloc al saló de plens de l’Ajuntament de Vila-seca la recepció a les Pineda per part de l’alcalde de la localitat, Josep Poblet. L'acte va aplegar a una trentena de dones que porten el nom de la patrona del municipi, acompanyades del rector de la Parròquia de Sant Esteve de Vila-seca, Mn. Jordi Vila. En l'actualitat, però, en són algunes més: 57 Pinedes, 37 de les quals viuen al poble i 20 que viuen fora.

tecla-tarragona
Cada Pasqua, el consistori tarragoní obsequia amb una mona les nenes de la ciutat que es diuen Tecla | Cedida