Rètol del Convent de les Arts.

La residència del Convent de les Arts d'Alcover rebrà els primers artistes a finals d’any

L'Ajuntament vol convertir l'espai en un centre de creació de referència amb l’ajut de les administracions superiors

La nova residència del Convent de les Arts  d'Alcover allotjarà artistes per primera vegada a finals d'aquest any. L'Ajuntament ha enllestit la tercera fase de la rehabilitació  de l'antic convent franciscà, datat del segle XVI. L'actuació ha tingut un cost d'uns 150.000 euros.

El nou espai disposa de dues estances per a  dotze residents, una cuina i banys compartits, dues terrasses i s'adreça a artistes i companyies nacionals i internacionals. Ara, l'Ajuntament vol fer xarxa amb les administracions supramunicipals per convertir el centre en un referent per a la creació artística.

«Veurem quines són les necessitats reals de les companyies i en base aquestes seguirem actuant a la resta del convent», ha dit l'alcalde Robert Figueras.

Les obres de rehabilitació de l'antic convent franciscà  van començar l'any 2010. En les primeres fases es va consolidar l'edifici i es va recuperar el claustre i l'antiga església, que es va transformar en auditori. L'espai es trobava en desús des dels anys setanta i en un estat ruïnós i de degradació.

En termes globals, l'actuació ha costat uns 4 milions d'euros, dels quals 150.000 s'han destinat a la tercera fase. Aquesta ha consistit a adequar una de les ales del convent per fer-hi la residència per a artistes.

«És un dia important perquè tanquem el cercle; tenir aquest espai ens serveix perquè tots els artistes que vinguin a crear al convent hi puguin pernoctar, els hi facilitem la feina», ha destacat el batlle. Fins ara, els artistes s'havien d'allotjar als establiments turístics del municipi o bé a cases particulars.

Així, a partir de finals d'any, hi podran fer estada des de companyies teatrals o del circ que necessitin un espai per assajar un espectacle fins a un escriptor que busqui la inspiració per escriure un llibre. També ballarins de dansa contemporània, entre moltes altres.

La nova residència disposa de dues estances amb lliteres i bany compartit. També hi ha una cuina-menjador i dues terrasses, una més gran que l'altra. L'espai està pensat per a dotze artistes d'una o dues companyies, que s'hi podrien allotjar a la vegada.

Segons l'alcalde les noves instal·lacions han aixecat molta expectació entre el gremi artístic i confia que el pròxim any sigui un any d'inflexió. «Esperem que moltes companyies donin la veu perquè es pugui omplir durant tot l'any, però creiem que tindrà més  ocupació l'any 2023», ha afegit.

Més del 60% del convent per rehabilitar

Tot i que s'han fet les intervencions més urgents per consolidar l'edifici, el projecte de rehabilitació del Convent de les Arts encara no ha finalitzat. L'alcalde ha subratllat que hi seguiran actuant en funció de les necessitats  de les companyies i del nombre de residències.

«Ara mateix, queda molt d'espai per rehabilitar, més d'un  60%; la voluntat és seguir creixent i demanar a les administracions supramunicipals que confiïn en aquest projecte i ens donin l'ajuda necessària», ha reclamat Figueras.

En aquest sentit, el batlle no demana més diners o  ajuts públics sinó la implicació del govern per crear xarxa i consolidar l'espai com a centre de referència de la creació artística, ja que aquesta residència, de places públiques, és un espai únic al territori.