El campanar i l'església de Valls es banyen de llum amb el 'mapping' Candela'm

Greus patologies: Anuncien la restauració del campanar de Sant Joan de Valls per 2023

El projecte de rehabilitació té un pressupost estimat d'un milió d'euros

El campanar de l'església de Sant Joan de Valls s'haurà de sotmentre a unes obres importants per tal de reparar les patologies estructurals que té. Els últims estudis tècnics han posat de manifest danys de consideració al cos superior del monument. Els treballs, impulsats per la Comissió Ciutadana Pro-restauració de Sant Joan començaran l'any 2023, en una única fase.

El projecte de rehabilitació té un pressupost estimat d'un milió d'euros. Per a cobrir les despeses, es comptarà amb l'aportació de la ciutadania, així com de les diferents administracions, empreses i institucions locals i territorials.

D'aquesta manera se seguirà la fórmula que ha permès que la ciutat de Valls hagi anat recuperant durant les últimes quatre dècades els diferents elements de l'església. L'Ajuntament de Valls ja ha confirmat la seva participació a la campanya.

Punts clau de la restauració

L'any 2020 es van efectuar unes obres de manteniment i reparació del monument, ja que es van detectar diferents patologies en l'estat arquitectònic del campanar. En base a aquests treballs, s'han efectuat uns nous estudis tècnics que determinen l'estat actual de conservació de l'edifici i, en la línia, defineixen les actuacions que cal emprendre en els propers mesos.

Així, s'aplicarà una nova protecció a tots els elements metàl·lics  de la zona superior del monument, també a les estructures que són inaccessibles per a una protecció catòdica. A la zona de les campanes, s'efectuarà el sanejament dels elements metàl·lics ocults o encastats a la pedra, que se substituiran per elements d'acer inoxidable.

A partir de la cota 53, s'actuarà a la zona del tronc i la piràmide interior  del campanar. Els perfils originals se substituiran per peces inox, mentre que la pell exterior de la pedra es rejuntarà i s'hi aplicarà un revestiment impermeable. A la torreta superior, es desmuntarà la barana per a poder sanejar i protegir els elements metàl·lics ocults, mentre que al cos metàl·lic que corona el campanar es netejarà, es protegirà i es substituirà el parallamps.