Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Valls celebra 10 anys dels Castells com a Patrimoni de la humanitat

El 2020 a l’Alt Camp: sense castells, siutació límit al Pius Hospital i amb el Museu Casteller tancat

TarragonaDigital t'apropa les notícies més destacades de la comarca que han tingut lloc durant aquest any que ara acaba

L’any 2020 ha condicionat fortament la  vida cultural i econòmica de l’Alt Camp a causa de la pandèmia de la Covid-19. Així, la comarca ha hagut de renunciar a bona part de les festivitats i esdeveniments tradicionals del curs de l’any, com la Setmana Santa, Sant Jordi, la Firagost, les diferents festes majors o la celebració dels 700 anys del Corpus a Valls.

A part d’aquestes notícies, també ha destacat l’avançament de les obres de l’A-27, la suspensió sine die de les  Festes Decennals  de la Mare de Déu de la Candela de 2021, la no obertura del Museu Casteller de Catalunya o la situació límit quant a la degradació que viu el nucli històric de la capital de la comarca.

Cauen dos cinquens premis de la Loteria de Nadal a Valls

Malgrat tot, el 2020 acabarà deixant un bon regust de boca a Valls. En aquest sentit, el passat 22 de desembre, les administracions de loteria del carrer Avenir i de la plaça del Pati van vendre els números 86086 i  37671 premiats, respectivament, amb el cinquè premi de la  Loteria de Nadal. En el primer cas, només es va vendre un dècim premiat, el que correspon a un premi de 6.000 euros per a la persona afortunada. Pel que fa a l’altre premi, es van vendre 17 sèries a Valls, deixant un total d'1.020.000 euros a la capital de l'Alt Camp.

El túnel del coll de Lilla de l'A-27 és a menys de 300 metres d'acabar-se

La comarca també acaba l’any amb la notícia que el túnel de l'A-27 que ha de comunicar Valls i Montblanc per sota el coll de Lilla és a menys de 300 metres d'acabar-se, segons ha apuntat el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. La infraestructura, de 1.485 metres de longitud, tindrà dos tubs —un per cada sentit de la circulació—, intercomunicats per set galeries d'evacuació. Segons el ministeri, al tub est —pel qual aniran els vehicles en sentit Montblanc— li falten 212 metres; mentre que per acabar l'oest —sentit Valls— en manquen 68. El tram en construcció té globalment  5.100 metres i inclou tres viaductes, que ja es troben al 95% d'execució. De moment, encara no hi ha data de posada en funcionament.

Pla general de la boca sud, al terme municipal de Valls
Imatge de la boca sud, al terme municipal de Valls | Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

Valls estrena el nou orgue de Sant Joan després de 5 anys de campanya

El nou orgue de Valls va sonar per primera vegada el diumenge 20 de desembre a l'església de Sant Joan en un concert de preestrena, amb tres passis exclusius per als mecenes. Fa cinc anys, la Comissió ciutadana per l'orgue va engegar una campanya d'apadrinament de tubs per recuperar l'instrument. Durant aquest temps, s'han aconseguit uns  470 padrins. Ara, els impulsors volen superar els 500 col·laboradors abans de l'estrena oficial que es farà en el marc de la festivitat de la Mare de Déu de la Candela de 2021. Amb els tres concerts, la Comissió ciutadana per l'orgue de Valls ha volgut agrair l'esforç de les nombroses persones, famílies, entitats, institucions i empreses que han fet possible la recuperació de l'instrument, que ha costat al voltant dels 650.000 euros.

Greu brot de Covid-19 a la residència Ballús de Valls

La Residència Ballús de Valls ha patit un any molt convuls a causa del greu brot de Covid-19. El centre ha acumulat 27 defuncions des de l'inici de la crisi sanitària, 19 de les quals han estat confirmades com a casos positius de coronavirus i 8 més són sospitoses de ser-ho, segons el Departament de Salut. En aquest escenari, abans de l'inici de la pandèmia aquest centre residencial comptava amb 59 residents i ara la xifra es redueix a 32. Davant d’aquest context, de 25 de març a l'1 de maig passats la Generalitat de Catalunya va intervenir el complex a causa de l'acumulació descontrolada de casos positius i va cedir la seva gestió immediata a la  Fundació Pública Municipal Vilaniu, per tal de supervisar i coordinar les mesures adoptades i garantir que l’activitat del centre es presti amb garanties.

La mesura es va implementar després que aquest mitjà donés a conèixer la situació límit en què es trobava l'equipament privat. Aleshores, els informes del responsable del centre i dels serveis d’Inspecció del Departament van determinar que el centre residencial presenta una situació excepcional pel que fa a la manca de treballadors que l’impossibilitava per prestar un servei adient, amb més d'un 70% de la plantilla de baixa. A més, diverses famílies dels usuaris van denunciar el centre a la Fiscalia Provincial de Tarragona per la gestió del brot.

Valls: ajornades sine die les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela

A cinc mesos vista, Valls va decidir ajornar, sine die, les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Aquesta decisió es va prendre durant la reunió del dissabte 1 d’agost a la sala d’actes del convent del Carme, amb els membres de la Taula de Coordinació de les Festes, la Fundació de les Festes Decennals i els diversos representants dels grups polítics del plenari municipal.

Imatge de l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, en roda de premsa
Valls ajorna sine die les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela | Cedida

La incertesa en l’evolució de la  pandèmia i la manca de garanties per a poder desenvolupar els grans actes multitudinaris que caracteritzen l’esdeveniment que s’organitza a la capital de l’Alt Camp cada 10 anys han fet posposar la cita sense data prefixada. Així, tot i que des de 1791 les Festes Decennals se celebren tradicionalment els anys acabats en 1, les properes seran totalment anòmales pel que fa a la xifra numèrica, tot i que en d’altres moments de la història existeixen antecedents  que han fet canviar les dates habituals de la celebració, ja sigui per causes bèl·liques, per efemèrides o per epidèmies.

La vallenca Marta Galimany bat el rècord d'Espanya de l'hora en pista

Enguany l’atleta Marta Galimany ha establert el nou rècord d'Espanya de l'hora en pista, amb una nova millor marca de 17.210 metres. El dimarts 28 de juliol, la vallenca va aconseguir aquest repte a la pista del Fornàs, a la capital de l'Alt Camp, després d'imposar un ritme altíssim des del tret de sortida. Galimany ha batut el rècord de 16.072 metres de l'atleta Raquel Gómez, qui l'havia establert l'any 2018.

Alcover posa en marxa la planta de biomassa 

La nova planta de biomassa  d’Alcover s’ha posat en ple funcionament durant el mes de desembre. Així, aquest hivern les instal·lacions proporcionaran energia sostenible per escalfar cinc equipaments municipals com la piscina, el pavelló municipal, la pista coberta de les escoles i l’escola Mare de Déu del Remei. En aquest sentit, es tracta del projecte més emblemàtic de l’equip de govern actual previst per aquesta legislatura i compta amb una inversió de 353.083 euros.

Un any sense castells a la comarca

El coronavirus ha privat Valls de la manifestació més sentida i estimada. Així, ni la Festa Major de Sant Joan  ni la Fira de Santa Úrsula han pogut comptar, enguany, amb les diades castelleres de les dues colles de la ciutat. No obstant això, la capital de l’Alt Camp a l’octubre va protagonitzar diversos actes simbòlics per reivindicar Santa Úrsula, la diada mare de totes les  diades castelleres, i que van servir per tancar una temporada del tot atípica. També per donar el tret de sortida del 10è aniversari de la proclamació dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Amb tot, tant la Colla Joves com la Colla Vella són del parer que si no es poden fer els assajos i les actuacions amb tots els membres de la colla, no val la pena fer-ho. Per tant, Valls haurà d’esperar a la vacuna per poder retrobar les grans diades multitudinàries a la plaça del Blat.

Valls celebra 10 anys dels Castells com a Patrimoni de la humanitat
Valls celebra 10 anys dels Castells com a Patrimoni de la humanitat | Àngel Ullate

Inseguretat i vandalisme: s’agreuja la situació al Barri Antic de Valls

Per últim, lluny de millorar, el 2020 ha agreujat la situació d’inseguretat  i la desertització comercial al nucli històric de Valls. Des de fa anys, la degradació constant que pateix la zona ha anat en augment i allò que fa dècades va ser el punt neuràlgic de la ciutat, amb els comerços a ple rendiment i la totalitat dels edificis habitats, ara s’ha transformat en un espai en el qual la  deixadesa i la conflictivitat  imperen en molts dels seus racons. Per exemple, fa alguns mesos el carrer de la Cort  es va despertar amb una aparença totalment insòlita. Els seus veïns i els botiguers es van trobar que bona part de les façanes, els aparadors i les entrades de les cases havien patit atacs vandàlics durant la nit.

Aquests atacs es sumen a altres fets delictius  que des de fa temps s’han detectat a plena llum del dia, com són els petits furts, els robatoris en vehicles als aparcaments municipals, els excrements de gos a terra o les bosses de brossa que alguns veïns deixen a les papereres. Una de les incidències més evidents ha estat, però, l’arrencada reiterada que han patit bona part de les plantes ornamentals del carrer, que l’Ajuntament de Valls va plantar a finals de juny en unes noves jardineres de disseny modern que recullen la imatge gràfica de l’eix comercial.