Gegants al carrer Major de Valls

Les Decennals 2021+1 restituiran el ritual de la vigília de la festa de la Candela

Una tronada a l'antiga i la sortida de bona part del seguici cerimonial al migdia del dia 1 de febrer es retroben després de dècades perduts

Les  Festes Decennals 2021+1 recuperaran el ritual tradicional  de l'1 de febrer, vigília de la festivitat de la Mare de Déu de la Candela. A més, la jornada s'iniciarà de bon matí amb l'arribada i recepció a la plaça del Blat de la Família Robafaves de Mataró. És un fet que només passa cada 10 anys, coincidint amb les Decennals.

Els gegants mataronins venen a la capital de l'Alt Camp per visitar el seu fill, el gegantó Lladrefaves de Valls. Aquesta és la cinquena vegada consecutiva que la família Robafaves de Mataró participa en unes Festes Decennals, però en aquesta ocasió la seva visita s'emmarcarà en el ritual de celebració de la vigília de la Candela.

D'aquesta manera, els Gegants de Valls rebran en aquesta jornada tan especial a la família arribada de la capital del Maresme formada pels pares del Lladrefaves vallenc, el Robafaves i la seva esposa, acompanyats per la gegantona Toneta i el seu marit Maneló.

La tronada a l'antiga

La comitiva, acompanyada pels respectius grups de grallers i flabiolaires, es traslladarà des de la plaça del Blat fins a la plaça del Carme. És l'escenari d'una ancestral tronada a l'antiga  que s'incorpora així al ritual recuperat de la vigília de la Candela.

Aquesta tronada estarà dirigida pel mestre coeter Juan García Estellés amb la Pirotècnia del Mediterráneo del municipi de Vilamarxant del País Valencià. Comptarà amb 33 mascles, 3 canterelles, 150 colpejadors del 2, comunicats amb un reguer de pólvora que esclatarà al final amb tota la força. S'ha ubicat en un espai amb les distàncies de seguretat necessàries.

La tronada donarà inici a la sortida de la vigília que pregonarà la celebració per diferents punts de la ciutat. Comptarà amb la participació de diferents elements del seguici cerimonial.

En concret, hi prendran part, a més dels gegants de Valls i la família Robafaves de Mataró, set grups festius més: el basilisc, el ball de gitanes, els nans, el bou, el ball de bastons, el ball de la primera i la mulassa, tots amb els seus respectius sonadors. Tradicionalment el punt del migdia de la festa havia marcat el pas del temps del treball laboral al de la celebració. Així serà en el  24è desenari  de la Mare de Déu de la Candela.

El ritual de vigília continuarà ja a la tarda amb el repic de campanes que anunciarà l'anada cerimonial a la novena. Comptarà amb la participació dels nans, gegantons, gegants, moixiganga i àliga, que precediran la bandera de Valls i la corporació municipal.

A l'interior de l'església de Sant Joan després de la novena, ballarà l'àliga acompanyada de la cobla de ministrers Bufalodre. És una dansa recuperada l'any 2013 per a les Completes de la Festa Major de Sant Joan però que s'executa per primer cop, en temps moderns, coincidint amb les Decennals i davant la Mare de Déu presidint l'altar major.

El ritual cerimonial de la vigília acabarà amb la representació completa de la moixiganga a l'interior del temple, en aquest cas al so de les gralles i el timbal de So Nat.