El 25 de setembre de 1896 naixia a Valls el compositor Robert Gerhard i Ottenwaelder, un referent de la música clàssica contemporània, de qui el passat 2016 es commemorà el 120 aniversari del seu naixement. L’Institut d’Estudis Vallencs, gràcies a la seva família, conserva a Valls un important fons documental, bibliogràfic i musical que atreu investigadors d’arreu, especialment de parla anglesa, per a estudiar els primers anys d’aquest compositor que abandonà Catalunya al final de la Guerra del 1936-1939 per anar al seu exili definitiu a Anglaterra.
Després de diverses accions a l’entorn de la conservació i la difusió d’aquest important fons, ara l’Institut d’Estudis Vallencs farà un pas més enllà amb la inauguració de l’Aula Robert Gerhard, un espai de recerca i d’acollida adreçat especialment als investigadors en el que podran desenvolupar la seva recerca a l’entorn tant del fons conservat a l’entitat com d’altre material editat que s’hagi generat sobre el genial compositor, i que alhora contempla un apartat de difusió per a escoles, petits grups i altres col·lectius.
La concreció d’aquest espai ha estat possible gràcies, segons ha detallat l'IEV, «a part de l’acció decidida de l’entitat que acull el fons, a la col·laboració econòmica de la Diputació de Tarragona i el suport incondicional de l’Ajuntament de Valls». La Generalitat de Catalunya i altres entitats privades com la Fundació Mútua Catalana o l’Institut Ramon Muntaner han jugat també un paper important tot contribuint al llarg dels anys a superar diferents fites de catalogació, digitalització o conservació. La inauguració, que tindrà lloc el dimarts 25 de setembre de 2018 a les vuit del vespre, comptarà també amb la col·laboració de l’Escola Mpal de Música 'Robert Gerhard' que interpretarà una selecció de l’obra de Gerhard “Cantares”, presentada públicament a Londres el 1957.
L’Aula Gerhard
Aquest espai de recerca està situat a la segona planta de l’antic Hospital de Sant Roc, a la seu de l’Institut d’Estudis Vallencs. Es tracta d’una sala d’uns 40 m2 pensada en dos àmbits, per un costat el de la recerca, amb dos punts de treball, un d’ells amb accés a l’ordinador que conté el fons digitalitzat i altres recursos –música, publicacions en pdf, documentals,... L’altre àmbit té més a veure amb la difusió, i consta d’unes grades que permeten acollir grups reduïts per a audicions o visualitzacions, tot pensat per a recuperar la figura i l’obra del que està considerat el millor compositor català del segle XX.
Qui és Robert Gerhard
Robert Gerhard va ser un compositor de bressol català, pare suís, mare francesa, esposa austríaca i adopció anglesa. Va estudiar piano amb Enric Granados (1914-1915) i composició amb Felip Pedrell (1916-1922) i Arnold Schönberg (1923-1928).
Comptava amb amistats com Joan Miró, Federico García Lorca, Pau Casals i Frederic Mompou. Va ser company d'Alban Berg, Anton Webern i Hanns Eisler, va impartir classes de composició a Joaquim Homs, Roger Reynolds i Jan Bach, i es va fer amb Manuel de Falla, John Cage, Elliot Carter i Leonard Bernstein. Va rebre encàrrecs de la London Sinfonietta, la BBC i l'Orquestra Filharmònica de Nova York, va fer bandes sonores per a cinema, va ser pioner en música electrònica i la Universitat de Cambridge li va atorgar un doctorat Honoris Causa.
Amb aquest bagatge i gràcies a la seva enorme capacitat per amalgamar estils i tècniques, va generar una fusió única d'elements que situen la seva obra entre les més singulars del segle XX. Aquesta fusió d'estils comença amb la combinació de dos conceptes diacrònics que rep dels seus professors de composició. D'una banda Felip Pedrell, que l’instrueix en la riquesa de la música popular, i d'altra Arnold Schönberg, que li ensenya entre altres tècniques, la de l'incipient dodecafonisme.