Assistents a la roda de premsa d'avui

El Simposi Casteller i la Fira Castells amplien les mirades per les Decennals de Valls

Carme Ruscalleda, la cuinera amb major projecció internacional, en farà la cloenda

El Simposi Casteller de Catalunya  i la Fira Castells arriben a la seva desena edició per les Festes Decennals. El Simposi serà l'actiu més important del dissabte 29 en l'equipament cultural del Convent del Carme i en la Cooperativa Agrícola.

La Fira Castells, amb 20 activitats de dinamització i participació i també 16 expositors, s'inaugurarà divendres 28 a primera hora de la tarda. Mantindrà la seva activitat fins al vespre del diumenge 30. Estrenarà ubicació, concretament la plaça del Quarter, l'Institut Serra de Miramar i el carrer Germans de Sant Gabriel.

Tres àmbits

El Simposi s'ha estructurat en  tres àmbits: el social, el tècnic i l'enogastronòmic. Es desenvoluparan de manera simultània de forma que la convocatòria amplia la capacitat d'absorció d'assistents. Durant el matí hi haurà taules rodones amb ponents convidats. A la tarda els àmbits social i tècnic esdevindran espai de presentació de comunicacions i de debat.

En l'àmbit social, es tractaran dues temàtiques: la dels castells com a manifestació al servei de la inclusió, i la de la represa post pandèmia de les festes patrimonials. El factor inclusiu s'abordarà des de les perspectives de la immigració, l'àmbit universitari, la del  col·lectiu LGTBIQ+, i la de com arriba una colla a la seva comunitat local.

Hi prendran part les colles Castellers de Barcelona, Castellers de Tortosa, Marrecs de Salt, Nens del Vendrell i Trempats de la Universitat Pompeu Fabra. En la de la represa post pandèmia tindran el protagonisme algunes de les grans celebracions patrimonials, com les Falles de València, les Festes de Sant Joan de Ciutadella, la Semana Santa de Sevilla i la muixeranga del País Valencià com a antecedent dels castells.

En l'àmbit tècnic, també es profunditzarà en  dues temàtiques. Per una banda, es parlarà de l'aportació de dona al vessant tècnic dels castells, amb la participació de castelleres de les colles Bordegassos de Vilanova, Minyons de Terrassa, Xiquets de Tarragona i de les dues dels Xiquets de Valls.

La segona anàlisi se centrarà en discernir els avantatges i els inconvenients que generen les declaracions de Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. En aquest debat participaran estudiosos coneixedors de manifestacions que tenen aquest rang com el Misteri d'Elx, el Cant de la Sibil·la de l'illa de Mallorca, les Falles del Pirineu, el flamenc i els mateixos castells. 

Espai enogastronòmic

El tercer àmbit del 10è Simposi Casteller serà l'enogastronomia. Al llarg de la jornada hi haurà quatre showcookings a càrrec de Ramon Martí del Restaurant El Llagut de Tarragona, Josep M. Tules "Pitu Mosquits" de la Colla Xiquets del Serrallo, els cuiners de la Colla del Bou de Reus, i l'equip del paleontòleg Eudald Carbonell de la Universitat Rovira i Virgili.

Tots posaran en valor la vinculació de la cuina i els castells, com una part indissociable de la vida de les colles castelleres i també el rol que juga en les diades castelleres de llarga tradició.

Paral·lelament, hi haurà dues activitats enogastronòmiques  amb la presentació del Cava de les Decennals 2021 + 1 per part d'Adernats, de Nulles a l'Alt Camp, i la conferència tast "La geografia castellera segons el vi·, en la qual l'enòleg i professor del Màster Europeu en Innovació Enoturística de les universitats Rovira i Virgili, Bordeus i Porto, Antoni Sánchez Ortiz, interrelacionarà les principals denominacions d'origen catalanes i algunes grans places castelleres.

La 10ª Fira Castells

L'horari de la desena edició de la  Fira Castells serà divendres de 16.00 h a 20.30 h, mentre que dissabte i diumenge al matí de 10.00 h a 14.30 h i a la tarda de 15.30 h a 20.30 h. Les activitats s'han estructurat en cinc àmbits, cadascun dels quals responen a un dels conceptes del lema casteller per excel·lència –força, equilibri, valor i seny– així com al del Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

En aquest sentit, els estands de les dues colles dels Xiquets de Valls oferiran activitats vinculades a altres manifestacions de torres humanes del món que també gaudeixen d'aquesta distinció, com els acròbates del Magrib i la muixeranga valenciana, de manera que des del quilòmetre zero casteller es potenciarà el caràcter mediterrani i internacional d'aquestes construccions. 

L'accés de nenes i nens a les atraccions i activitats de la Fira Castells requerirà adquirir una entrada a preu simbòlic  que es bescanviarà per una polsera en l'accés del recinte. L'accés per als menors de 2 anys i l'accés per a adults acompanyants de tota la canalla serà gratuït sense entrada ni polsera. Les entrades seran de migdia –matí o tarda– per facilitar la rotació de les usuàries i usuaris.