Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Alumnes del Pont d'Armentera.

Els alumnes del Pont d’Armentera descobreixen la Plana de Secà de l’Alt Camp gràcies a un singular projecte

Aquest territori és el darrer de Catalunya on encara hi ha tots els conreus típicament mediterranis. Un nou projecte transversal vol donar valor a la zona amb diverses accions

Alumnes del Pont d'Armentera.
Foto de grup abans de marxar a explorar la zona. | Júlia Giribets

Només tres graus de temperatura al Pont d'Armentera. Són les 9.00 hores, però el sol ja ha fet acte de presència i ni rastre del vent de dies anteriors. Sembla que el dia acompanyarà força tot i que el termòmetre es resisteix a pujar.

Avui és un dia diferent pels alumnes de cicle mitjà i superior de l’escola Santa Magdalena del Pont d’Armentera,  ja que canvien els llibres de text per la natura de l’Alt Camp.  L’objectiu també és educatiu, no només de lleure, ja que avui descobreixen el seu entorn natural d’una manera atípica.

Gràcies a un taller ambiental impartit pel Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), que s’emmarca en el projecte de la Plana de Secà de l’Alt Camp, poden aprendre les singularitats que hi ha a la seva comarca.

Però què és això de la Plana de Secà de l’Alt Camp? Podríem definir-la com la darrera plana de Catalunya que  encara conserva tots els conreus típicament mediterranis, la quan cosa la fa única.  Parlem de cereal, oliveres, vinya i fruits secs.

Els alumnes fan un recorregut d’uns tres quilòmetres per explorar i entendre el valor que té aquest territori, el paisatge i la biodiversitat que els envolta,  a més de conèixer el patrimoni local com les cabanes de pedra seca.

Explicació prèvia.
Abans de sortir, els alumnes han escoltat les explicacions prèvies. | Júlia Giribets

Tots els joves estudiants han vingut ben equipats per a la caminada i han sortit del Pont d’Armentera passades les 9.00 hores, en una ruta que s’allarga tot el matí.

En Xavier Pedro, del GEPEC, és una de les persones que imparteix aquest taller i que  s’encarrega de transmetre tota aquesta informació als estudiants. A més, aprofitant la floració dels ametllers, els alumnes també faran un treball de ‘ciència ciutadana’, gràcies a la fenologia, una paraula poc coneguda que significa l’estudi de les repercussions del clima en fenòmens biològics com la floració.

«En una fitxa apunten la data, l’estat de l’ametller i altres característiques i les dades es poden registrar en una web», explica en Xavier. D’aquesta manera es pot estudiar si el canvi climàtic ha tingut alguna repercussió en aquesta floració el febrer d’un altre any, ja que podria afectar tota la cadena tròfica.

Primera activitat escolar de la Plana de Secà de l’Alt Camp

Aquesta sortida és la primera que s’ha fet amb les escoles en el marc del projecte de la Plana de Secà de l’Alt Camp, d’un total de sis que hi ha previstes amb diversos centres educatius de territori amb el mateix objectiu: donar a conèixer la singularitat d’aquesta zona i donar-li valor i crear un paquet de tallers per poder oferir-los de forma fixada en el futur, no només a l’Alt Camp, sinó també a fora dels límits comarcals.

Aquest projecte, però, té el seu origen anys enrere. «Va començar fa anys a través d’un estudi per poder blindar el territori enfront del creixement dels polígons i altres factors», explica Guillem Voltas, de Produccions Saurines, un dels impulsors del projecte.

Sortida alumnes.
Els alumnes han iniciat la caminada passades les 9.00 hores. | Júlia Giribets

«Es tracta de preservar la zona i donar-li el valor perquè la gent la senti seva i que no creixi desmesuradament  cap a una altra mena d’economia, treballant des del cooperativisme i l’economia sostenible», afegeix.

Turisme sostenible vinculat a la cultura del territori

Per materialitzar aquesta idea, es vol desenvolupar un projecte transversal on participin agents socials molt diversos: «involucrant restauradors, turisme, l’educació mediambiental, la promoció de vins o el patrimoni arquitectònic», explica Guillem Voltas. 

Així doncs, aquest 2020 serà l’any de la Plana de Secà de l’Alt Camp, ja que es desenvoluparan diverses activitats per poder consolidar aquesta nova marca de turisme sostenible vinculada amb la cultura del territori.

El Projecte Singular de la Plana de Secà de l'Alt Camp està impulsat per Produccions Saurines SCCL i la Direcció General d'Economia Social; promoguda pel Departament de Treball Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i amb el finançament del Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social.