Tanca ca Ralet, l'històric forn de pa centenari de Vallmoll amb més d'un segle de vida

Aquest dissabte 30 de novembre serà l'últim dia que l'establiment obrirà les seves portes

El forn Ca Ralet de Vallmoll tanca les seves portes per jubilació.  L'establiment està ubicat al carrer Mossèn Llop, i la notícia de la seva desaparició ha aixecat una gran tristesa en el municipi i a la comarca, ja que des de 1889 ha donat servei de pa i coques a moltes generacions.

Així, el dissabte 30 de novembre serà l'últim dia que el forn obrirà les seves portes, després de més 130 anys d'història. El motiu és la jubilació del seu propietari, Joan Banús, i la manca de relleu generacional. El forner, en declaracions a TarragonaDigital ha assegurat que ha esperat uns mesos per intentar trobar algú que es fes càrrec de la botiga, però malauradament no ha estat possible. «Els temps canvien i pel que fa als meus fills he de dir que han tingut la sort de poder estudiar per a formar-se i treballar en allò que més els interessa», exposa Banús.

D'ençà que es va a donar a conèixer la notícia, el forner també assegura que «molta gent ens diu que ens trobarà a faltar, ja que des de fa 130 anys hem estat oberts matí i tarda amb quatre generacions al capdavant del negoci». «Tristament, però, tot s'acaba», conclou el Joan.

ca-ralet-vallmoll
Quim Torra va lliurar el guardó a Joan Banús | Cedida

Premi Nacional als establiments comercials centenaris

L'any 2018, la Conselleria d’Empresa i Coneixement de  la Generalitat de Catalunya va guardonar ca Ralet com a establiment centenari, premi que va recollir el mateix Joan Banús i Josepa Molet, l’octubre del mateix any al Palau de la Generalitat, a mans de Quim Torra. A més, en l'actualitat, el forn és l'únic establiment del municipi que té aquesta distinció i el seu forner l'últim artesà.