Les millors imatges de la Gran Festa de la Calçotada de Valls 2020!

L’Alt Camp prepara una obertura de temporada de calçotades prematura i amb condicionants per fer-la segura

Les restriccions de mobilitat i el límit d'aforament són els principals condicionants del gremi de la restauració i de l'hosteleria

La comarca de l’Alt Camp prepara la nova temporada de calçotades amb molta preocupació davant de la impossibilitat de poder-la dur a terme en els paràmetres habituals. Les restriccions a causa de situació sanitària i la forta davallada del turisme arreu del territori han fet que els productors de  calçots, el gremi de restauradors i el teixit empresarial de la zona preparin els propers mesos amb una previsió totalment incerta, pessimista i sense precedents.

El 75% de la temporada anterior es va poder desenvolupar de la manera habitual, ja que la pandèmia i el confinament van afectar només el darrer tram entre els mesos de març i abril. Ara bé, la de 2020-2021 serà la primera, però, que es desenvoluparà en plena era Covid-19, amb la totalitat de l’època afectada i amb el dubte de la viabilitat que té el negoci basat en unes calçotades de  petit format i amb un turisme de mínims.

Inici accelerat de la nova temporada

Així, amb la majoria de restaurants i d’hotels tancats de manera sobtada, la temporada anterior va ser més curta. Per això, «si les calçotades es van acabar abans, la propera també haurà de començar abans», explica Josep Maria Rovira, el president de la Cambra de Comerç i Indústria  de Valls.

Davant d’aquest escenari, la Cambra de Comerç vallenca es vol anticipar a les incerteses que patirà el sector amb un seguit de mesures que tenen, per finalitat, reconduir la situació i no donar la temporada perduda. De fet, aquesta mateixa setmana ja hi ha planificada una reunió a diverses bandes, amb l’Ajuntament de Valls, la Cooperativa, la Cambra i l’IGP Calçot de Valls, per analitzar la situació i establir totes les mesures de seguretat necessàries per a unes calçotades segures.

Una de les  solucions més immediates serà, amb tota probabilitat, l’avançament de l’inici  de la temporada, que es podria preveure a mitjans d’octubre. «En pocs dies ja hi haurà els primers calçots disponibles i començarem amb la promoció de la temporada, per tal de servir les primeres calçotades el més aviat possible i guanyar setmanes a la temporada», exposa Rovira.

Un pagès de l'Alt Camp, arrencant calçots en l'inici de la temporada de calçotades
Les campanyes consumistes i idees culinàries no van ser suficients per evitar la pèrdua de 5 milions de calçots pel coronavirus | Cedida

«La calçotada és una gran trobada social»

Un altre dels aspectes que preocupa més als amants dels calçots i als  negocis  del gremi són les restriccions de mobilitat  i el límit dels aforaments. De fet, una de les característiques principals de les calçotades és l’elevat nombre d’assistents de les trobades familiars i d’amics. Això converteix l’esdeveniment en alguna cosa més que un àpat, «ja que la menja és només l’excusa per retrobar persones que fa temps que no es veuen», constata el president de la Cambra.

En aquest sentit, una de les tasques més importants que ja s’han començat a fer és la d’establir quines mesures de seguretat i d’aforament hi ha d’haver als restaurants i als negocis, ja que la calçotada no és un àpat qualsevol i requereix d’un ritual específic. A més, «és molt estrany fer una calçotada en una taula amb només 6 persones, i normalment els calçots es mengen en un lloc i la carn i les postres en un altre, cosa que afavoreix la circulació de persones pels espais», conclou Josep Maria Rovira.

Es manté la Gran Festa de la Calçotada 2021

L’últim diumenge del mes de gener, Valls acull la Gran Festa de la Calçotada. Es tracta d’un esdeveniment multitudinari que funciona com a tret de sortida de la temporada de calçots, que s'allarga fins a l'abril. Es calcula que els carrers de la capital de l'Alt Camp s'omplen, aquell dia, amb més de 35.000 persones arribades de la resta del país, de l'estat espanyol i fins i tot de l'estranger.

La Cambra de Comerç ha anunciat que la voluntat és mantenir la cita prevista per al diumenge 31 de gener de 2021. Amb la resta d’agents i administracions implicades, ara s’està treballant per fer una programació diferent i adaptada a les circumstàncies i amb nous formats que permetin desenvolupar actes segurs i proclamar, malgrat tot, l’autèntica calçotada al món.

Les millors imatges de la Gran Festa de la Calçotada de Valls 2020!
Les millors imatges de la Gran Festa de la Calçotada de Valls 2020! | Àngel