Un any de l’esclafit que va fer tremolar Valls

Va provocar nombroses destrosses a la zona centre i nord de la ciutat

Avui fa un any de l'esclafit que va fer tremolar el centre i el nord de la ciutat de Valls, amb ràfegues de vent que van arribar als 118 km/h i una acumulació de pluja de 90,4 l/m2, que va provocar, entre d’altres,  més de 150 arbres tombats a la via pública –una cinquantena dels quals, al cementiri-, 100 senyals malmeses i una zona esportiva amb teulades completament destrossades.

Sis de la tarda del 18 d'octubre de 2017

Al voltant de les sis de la tarda del 18 d’octubre de 2017 es va desencadenar una violenta tempesta  que va afectar especialment al passeig de l’Estació, a la plaça dels Quarters i l’estació d’autobusos. També es van veure afectats altres indrets com el polígon industrial o fins i tot el cementiri municipal on van arribar a caure arbres de grans dimensions a sobre d'una illa de nínxols.

L'endemà de la violenta tempesta que va creuar Valls
Uncotxe completament destrossat al costat del Pius Hospital de Valls  | VallsDiari

 

Semblava un huracà

Els veïns de la zona destacaven que la força del vent era semblant a la d'un huracà que s'emportava tot el que trobava. La virulència de la tempesta va trencar el vidre d’un dels bars que hi ha a tocar de l’estació d’autobusos i fins i tot va arrencar rengleres d'arbres partint-los per la meitat. La teulada de la pista d’hoquei de la zona del Vilar va quedar completament trencada caient a sobre dels vestidors d’aquest complex esportiu. Com a conseqüència del fatídic temporal, el Pius Hospital va atendre tretze persones per lesions lleus.

El rastre de la violènta tempesta al seu pas per Valls
El rastre de la violenta tempesta a la zona esportiva del Vilar   | VallsDiari

 

«El vent ha creuat el pis de punta a punta, com una canonada»  

En un bloc de pisos de la zona, l'esclafit va arrencar part del revestiment d'una paret mitgera. Un veí relatava: «el vent ha trencat els vidres i ha entrat per una banda del pis, que dona a la façana principal, i l'ha creuat de punta a punta, com una canonada,  sortint per l'altra banda».

El rastre de la violènta tempesta al seu pas per Valls
Un dels edificis afectats per l'esclafit al carrer Pare Palau de Valls  | VallsDiari

 

Zona catastròfica

Uns dies després d’aquest succés, el consistori vallenc obria una oficina per atendre els afectats pels desperfectes en els seus immobles i també tramitava la sol·licitud de declaració de zona catastròfica del terme municipal de Valls. Paral·lelament, ja aquest 2018, la junta de govern de l'Ajuntament de Valls ha aprovat diverses obres a efectuar al cementiri municipal de Valls i la pista esportiva del Vilar per reparar els desperfectes del fort temporal de pluja i vent.