Rodonyà

Territori cooperatiu: neix una ruta de proximitat per descobrir set cooperatives de l’Alt Camp

Les diferents visites fan una descoberta pels municipis de Valls, Alcover, Nulles, Bràfim, el Pont d’Armentera, Vila-rodona i Rodonyà

Des d’aquest estiu, la comarca de l’Alt Camp compta amb una  nova proposta turística que dona a conèixer el paisatge agrícola i la seva diversitat de conreus. La campanya, que té per nom ‘Territori Cooperatiu’, ha estat impulsada pel Consell Comarcal de l’Alt Camp  i compta amb el suport de Gustum, un projecte de cooperació LEADER finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat i FEADER de la Unió Europea.

En concret, l’oferta turística es basa en unes visites guiades de petit format amb aforament limitat, d’unes 15 persones, pel paisatge rural de diversos pobles de la comarca, repartides en diversos dies. Els 7 itineraris inclouen una estada al municipi d’Alcover amb la descoberta del conreu de l’avellana; a Bràfim, Nulles, Vila-rodona i Rodonyà amb la vinya; al Pont d’Armentera amb l’horta, i a Valls amb una explicació de primera cooperativa fundada a Catalunya i la seva història.

Tast de productes locals

Una de les singularitats de la proposta arriba al final de la visita. Així, els visitants conclouen l’estada amb un tast  dels productes locals  i de quilòmetre zero de les 7 cooperatives que hi ha a la comarca. Per la seva banda, la visita té un cost de 7 euros per persona i les reserves s’han de tramitar per Camins Km0 i IBER APT!

«Cal conèixer allò que tenim al costat de casa»

Des del Consell Comarcal expliquen a TarragonaDigital que la iniciativa està enfocada a motivar el turisme de proximitat en un any completament insòlit a causa de la pandèmia de la Covid-19 i les restriccions de mobilitat, ja que molta gent no pot marxar de vacances fora del país. Així, a través de les diverses rutes, es reivindica el valuós patrimoni comarcal que hi ha a l’abast i, alhora, es dona a conèixer el paper que han desenvolupat les cooperatives locals en la història comarcal  moderna.

Per altra banda, el projecte es va gestar durant la primavera passada, en l’època del confinament, i vol ser un impuls més en la línia de la campanya  ‘Alt Camp, de la terra a la taula’, iniciada per promocionar els productors comarcals amb els consumidors.