Cavall i persona als tres tombs

Tres Tombs 2023 a Valls: Dues estrenes, 300 tortells i un protocol de benestar animal

La cercavila de la vigília que es va dur a terme ahir dissabte al vespre va agafar més protagonisme amb la commemoració del centenari de la bandera de la Societat de Sant Antoni

Valls celebra, aquest cap de setmana, la festa de  Sant Antoni Abat. La celebració té el seu punt àlgid amb els Tres Tombs, previstos per avui el diumenge al matí de gener. Són uns dels més multitudinaris de Catalunya i declarats Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat. Amb tota l'essència que ha convertit en única la celebració vallenca gràcies a la millor col·lecció de carros històrics, la bellesa i espectacularitat del seu recorregut pel cor del nucli antic i el fet que obrin ritualment el calendari dels Tres Tombs a Catalunya, la 44a edició de la festa arriba carregada de novetats.

Del programa, cal destacar la cercavila de la vigília que es va dur a terme ahir dissabte al vespre, i que agafa encara més protagonisme amb la commemoració del centenari de la bandera de la Societat de Sant Antoni  de Valls, entitat organitzadora dels Tres Tombs. La històrica bandera de l'antiga societat es va estrenar el 17 de gener de 1923. Coincidint amb aquesta efemèride, aquesta cercavila que ja el 2022 va canviar de format per retornar-la al seu origen, sentit i rituals històrics però que ara, amb la commemoració del centenari, agafa major pes i simbolisme amb l'estrena de la marxa especial per la bandera que ha compost per a l'ocasió la Cobla Momentània i que s'interpretarà per primera vegada a la plaça del Blat.

Pel que fa als Tres Tombs, la celebració arrenca a les 11.30 h des del barri del Fornàs i que s'endinsarà pel Centre Històric amb diversos punts d'interès, en especial el pas espectacular de cavalls, carros i carruatges per la plaça del Blat i l'estret i complicat retomb amb el carrer Major. En aquesta ocasió a més, com a novetat, es podran contemplar dos carros històrics de gran bellesa que s'estrenaran en aquests Tres Tombs de Valls.

Uns Tres Tombs d'estrenes

El primer serà el carruatge fúnebre de la col·lecció de Cal Xolo, adquirit a un antiquari de Barcelona just fa un any. Aquesta peça ha estat sotmesa a un procés de restauració íntegra per convertir-la en una rèplica de l'últim carruatge fúnebre que va haver-hi a Valls i que es va utilitzar fins als anys seixanta del segle passat. Es tracta d'un carruatge únic i singular en el qual des de cal Xolo s'ha treballat intensament per restaurar-lo i poder-lo estrenar a Valls. La segona novetat serà un carro de 8 botes, propietat de Daniel Bové, soci de la Societat de Sant Antoni que, també després d'una llarga restauració, es veurà per primera vegada en els Tres Tombs de Valls.

Dues estrenes de pes que s'afegeixen a la col·lecció de carros històrics de la Societat de Sant Antoni que, amb peces tan singulars com els carros de 3 i 4 bocois i els carros de traginers petit i gran, fan tan especials els tres tombs de Valls. La festa, amb carros i cavalls d'arreu de Catalunya i Castelló, es converteix en un viatge en el temps, quan els traginers eren els encarregats de tot el transport de mercaderies. En aquests tres tombs a més, el bloc de recreació històrica que encapçalen la bandera i el penó, seguit de la figura de Sant Antoni i els  25 carros tradicionals de mercaderies i passatgers, tancaran la marxa.

Cavalls i bandera a la plaça del Blat
Imatge de la cercavila de la bandera de 2022 | Cedida

Protocol de benestar animal

D'altra banda, per segon any consecutiu, s'aplicarà el protocol de benestar i qualitat de la Coordinadora de Tres Tombs de Tarragona. Aquest protocol gira al voltant de tres eixos principals -el benestar, la tradició i la qualitat- i entre els requeriments fixats hi figura l'obligatorietat que tots els èquids compleixin rigorosament la normativa de benestar, que el conjunt de participants vagin vestits com correspon o que els guarniments es mostrin en la seva màxima esplendor, entre d'altres.

Una part important d'aquest document és també la de la recreació històrica, punt en què els Tres Tombs (que són en definitiva un museu vivent i itinerant) volen ser un reflex fidel del transport de mercaderies i passatgers a Catalunya fins a meitats del segle passat, tot permetent al públic transportar-se a l'època on el pas del temps el marcava el pas del cavall i les agències de transport, i on els carreters i els tractants tenien un paper clau en el nostre dia a dia. Un altre dels requeriments d'aquest manual, i que s'aplicarà estrictament durant els Tres Tombs vallencs, és l'obligació d'inscriure's formalment per tal de poder-hi participar (al correu electrònic info@ctrestombs.com) i està reservat el dret d'admissió.

Es repartiran 300 tortells

Coincidint amb la celebració, un any més la Societat de Sant Antoni, els forners de la ciutat i la regidora de Comerç i Turisme han preparat els tradicionals tortells de Sant Antoni, les coques clàssiques de la festa que des de l'any 2019 s'han recuperat. El tortell, que elaboren els forns Pa i Degustació Manel, Fleca Pastisseria Cal Cesc i Pa i Pastisseria Ca l'Estevet es pot comprar per 4 euros i s'espera repartir-ne més de 300 durant el dia gran de la festa, acompanyats amb una bossa feta especialment per a la celebració. Els tortells es podran adquirir al carro de l'organització que, després del primer tomb, s'ubicarà a la Font de la Manxa i esdevindrà el punt de venda.