Colles castelleres a la Font de la Manxa de Valls

Tots els detalls: les Festes Decennals anuncien la Trobada Castellera a Valls

L'esdeveniment tindrà lloc el diumenge dia 30 de gener de 2022

La ciutat de Valls ha convocat la Trobada de Colles Castelleres de les  Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela per al diumenge 30 de gener de 2022. L'esdeveniment reuneix cada deu anys les colles castelleres existents en un únic lloc, espai i dia amb un esperit no competitiu. En aquesta ocasió, serà el retrobament després d'un any i mig d'aturada.

El lloc de celebració serà l'aparcament de l'Hort del Carme. Es tracta d'un espai a tocar del Centre Històric del quilòmetre zero casteller, que, amb un major aforament que l'emprat fa deu anys, permet encabir les colles actualment existents.

La Comissió participativa dels Xiquets de Valls amb l'alcaldessa de Valls,  Dolors Farré, al capdavant ha fet públic avui aquest anunci. Es tracta d'una de les convocatòries més esperades de les properes Festes Decennals de Valls. Les dues colles dels Xiquets de Valls no han deixat de treballar durant els darrers mesos per cercar la millor fórmula que fes possible i viable el magne encontre casteller.

La regulació actual dictada pel Procicat permet les actuacions castelleres amb fins a 160 castellers. Per la qual cosa, la trobada a Valls es preveu que pugui comptar amb les dues rondes de castells i la darrera de pilars, totes tres conjuntes, que són habituals en aquesta celebració.

L'espai escollit era inexistent fa deu anys i facilita la ubicació del nombre potencial de colles actualment existents. Ronden el centenar, mentre que el 2011 les participants van ser 57. L'hora prevista d'inici són les 12.00 h del migdia.

Aquesta Trobada de Colles Castellers va començar en les Decennals de 1981, la primera de l'actual etapa democràtica. Esdevindrà un retrobament molt important per a aquesta manifestació proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Cap de setmana casteller

El primer cap de setmana de les Decennals serà d'alt voltatge casteller. La Trobada de les colles vindrà precedida per activitats que van néixer precisament fa deu anys. Així, la desena edició del Simposi Casteller de Catalunya i de la FiraCastells formaran part de les primeres jornades de la Candela 2021 + 1.

Divendres 28 de gener a la tarda s'obrirà la FiraCastells, que, coorganitzada amb la Revista Castells, estrenarà ubicació en l'entorn de la plaça del Quarter. Funcionarà durant tot el cap de setmana fins al diumenge 30. D'altra banda, el 10è Simposi Casteller de Catalunya tindrà lloc dissabte 29 de gener. Serà entorn del centre cultural de l'antic Convent del Carme així com en la sala d'actes de la Cooperativa Agrícola.

Com a edició extraordinària, el Simposi comptarà amb tres espais simultanis a diferència de les anualitats habituals quan només n'hi ha un. Tant el dissabte 29 com el diumenge 30 les gralles i timbals també tindran una altra presència a Valls.