El camí que enfila cap al Niu de l’Àliga, a la Vall del Glorieta, és un indret ple de verdor i natura en estat pur. De vegades s’ha descrit aquest lloc com un conte on només hi falten les fades. Caminant fins a arribar-hi hi ha arbres, herbes, flors... fins que, de sobte, apareix una llauna de beguda llençada a terra que trenca la màgia. Però, què hi fa aquí això? El Niu de l’Àliga és víctima, sobretot a l’estiu, d’alguns actes incívics de les persones que el visiten. Des de l’Ajuntament es puja a netejar la zona de forma setmanal a l’estiu, per tal de minimitzar aquest fet.
El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcover, Xavier Torrell, visita habitualment aquesta zona. Ell és una de les persones que hi va cada setmana a treure brossa, juntament amb la brigada municipal. «Aproximadament, recollim unes tres bosses de brossa cada cop que hi anem», afirma. Les deixalles més comunes que es troben llençades a la natura acostumen a ser llaunes, papers o mocadors.
Fa anys, en els boscos i camins d’aquesta zona hi regnava només la pau de la natura. El boca-orella i la bellesa paradisíaca del seu paisatge ha fet que actualment, cada any passin per aquí unes 25.000 persones interessades a descobrir les cascades i l’indret natural que s’amaga en aquestes muntanyes. La suma de tanta gent, que ve a passar el dia sencer amb el seu dinar, berenar o sopar, ha fet que més gent hi deixi brossa o deixalles.
Segons la definició del regidor, no és que abans la gent fos més cívica que ara, sinó que la muntanya «s’ha democratitzat» i l’afluència de visitants també fa que es deixi més brossa. Des de l’Ajuntament ja es posen mesures per mantenir l’espai net. «L’accés està regulat amb el pàrquing, on es limita l’aforament», diu Torrell. A més, assegura que hi ha un «perfil concret d’usuari» que no té cura de la natura, però que no és la tònica general.
Es fan accions per mantenir l’espai net
L’Ajuntament insisteix a fer pedagogia i jornades de neteja, per tal de conscienciar els usuaris de la importància de mantenir l’espai natural tal com s’ha trobat. Potser la sensació és que la gent hi deixa molta brutícia, depenent dels dies en què es visiti la zona però Xavier Torrell afirma que «està més net que en èpoques passades, si tenim en compte l’afluència de gent i això és gràcies a molts voluntaris que ens ajuden». I és que a part de la neteja setmanal que es fa des de l’àmbit municipal, l’Ajuntament participa de la campanya Let's Clean us Europe, on es va a la zona dos cops l’any (primavera i tardor) per netejar la possible brutícia. També hi formen part els Bombers Voluntaris d'Alcover.
En aquestes jornades hi participen persones de forma voluntària, «precisament vénen els que no embruten», assegura el regidor, però serveix com a model de conscienciació. A més, a l’entrada de la Vall es recorda amb cartells, consells i recomanacions quines són les normes per respectar la natura «de vegades sembla una cursa de fons sense meta, perquè s’ha de conscienciar molt a la gent, sobretot als que vénen de fora». Embrutar la natura té sancions i multes econòmiques, però el regidor explica que «és un drama», perquè costa molt demostrar qui és la persona o persones que han comès els actes incívics.
Les visites a la Vall del Glorieta tenen un retorn positiu
Per una altra banda, el gran nombre de visites que rep cada any aquesta zona ha fet que el nom d’Alcover fos més conegut i hi ha un retorn positiu en l'àmbit econòmic i pedagògic. «Molta gent aprofita i visita el museu, els restaurants, el bar de l’Ermita, es paga l’aparcament, hi ha una àrea de servei perfectament condicionada i vigilada i tenim visites escolars», relata el regidor. Xavier Torrell, és conscient que les actituds incíviques perduraran, per això se seguirà treballant per minimitzar-ho. «La nostra lluita és per l’educació i el civisme», afirma.
Fa poc es van trobar restes d’una foguera
Fa uns dies, a part de brossa sense recollir, es van trobar restes d’una foguera a la zona, malgrat la prohibició per risc d’incendi. Els Bombers Voluntaris d’Alcover ho van denunciar a través de les xarxes socials. «Ens va sobtar molt perquè és una cosa que no t’esperes allà dalt, només una burilla pot causar un problema important», afirmen des dels bombers. I és que a part del perill que comporta fer foc, aquesta és una zona de molt difícil accés per als bombers.
«Hi ha un punt on ja no podem passar amb els vehicles, no és fàcil entrar-hi i ens crea certa angoixa pensar que algú no respecti la prohibició de fer foc», diuen els Bombers Voluntaris d'Alcover. Per això demanen que la gent tingui cura de la zona i segueixin les normes. Són conscients que la massificació d’aquest indret fa que hi hagi més brossa, per això demanen més voluntat que mai.