La Xarxa de Cultura de l'Ajuntament de Valls, la Parròquia de Sant Joan, Comerç de Valls, la Unió Anelles de la Flama i els campaners de la ciutat han presentat aquest matí davant l'església de Sant Antoni els actes del Corpus vallenc i el concurs de catifes d'enguany, renovat amb nous guardons. Una celebració, la del Corpus, que aquest any tindrà lloc el diumenge 30 de juny, pocs dies després que finalitzi la Festa Major de Sant Joan, i que serà l'avantsala de la commemoració extraordinària, l'any vinent, dels 700 anys de la primera referència del Corpus a la ciutat de Valls.
A Valls la parròquia de Sant Antoni va mantenir fins fa pocs anys l'Octava del Corpus fent la professó vuit dies després de la celebració pròpia. Així serà enguany a la ciutat i, d’aquesta manera, la celebració de Corpus, que seria la vigília de Sant Joan, serà després de la Festa Major de Valls.
Un Corpus amb molta història
La festivitat del Corpus a Valls és una de les més antigues de Catalunya i la de major trajectòria del Camp de Tarragona, ja que la referència més antiga de la seva celebració data de l'any 1320. El 9 de setembre de 1320, en el testament, d'Elisenda, vídua de Guillem de Bianya, de Valls, consta una deixa testamentària per la compra de ciris destinats a la festa i professó del Corpus. Un dia més tard, el 10 de setembre, Serena, esposa d'Arnau Farré, també en el seu testament, fa la deixa d'un ciri per a la processó del Corpus.
Aquestes dues dades, conservades al Liber Testamentorum 1319-1320, de Valls, són les més antigues que es conserven a la ciutat, però al llarg del mateix segle XIV i XV sovintegen les deixes per a la celebració de la festa. El papa Joan XXII l'any 1316 disposà que la festa del Cos de Crist fos celebrada a perpetuïtat per totes les comunitats cristianes. És per això que l'any vinent, el 2020, la ciutat de Valls celebrarà, de manera excepcional, els 700 anys de la primera referència documentada de la festivitat del Corpus a la ciutat.
La professó, el toc manual de campanes i la pluja de pètals
A la professó del Corpus de Valls participen, a més dels feligresos i de la custòdia, els gegants de la ciutat, que l'obren al so de les gralles i timbals, i també hi pren part l'Àliga, que realitza el seu ball en honor a l'Eucaristia a la plaça del Pati, al so de la música de la cobla de ministrers. La professó surt de l'església arxiprestal de Sant Joan Baptista i acaba a l'església del Lledó. Els veïns i veïnes i les entitats, per altra banda, elaboren durant tot el matí catifes de flors i engalanen amb domassos aquells carrers per on passarà la processó del Corpus a la tarda.
El campanar de l’església de Sant Joan, el més alt de Catalunya amb 74 metres d’alçada, proclama la festa durant la vigília i el matí de la diada. I a la tarda, convida a la professó, remarcant la sortida de l’església del Santíssim Sagrament sota tàlem. Quan la professó és a l’alçada del carrer de Sant Antoni, té lloc un dels elements rituals més singulars de la festivitat: el toc manual de les dues campanes del temple. Aquest toc s’intensifica a mesura que la custòdia s’apropa a l’altar aixecat davant de la parròquia i culmina amb la pluja de pètals i la pregària. Aquest és un costum retrobat l’any 2013, de la mà de l’entitat vallenca Espai Trad. Per últim, la modesta espadanya del Santuari de la Mare de Déu del Lledó anuncia l’arribada i la clausura festiva de la professó.
Un altre dels elements més significatius de la festa del Corpus de Valls és la pluja de pètals de flors que es llença des del campanar de l’església de Sant Antoni, en honor al Santíssim Sagrament, quan just la professó passa per sota, en una explosió de sensacions: l’olor de les flors, el color dels pètals, el so de les campanes i els ministrers i la caiguda plàcida dels pètals damunt del tàlem, configurant un dels moments més màgics i místics.
Més impuls al concurs de catifes
Comerç de Valls convoca la 12a edició del Concurs de catifes de Corpus, que aquest any augmentarà el número de premis i la seva dotació, en els tradicionals guardons a les composicions al·lusives realitzades amb motius florals i elements naturals. El certamen compta amb la participació, en la realització de les catifes, de diversos col·lectius, entitats i associacions de la ciutat, que participen d'aquesta arrelada tradició cultural.
Com a principal novetat d'aquest any Comerç de Valls, amb el suport de la Xarxa de Cultura, augmentarà l'import dels guardons i n’atorgarà de nous, arribant fins als cinc premis. Així, el premi al "mèrit artístic a la millor catifa" serà enguany premiat amb 250 euros, mentre que les categories de premis "a l'originalitat" i "a l'esforç i treball en equip" doblaran els guardons, amb un primer i segon premi cada un d'ells, dotats tots ells amb 100 euros. L'augment de premis i de dotació busca l'impuls en la realització de les catifes del Corpus vallenc. Les diverses catifes s'ubicaran al llarg del recorregut de la processó i es valorarà la vistositat i colors, el treball artístic, l'extensió i el treball en grup.
El jurat estarà format per la presidenta de Comerç de Valls (amb veu però sense vot), una artista, un representant de les parròquies de la ciutat, un regidor de l'Ajuntament, un membre de l'Associació de floristes de Valls, un dissenyador gràfic, així com el jurat popular, format pel vot de tots els ciutadans que ho desitgin, i que podran dipositar les butlletes a les urnes ubicades a l'església de Sant Joan, la parròquia del Lledó i a les geladeries de La Jijonenca, del Pati i del passeig dels Caputxins. Entre tots els participants es sortejaran 3 vals de compra de 50 euros bescanviables a les botigues de Comerç de Valls.
PROGRAMA D'ACTES
Dissabte 29. Vigília de Corpus
8.00 h. Engalanament de la façana de l'Ajuntament
12.00 h. Repic general de campanes de vigília
Diumenge 30. Diada de Corpus
Durant tot el matí. Itinerari de la professó: elaboració de catifes, les obres d’artesania efímera per engalanar places i carrers.
Durant el matí. Església Sant Antoni: Enramada del temple i muntatge de l’altar al carrer
19.00 h. Església Sant Joan: Celebració de l’Eucaristia de la festivitat del Corpus, amb col·lecta especial per a Càritas.
20.00 h. Professó de Corpus. L’obren els quatre gegants de la ciutat, acompanyats pels grallers els Blu’s de Valls, seguits de la creu processional, els cirials, els fidels, les entitats amb banderes, els nens i nenes de la primera comunió, l’àliga al so de la cobla de ministrers Bufalodre, i presidida pel Santíssim Sagrament sota tàlem. Els assistents podran portar ciri, o adquirir-lo a la parròquia de Sant Joan Baptista. Des del campanar de Sant Joan, repic de campanes anunciant la sortida de la Custòdia. L’organització fa la crida perquè els veïns i les veïnes endomassin i engalanin finestres i balcons. Des del campanar de l’església de Sant Antoni, al pas de la professó: tocs manuals de campanes i pluja de pètals sobre el Santíssim.
En arribar al Pati, lectura de la paraula de Déu i pregària. Tot seguit, també al Pati, ritual balladeta de l’àliga i aligons davant del Santíssim Sagrament
En arribar la professó al Lledó, cloenda de la professó, amb el cant del Credo i la benedicció del Santíssim Sagrament.