La Diada de Santa Úrsula a Valls de 2019.

Valls, en estat de xoc 24 hores després de la diada castellera de Santa Úrsula

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha felicitat a través del seu compte de Twitter les dues colles dels Xiquets de Valls per la gran gesta aconseguida a la plaça del Blat

Hi ha persones que amb un sol record en tenen per a tota la vida. Això és el que molts vallencs i vallenques expressen avui pels carrers de la ciutat, l'endemà d'haver viscut la gran diada castellera de Santa Úrsula a la plaça del Blat, quilòmetre zero del món casteller.  I és que tot just fa 24 hores que la Colla Vella i la Colla Joves escrivien una nova pàgina de la història, després de carregar per primera vegada en l'època moderna el 3 de 9 sense folre.

Com qualsevol dia després d'una gran festa, la capital de l'Alt Camp recupera l'ordre habitual de la quotidianitat. L'eufòria compartida d'ahir, avui s'ha convertit en felicitat i orgull per a la majoria dels ciutadans. En qualsevol racó, ja sigui a les botigues, a les places, a les cafeteries o a l'autobús urbà només es parla de la grandesa dels Xiquets de Valls i de l'extraordinària exhibició de Santa Úrsula, mare de totes les diades castelleres del país.

Dolors Farré, l'alcaldessa de Valls, va viure la seva primera diada ursulera com a batllessa. En declaracions a TarragonaDigital, destaca que «ahir es va viure un dia històric, ja que les dues colles vallenques van demostrar, amb la seva gesta, la seva immensitat». Per a Farré, «el 3 de 9 sense folre de les colles Vella i Joves és un èxit col·lectiu que omple d'orgull a tota la ciutat».

Per la seva banda, Marc Ayala, el regidor de Cultura, assegura que «la diada va ser lluitada des de l'inici fins al final, on les dues agrupacions van demostrar tot el seu potencial i la seva força». Afegeix que «els fets d'ahir reafirmen la capitalitat de Valls i de la plaça del Blat com a ciutat bressol dels castells».

La Diada de Santa Úrsula a Valls de 2019.
La Diada de Santa Úrsula 2019 a Valls, en imatges! | Àngel Ullate

Reconeixement arreu del país

Les xarxes socials també es fan ressò de la gran escomesa aconseguida pels rosats i pels vermells. Més enllà de les reaccions i la valoració extraordinària que fan les dues colles de la diada, diverses entitats i personalitats destacades de la ciutat i del país en les darreres hores també han mostrat públicament la satisfacció de la fita assolida. L'Institut d'Estudis Vallencs, la Unió Anelles de la Flama, els diferents centres educatius o els grups polítics del plenari municipal són alguns dels perfils que han volgut donar l'enhorabona pública a les dues colles dels Xiquets de Valls, a més de les felicitacions de les nombroses colles del món casteller.

Alhora, el mateix president de la Generalitat, Quim Torra, a través del seu compte de Twitter ha felicitat la Colla «per haver aconseguit carregar per primera vegada a la història un 3 de 9 net», i la Colla Joves «per haver carregat un 3 de 9 net».  Torra també ha afirmat que amb la diada vallenca es demostra que «el món casteller és imparable».

Nit intensa als locals socials

Un dels aspectes més íntims i tradicionals de les diades castelleres a Valls és la celebració nocturna en el cas d'haver assolit els objectius plantejats com a colla. Ahir, la cita en els dos locals socials de les colles estava més que justificada, i les dues seus es van omplir de castellers i simpatitzants fins ben entrada la matinada, on no hi va faltar la música, la gresca i el beure.  Avui, les cares de cansament dels castellers es fa evident, però aquest desgast anirà acompanyat, durant tot el dia, d'un somriure que també trigarà anys en esborrar-se dels llavis dels més apassionats.

colla-vella
El president i el cap de colla de la Vella durant la celebració amb una reproducció en miniatura del 3 de 9 net | Cedida

Més moments inèdits

Un altre dels moments inèdits que passaran a la història local serà  la fusió que hi va haver, per uns instants, de la rivalitat tradicional entre les dues colles. L'eufòria desfermada que va invaïr tota la plaça després que la Colla Joves també aconseguís descarregar el castell inèdit va donar pas als càntics hegemònics d'ambdues colles.  Fins i tot els caps de colla es van abraçar a l'interior de la Casa de la Vila. En definitiva, una fita, la d'ahir a Valls, que quedarà gravada per als segles en el llibre d'or de la història del país.