Pla general de la rèplica d'un carro funerari de 1872, una de les novetats de la 43a edició dels Tres Tombs de Valls

Valls torna a gaudir de la festa dels Tres Tombs després d'un any d'absència

Una setantena de cavalls i una trentena de carruatges han pres part en la 43a edició, que ha tingut un recorregut més curt

Valls ha tornat a gaudir aquest diumenge de la tradicional celebració dels Tres Tombs, després que l'any passat no se celebrés a causa de la pandèmia. Una setantena de cavalls i una trentena de carros i carruatges han participat en la 43a edició de la cita, en la qual s'han mantingut els tres tombs a la ciutat, però enguany amb el recorregut habitual escurçat a causa de la instal·lació de l'enllumenat de les Decennals.

Així, els carros, cavalls i carruatges han evitat passar per la plaça del Blat i carrers pròxims, on tradicionalment els genets i traginers han de demostrar la seva destresa a l'hora de dominar els animals. Es tracta d'una circumstància que coincideix cada deu anys, amb motiu de les festes de la candelera.

La pandèmia ha marcat la celebració de la festa i el tradicional esmorzar previ ha quedat anul·lat per tal d'evitar les aglomeracions.

Dos carruatges nous en l'edició d'enguany

La 43a edició dels Tres Tombs de Valls ha comptat amb la novetat de dos carros de recreació històrica. D'una banda, els assistents han pogut veure la rèplica d'un carruatge fúnebre de l'any 1872, pintat de color blanc i que s'utilitzava en els enterraments de nens, monges i verges.

La segona de les novetats que s'ha vist als carrers de la capital de l'Alt Camp ha estat un carro d'aljub que tradicionalment es feia servir per a donar menjar i beure als animals i que data dels anys 30 del segle XX. Tots dos carruatges formen part de la col·lecció de Cal Xolo.

Una altra gran novetat ha estat la presència obligada de la mascareta a tots els carros i carruatges a causa de les mesures anti-Covid. La pandèmia, a més, ha suposat la baixa d'última hora d'alguns dels carruatges.

Un protocol per garantir la qualitat de la festa

En el marc dels Tres Tombs de Valls s'ha entrenat el protocol de benestar i qualitat animal elaborat per la Coordinadora Tres Tombs Província de Tarragona. Més enllà de vetllar per la seguretat dels equins durant el transcurs de la festa, el document pretén «buscar l'excel·lència» pel que fa a la recreació històrica, tal com ha assenyalat la sotssecretària de la Societat de Sant Antoni de Valls, Tània Guasch.

Guasch ha afegit que «el paper ho aguanta tot, l'estrena d'avui ens servirà per veure què podem millorar», ha insistit. L'entitat treballa amb la previsió que el nou protocol s'apliqui a la resta de localitats que celebraran els Tres Tombs durant les pròximes dates.