Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Celler del Sindicat de Cabra del Camp

La Cooperativa de Cabra ven el seu patrimoni després de liquidar la Secció de Crèdit

El Celler del Sindicat és un dels edificis afectats, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local i obra de l’arquitecte modernista Cèsar Martinell

Celler del Sindicat de Cabra del Camp
Ahir va aparèixer un cartell que anunciava la venda de l'edifici | Júlia Giribets
 

Aquests dies, si un foraster arriba a Cabra del Camp, tindrà la impressió que bona part dels bens patrimonials del municipi estan en venda. Aquesta afirmació, que podria semblar una exageració, es pot constatar amb  la presència dels diversos cartells llampants que el dimecres, 29 de gener, van aparèixer en alguns edificis destacats del poble. Els rètols tenen un únic número de telèfon i tots apunten cap a un denominador comú: la Cooperativa Agrícola.

El Celler del Sindicat o l’edifici de la Societat Agrícola, per exemple, són alguns dels edificis que l’entitat ha posat a la venda, i sembla que l’objectiu de la transacció no és cap altre que aconseguir liquiditat a través de la venda de bona part del patrimoni que té en propietat la Cooperativa Agrícola.

Tancament de la Secció de Crèdit

En l’actualitat, la Cooperativa compta amb uns 87 associats. En una assemblea celebrada el 15 de novembre de 2019, es va acordar liquidar la Secció de Crèdit de la Cooperativa de Cabra, a causa de la disminució de l'activitat de l'entitat. En el seu moment, fonts de l’entitat van assegurar a TarragonaDigital que el tancament no seria en cap cas «imminent», sinó que se seguiria tot un procés que podria durar mesos i que podria ser «relativament llarg».

No obstant això, en data de 31 de desembre de 2019 ja es va donar per tancat el procés. Dos mesos i mig més tard, però, l’entitat necessita aconseguir ingressos molt elevats després del tancament. 

Edifici Societat Agrícola de Cabra
La Societat Agrícola és un altre dels edificis afectats | Júlia Giribets
 

Un Bé Cultural d’Interès Local, en venda

Un dels edificis que s’ha posat en venda, el Celler del Sindicat Agrícola, està protegit com a Bé Cultural d'Interès Local. L’any 1919 es va encarregar el projecte de la seva construcció a l’arquitecte modernista Cèsar Martinell, i l’obra es va enllestir ben aviat. Per la seva banda, el 1929, el Sindicat va aixecar la seva seu social al costat del Celler.

L’Ajuntament vol moure fitxa

Tot apunta que davant d’aquesta situació preocupant, la voluntat del consistori local és ser una peça clau en la sort que puguin córrer els edificis afectats. De fet, la Cooperativa i el govern local han mantingut converses per tal que la propietat dels edificis passi a ser municipal, amb un preu de venda que es basaria en la taxació. Ara bé, a causa de la no aprovació dels pressupostos 2020, tot sembla indicar que enguany no es podran iniciar els tràmits per adquirir cap dels edificis catalogats i d’interès per al municipi.

Alhora, davant d’aquesta realitat anòmala, diversos veïns del poble han encès la veu d’alarma a través de les xarxes socials i han denunciat la gravetat de la situació pel fet que «edificis importants per al poble i que es troben catalogats es puguin posar a la venda tan fàcilment, independentment de qui sigui el propietari». Fins i tot,  algun veí s'ha atrevit a arrencar els cartells anunciadors de la venda dels edificis, amb la finalitat d'evitar l'acció.