L'Amèlia de l'Arboç: de la grip espanyola del 1918, al coronavirus del 2020

L'arbocenca, de 108 anys, és una de les poques persones que ha viscut les dues pandèmies

Un dels col·lectius més vulnerables davant el coronavirus és el de la gent gran. La franja d’edat més afectada per la malaltia és la que supera els 70 anys, raó per la qual cal extremar, encara més, les precaucions en aquest col·lectiu. A Tarragona, una de les persones més longeves que hi ha és l’Amèlia Guardià, de l’Arboç, que el passat 22 de novembre va complir 108 anys.

L’Amèlia és molt coneguda al poble i a la comarca, ja que manté una activitat molt envejable als seus 108 anys. Quan hi ha eleccions, no falla mai a la cita, com es va poder comprovar a les generals del passat novembre. No només això, sinó que a les últimes municipals fins i tot va formar part de la llista del partit Canviem l’Arboç (CLAM), on la seva néta, Montserrat Ventura, era l’alcaldable.

«Es troba bé i fins i tot ens dona ànims als altres»

La mateixa Montserrat Ventura ens trasllada que, quan ja s’ha superat el primer mes llarg de confinament, l’Amèlia segueix al peu del canó, en bon estat de salut al seu domicili. «Està molt bé i fins i tot es pot dir que ens dona ànims als altres», apunta Ventura. La besàvia arbocenca viu amb un dels seus fills, Jaume Ventura, de 83 anys, que és el pare de la Montserrat. Ella va a veure’ls cada dia per controlar que no els falti res i tot estigui bé. «Som tres germans, però un viu a Cambrils i una altra treballa en una residència, amb el qual hem preferit no córrer cap risc i les visites les faig només jo», afirma Ventura.

Junt amb la neta, també hi ha una cuidadora que els dona un cop de mà. «Quan entrem amb la màscara se’n riu i diu que sembla la grip del 1918, que ella ja va viure amb pocs anys», afirma la seva néta. I és que Amèlia Guardià deu ser una de les poques persones que queden que ha viscut la pandèmia de la grip espanyola del 1918 —tenia set anys— i la del coronavirus del 2020.

 

Esquivant el virus a l'inici de la pandèmia

Tot i que té bon estat de salut, l’Amèlia sí que mostra un punt de tristor pel fet de no poder veure els nets i els besnéts. «Cada dia ens pregunta si ja podem sortir», afirma Ventura. De moment caldrà seguir confinats unes setmanes més, i no abaixar la guàrdia per seguir esquivant el virus. L’àvia més longeva de Tarragona ja ho va fer al principi de la crisi, tal com relata la seva néta: «La portàvem quatre hores al dia a la residència de l’Arboç, però dues setmanes abans es va enfadar i va dir que no volia anar al ‘cole’». Quan es va disparar tot ja feia quinze dies que l'Amèlia no anava a la residència.

"👴 Cunit reparteix màscares entre la gent gran del municipi" "🎵 Buhos dona a conèixer la primera cançó i el nom del seu nou disc"