Puigdemont parla clar: «Si el Parlament m'investís, és clar que hi aniria»

L'expressident confessa que en les últimes setmanes parla més amb Junqueras

Carles Puigdemont, l’expresident de la Generalitat, ha assegurat aquest diumenge en una entrevista de TV3 que no té clar si vol ser candidat del nou Junts per tornar aspirar a la presidència, però ha assegurat que si es donés el cas, sí que tornaria de Bèlgica per assumir el càrrec.

L'expresident ha afirmat que si a les properes eleccions es presentés com a candidat i el Parlament l'acabés investint per via telemàtica, tornaria a Catalunya a prendre possessió del càrrec. «Si el Parlament m'investís, és clar que hi aniria», ha subratllat en l’entrevista a TV3 des de Brussel·les, en la que també ha volgut recordar que en la investidura fallida del 30 de gener del 2018 ja ho tenia previst així.

S'hauria de fer la investidura a distància

Puigdemont ha matisat, però, que «si el Parlament no té capacitat» per fer la investidura a distància «no té cap sentit» que es plantegi tornar. En aquest sentit, ha remarcat que actualment la unitat estratègica que hi havia el 2018 «s'ha desdibuixat» i ara, «la situació és molt diferent» de la de fa dos anys.

Tot i el panorama català, Puigdemont també ha celebrat que les converses amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, s'hagin intensificat recentment i ha assegurat que en les darreres setmanes ha parlat «més amb Junqueras que amb el president Quim Torra». Per això, explica que confia que aquesta relació «no s'entronqui» perquè, considera que «gran part dels malentesos es deuen al fet que no hi ha una relació fluida com ara».

Pel que fa a la relació amb ERC, Puigdemont ha insistit que les discrepàncies «són normals» i ha remarcat que cal «tractar-se com a aliats de la mateixa trinxera i no com a competidors».

El Rei «va prendre partit»

Entre altres coses, Puigdemont també s'ha referit al paper que el seu Govern va tenir en la resposta els dies posteriors al referèndum de l'1-O i ha explicat que «per responsabilitat» no estaven preparats per un escenari que podia ser «sagnant». «L'1-O va ser un assaig, un joc de nens, comparat amb el que podíem trobar-nos; per responsabilitat no podíem preparar una confrontació violenta amb l'Estat», ha apuntat.

A més, l'expresident denuncia que a Espanya «hi ha hagut un cop d'Estat» i «s'han trencat totes les regles constitucionals». «El pacte del 78 no existeix, és una fantasia», ha remarcat, i ha afegit que el Rei «va abdicar en directe per a gran part dels catalans en prendre partit i trencar tota neutralitat» durant els dies posteriors a l'1 d'octubre. «Hi ha dues bases del règim –el sistema judicial i el cap d'Estat- que estan corcades», ha sentenciat.

"Última hora: Decisió urgent de Quim Torra davant la pandèmia de coronavirus" "Última hora: Mor una persona en un aparatós accident a l'N-260 catalana"