Vitrum, la festa del vidre artesà de Catalunya, arriba aquest cap de setmana a Vimbodí i Poblet

Els dies 5 i 6 d’octubre se celebrarà la sisena edició de la festa del vidre, carregada de novetats i actes per a tota la família

 

La sisena edició de Vitrum, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, arriba aquest cap de setmana amb un programa farcit de novetats per a tots els públics. El vidre, protagonista central de l’esdeveniment, hi serà present de la mà dels vidriers Igor Obeso (Guipúscoa), Diego Rodríguez (Segòvia), Rafa Abdon (València), Ferran Collado (Barcelona) i Paco Ramos (Vimbodí i Poblet).

Aquesta activitat tradicional i artística també estarà representada en diferents parades del mercat d’artesania, als tallers infantils i al conjunt de les activitats que l’Associació Vitrum i l’Ajuntament del municipi han preparat per a aquesta ocasió, amb la col·laboració d’entitats, empreses i particulars.

Entre les novetats d’enguany, destaquen les actuacions dels cantautors Èric Vinaixa (tancament del Vitrum, diumenge a la tarda), Olga Pes (Vitrumusical, dissabte al vespre), i de Bet Bone & Xerramequ (vermut musical de dissabte i de diumenge al migdia).

El vidrier d’honor, nou espai expositiu i un quadre inèdit

Enguany, el periodista Quico Sallés serà nomenat vidrier d’honor, en un acte aquest diumenge. A més, també s’obrirà al públic el nou espai expositiu del Museu i Forn del Vidre, dissabte al matí. També es durà a terme la presentació d’una obra inèdita del reconegut artista montblanquí Maties Palau Ferré i es comptarà amb la presència de la forja artesanal de Cal Biel de l’Espluga de Francolí com a artesania convidada d’aquesta edició.

Imatge de les darreres edicions de Vitrum | JM Potau

El guarniment del carrer Major amb originals ornaments procedents de les recents festes quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents, així com la decoració escolar del carrer del Museu i Forn del Vidre, seran dues novetats més d’aquesta festa familiar, que un any més comptarà amb l’actuació de l’escultor de gel Ivan López.

Enguany, l’artista esculpirà dos animals, atès que els animalons de vidre (peixos, gats, caragols...) són les peces escollides per a aquesta edició. També són nous els recorreguts lúdics infantils ‘Descobreix Vimbodí!’ i ‘Aprenent de vidrier’, o l’Scape Room Vitrum.

Mercat d'artesania de Vitrum. | JM Potau

La Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet forma part del catàleg oficial de Fires Monogràfiques d’Artesania de Catalunya. Vitrum pretén recuperar l'esperit vidrier que va impregnar la vila durant la primera meitat del segle XX, quan van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre i una activitat paral·lela de revestit de garrafes amb sarga.

Tot i això, la tradició vidriera al municipi de Vimbodí i Poblet és molt més remota, ja que es remunta al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet.

"AGENDA: Programa d'actes de la VI Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet" "👼👹Primeres reunions a l'Espluga per preparar el IV Congrés de Pastorets de Catalunya"