Organitzacions agràries del Delta de l'Ebre reclamen més actuacions a la costa per evitar la intrusió del mar

Prodelta i Unió de Pagesos creuen que les obres d'emergència del govern espanyol no frenaran nous danys als arrossars

L'organització Prodelta —que agrupa les comunitats de regants i cooperatives arrossaires— i el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) han reclamat als governs espanyol i català que actuïn de forma decidida per preservar la integritat dels arrossars davant la intrusió del mar que pateixen durant les llevantades. Les entitats creuen que les obres d'emergència pels danys ocasionats pel temporal Glòria que va executar la Direcció General de la Costa i el Mar estatal han obviat la protecció d'aquests conreus litorals i resultaran del tot insuficients per evitar futures inundacions d'aigua marina —amb unes 2.500 hectàrees de conreu afectades en el cas del Glòria, segons apunten.

«Aquestes obres d'emergència no estan definides com una actuació definitiva, però no considerem de rebut el fet que, segons els nostres càlculs estimats, del total del pressupost per a obres d'emergència per a la protecció del Delta de l'Ebre davant imminents llevantades, únicament un 5% de la inversió realitzada s'ha destinat a la protecció dels punts d'entrada del mar als arrossars i que esdevindran vies d'entrada d'aigua marina a la plana deltaica», raona el comunicat, que signen conjuntament el membre de la Comissió Permanent Nacional d'UP, Dani Forcadell, i el vicepresident de Prodelta, Francisco Javier Casanova.

En aquest context, les dues entitats consideren necessari actuar en els «punts més afectats per la intrusió marina» o el sector arrossaire es pot veure «greument perjudicat per l'avenç de l'aigua salada terra endins en episodis d'imminents temporals». Un fenomen, apunten, que no es pot justificar «únicament pels efectes del canvi climàtic sinó per la inacció de les administracions».

Les obres, detallen, han d'evitar aquestes inundacions i la salinització del sòl, així com l'acumulació de sorres en terrenys de conreu, infraestructures de reg i efectes com la reducció de collites o pèrdua del potencial productiu de les finques. Uns objectius, segons reiteren, que no s'han implementat amb les actuacions d'emergència, que en el cas del Delta de l'Ebre van suposar una inversió total al voltant dels 2 milions d'euros, principalment a la zona del Trabucador però també amb la construcció d'un dic de sorra a la costa de l'hemidelta nord, precisament, per intentar aturar l'entrada del mar.

«Lamentem que el sector agrari hagi estat el gran oblidat», tanquen, tot dirigint-se tant als governs de l'Estat com de la Generalitat perquè prenguin les «decisions necessàries» que garanteixi la preservació futura de l'espai «des del punt de vista mediambiental i socioeconòmic i, en definitiva, de la dignitat de la pagesia».

"El temporal torna a fer malbé la barra del Trabucador" "La Generalitat tomba 2 projectes eòlics a l'Ebre perquè són una amenaça per la fauna"