Estudiants d'infermeria del Campus Terres de l'Ebre de la URV

La URV oferirà noves places al grau d'Infermeria: alta demanda i dèficit de personal

Les noves places es repartiran entre les facultats del Campus Catalunya i del Campus Terres de l'Ebre | El sistema universitari de Catalunya disposarà de 561 noves places d'accés al grau d'Infermeria

El sistema universitari de Catalunya disposarà de 561 noves places d'accés al grau d'Infermeria. Una decisió que s'ha pres de cara al pròxim curs acadèmic 2022-2023, quan s'oferiran un 25% més de les actuals.

De totes aquestes, gairebé el 80% de l'increment total, 435, seran a preu públic. La resta, seran d'oferta privada.

D’aquesta manera i per primer cop, el nombre de places a preu públic (1.380) sobre el total de places disponibles (2.745) superarà l’oferta privada (1.365). Això és fruit de la voluntat del Departament de Recerca i Universitats de revertir la situació incrementant de forma substancial l’oferta pública amb un 46% més de places.

Així ho han avançat els consellers de Salut, Josep Maria Argimon, i la de Recerca i Universitats, Gemma Geis, en un acte al Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB).

Aquest anunci, que ratificarà la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) el proper 25 d’abril, és fruit de la col·laboració conjunta entre els departaments de Salut i el de Recerca i Universitats per donar resposta a l’alta demanda d’aquests estudis a Catalunya i al dèficit de personal infermer. 
 

La URV oferirà més de 200 places

La Universitat Rovira i Virgili (URV) també es beneficiarà d'aquesta decisió que s'ha pres. Actualment imparteix aquest grau a les Facultats d'Infermeria que hi ha al Campus Catalunya de Tarragona, al Campus Terres de l'Ebre, a Tortosa, i a la Seu del Baix Penedès, al Vendrell.

A partir del curs vinent, la URV sumarà un total de 15 noves places. En concret, vuit d'elles aniran a la facultat del Campus Catalunya i les set restants al Campus Terres de l'Ebre.

En total, la URV sumarà 230 places d'infermeria a partir del pròxim curs. Es repartiran de la manera següent: 101 al Campus Catalunya; 89 al Campus Terres de l'Ebre; i 40 a la Seu del Baix Penedès.

Millores en la formació dels estudis d’Infermeria

La revisió del grau d’Infermeria inclou també una proposta de millora de la formació dels futurs professionals. Les dades sociodemogràfiques de la població indiquen que l’envelliment, la cronicitat i l’increment de les cures requereixen també de nous models d’atenció a les persones i això passa per actualitzar alguns continguts de la titulació.

A tal efecte, el Govern i les universitats van acordar crear un grup de treball per a la millora dels estudis que habiliten per a l’exercici de professions sanitàries en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).

Algunes de les mesures en què s’està treballant incideixen en potenciar la formació en l’apoderament i lideratge infermer en aspectes com treballar més a fons la intel·ligència emocional i reforçant la identitat professional; millorar les competències i habilitats comunicatives i la comunicació amb el pacient; reforçar la gestió de les emocions i intel·ligència emocional dels alumnes per fer front a situacions determinades; i planificar millor les pràctiques d’acord amb els objectius docents, incrementant les simulacions i les pràctiques clíniques.