L'Alberto es va matricular a la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili el 2010 per estudiar Enginyeria Química. El seu pare havia cursat els mateixos estudis, i veient el panorama laboral al territori, amb una indústria química potent, va pensar que era la millor elecció. Però a meitats del primer curs va decidir abandonar els estudis. La taxa d'abandonament dels estudiants de la Universitat Rovira i Virgili (URV) no és de les més altes a Catalunya però ha anat augmentant en els darrers anys.
La taxa d’abandonament dels estudiants de la URV
Segons un estudi de la URV, un 17,43% dels estudiants de primer curs de la URV van abandonar els estudis el curs 2017-2018. Una taxa molt similar a la del curs anterior, però superior a la de l'any 2015-2016. Aquell any (l'últim del qual es tenen dades a nivell Catalunya), la URV tenia una de les taxes d'abandonament més baixes (15%), només per darrere de la Universitat Autònoma de Barcelona (15%) i la Universitat de Lleida (12,6%).
En total van deixar els estudis l'any passat 432 estudiants de primer curs. El curs en què més gent abandona. La proporció més elevada d'abandonament pertany a l'àmbit de les Ciències Socials i Jurídiques, un 42%. Una de les carreres que més proporció d'abandonament presenta és la de Relacions Laborals. Segons la rectora de la URV, Maria José Figueras, això es deu al fet que molts estudiants que no saben ben bé que estudiar acaben escollint aquesta carrera i després se n'adonen que no és el que pensaven.
Un 23% dels que abandonen provenen d'estudis d'Enginyeria i Arquitectura, un 14,8% d'estudis de Ciències de la Salut, un 13,3% d'Arts i Humanitats i un 6,5% de ciències. Pel que fa al total d'estudiants (no només de primer curs), el curs 2016-2017 van abandonar 975 persones, un 8,6% dels matriculats.
Les causes de l’abandonament
La falta de motivació és el que va portar a l'Alberto a abandonar els estudis d'Enginyeria Química. «Vaig acabar molt cremat del batxillerat i així vaig començar la carrera» apunta. Començar amb mal peu i veure que la carrera no era ben bé com imaginava el van portar a decidir que volia plegar. «Em van parlar d'un curs de Cicle Formatiu de Grau Superior que feia temps que tenia al cap i vaig prendre la decisió de deixar-ho», explica.
De fet, que la carrera no compleixi amb les expectatives és una de les causes per les quals alguns estudiants abandonen els estudis de la URV. Així es desprèn d'aquest estudi que a través d'una enquesta als estudiants revela que un dels motius és el desajust en les expectatives. El 23% dels estudiants enquestats va al·legar desinterès general en els estudis escollits, un 11% indicava motius de conciliació laboral, el 9,4% problemes de transport i el 9,2% dificultat en les assignatures.
De fet, respecte al tema de la dificultat, l'estudi de la URV també revela que l'abandonament al primer curs és inferior entre els alumnes que van obtenir millors notes de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), ja que el 40,7% dels que deixen els estudis havien accedit a la Universitat amb la nota de les PAU igual o inferior a 6. I la taxa d'abandonament a primer curs disminueix a mesura que augmenta aquesta nota.
A més, un 10% dels alumnes que va abandonar els estudis el primer curs ho va fer perquè no havia superat els 12 crèdits obligatoris que es necessiten per la permanència al primer curs. Sense aquests, la taxa d'abandonament al primer curs seria només del 9,93%.
Què fan els estudiants que abandonen
L'Alberto va acabar el curs 2010-2011 sense estudiar, però de seguida es va inscriure al Cicle Formatiu de Grau Superior de Química Industrial. Quan el va acabar en va començar un altre de Laboratori d'Anàlisi i Control de Qualitat, i abans que l'acabés ja tenia feina. «Trobo que és més útil això i a més m'ha donat la sortida que volia», explica.
Segons l'estudi de la URV, del 8% dels estudiants que van abandonar els estudis de grau el 2015-2016 un 38% van reingressar dins del sistema universitari espanyol. Alguns ho van fer en altres universitats catalanes (18%), un 8% en universitats de la resta de l'estat i un 12% van tornar a la URV però per cursar altres cursos. Un gran part dels que van matricular-se a una altra universitat catalana ho van fer a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Així i tot, el 62% restant no consta que hagin formalitzat matrícules de grau a cap altra universitat. Seria el cas de l'Alberto, que no va tornar al sistema universitari, però ell sí que va continuar estudiant. I de fet, amb uns estudis que li han ofert una sortida professional molt interessant per ell.
Mesures per combatre l’abandonament
Una de les mesures que el rectorat vol impulsar per mirar de reduir aquesta taxa d'abandonament és la revisió i millora de les Jornades de Portes Obertes. I per què? Doncs bé, per no donar falses expectatives sobre el contingut dels estudis. Donat que un dels motius és aquest, es valen assegurar que els estudiants accedeixen a les carreres sabent molt bé què s'hi trobaran.
Alhora es fomentarà el projecte de Curs 0 que ja funciona per les carreres d'enginyeria. Es tracta d'unes classes de preparació que es duen a terme abans de començar el primer curs i que preparen a l'estudiant pel que vindrà. Aquest curs s'ampliarà a una setmana més a Enginyeria i es podria realitzar a altres carreres.
La universitat també està treballant amb els governs locals i la Generalitat per millorar la xara de transport públic que connecta els campus, i per aconseguir una reducció efectiva de les tarifes de transport. Per tal que el transport no sigui una causa de l'abandó. Figueras ha recordat que hi ha alumnes de Cala Romana que tarden gairebé una hora per arribar al Campus Sescelades amb transport públic.