Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Uns alumnes en una acadèmia de repàs de Valls.

«Si fos un criteri sanitari, ens afectaria a tots, públics i privats»: les acadèmies, en peu de guerra

Les restriccions actuals provoquen que escoles d'idiomes o música privades hagin de tancar, però les públiques no

Acadèmies com les de repàs o idiomes han hagut de tancar a causa de les mesures decretades arran de la Covid-19. Una trentena d'aquestes empreses d'arreu de Catalunya s'han unit per evidenciar que la Generalitat ha aplicat criteris poc justificats a un tancament que, a més, posen en perill la seva continuïtat.

Una d'aquestes acadèmies és El Racó de l'Estudi, de Riudoms, i la seva responsable, Anna Munté, explica que comprenen que hagin de deixar d'oferir serveis presencials, però que no entenen per què, en les mateixes circumstàncies, els centres que siguin públics poden seguir oberts.

De fet, les mesures arriben al punt que una acadèmia privada pot obrir, només, per impartir cursos que estiguin subvencionats, i la resta, si els manté, els ha de fer telemàticament. Un altre efecte és que «tot el que són organismes públics sí que han pogut obrir; una escola privada de música no pot obrir, però el conservatori sí».

Hi ha institucions públiques que han optat per reduir al mínim la presencialitat als seus centres, per exemple, de música, i han impulsat l'ensenyament telemàtic. Una dinàmica que en altres àmbits, com el dels idiomes, es podria acabar de prendre aquesta setmana.

La queixa principal del sector privat és que, fins ara, el criteri per a cada sector no era igual i que, en el seu cas, no han tingut l'opció de mantenir ni les classes individuals. «Si fos un criteri sanitari, ens afectaria a tots, públics i privats», etziba.

Reclamen també alguna explicació sobre els motius del tancament. «Nosaltres hem deduït que deu ser perquè no podem tenir els mateixos grups bombolla que a les escoles, d'acord, tenen raó, no obrim, és lògic», admet. Apunta, però, que llavors no s'expliquen quina diferència hi ha amb els organismes públics en la mateixa situació que les acadèmies privades.

Sense un criteri clar per tancar

El conflicte ocasionat per aquestes restriccions afecta l'ensenyament que s'imparteix fora del sistema d'escoles instituts, universitats i centres de formació professional. Això inclou des d'acadèmies privades d'idiomes, de repàs o de psicopedagogia fins a les Escoles Oficials d'Idiomes i les escoles d'adults.

Segons figura al Diari Oficial de la Generalitat, «als efectes d'aquesta Resolució, no tenen consideració d'activitat extraescolar, perquè són ensenyaments reglats, la formació que imparteixen els centres d'educació d'adults, les escoles oficials d'idiomes i els ensenyaments de règim especial reglats».

Es refereix, en concret, als que siguin de titularitat o supervisió pública. Les mateixes matèries i serveis, oferts en acadèmies privades s'han hagut d'aturar completament. «Ningú ens ha donat cap explicació o raonament de per què no podem obrir», critica Munté.

«El criteri amb el qual s'ha decidit quines acadèmies poden estar obertes i quines no, sembla un criteri que no s'ha basat en el virus, sinó que s'ha basat en si són del sector públic o privat», rebla. «Del que ens queixem és que la responsabilitat davant de la pandèmia ha de ser igual per a tots», critica.

Acadèmies tancades, però obertes per a cursos subvencionats

Anna Munté explica que, com que no hi ha cap organització que agrupi les acadèmies privades, va fer un grup de Whatsapp que va començar amb els seus companys del sector al municipi i es va estendre primer per la comarca i ara ja, per tot Catalunya on hi ha una trentena de responsables d'empreses d'aquest sector.

Aquesta distinció entre privat i públic, denuncia Munté, arriba al punt de mantenir obertes aquelles acadèmies privades amb cursos subvencionats, però només per aquests cursos. Exposa que «tots els cursos subvencionats, siguin de consorcis, de Cambres de Comerç o de qualsevol altre organisme oficial, si porten l'etiqueta de subvencionats, també es poden continuar fent, presencialment i als nostres centres privats».

«S'està creant dèficit educacional»

La mesura afecta totes les activitats privades de la mateixa manera, siguin repàs, música, idiomes o pedagogia. En casos com el de la logopèdia, la psicologia o el repàs, exposa Munté, «són serveis que els nens necessiten». Per part dels pares han rebut suport i solidaritat; tampoc ho entenen, explica, i veuen com «el que s'està creant és dèficit educacional».

De rebot, denuncia Munté, hi ha responsables d'acadèmies als quals els pares els han dit que buscaran professionals que puguin fer aquestes sessions a casa, de la mateixa manera que ho faran els pares i les mares de la canalla que necessita repàs escolar. Això provoca, apunta, abocar aquesta part de famílies a l'economia submergida.