«La nostra regió és emprenedora per definició!», es felicitava la presidenta de la Diputació de Tarragona, la republicana Noemí Llauradó, fa només uns dies en el lliurament dels Premis Emprèn 2019. «I la nostra economia, una de les més fortes i dinàmiques del sud d'Europa!», prosseguia. No és cap secret que bona part del múscul empresarial incipient a les comarques tarragonines neix de l'empenta de joves emprenedors i els seus projectes de negoci, les anomenades start up's. Tampoc és cap secret que els qui empenyen també necessiten empentes per poder veure la llum.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
«L'ecsistema emprenedor del nostre territori es troba en un bon nivell a escala quantitativa i també qualitativa», coincideix a valorar Francesc Barbero, diputat delegat d'Ocupació i Emprenedoria a la Diputació, en una entrevista amb TarragonaDigital. «Hem de ser capaços de posar en valor la nostra capacitat pròpia i de veure en la capitalitat de Barcelona no una amenaça sinó una oportunitat pròxima», reivindica. És en aquesta línia que l'ens supramunicipal ha agafat les regnes i s'ha erigit com el gran cuiner d'oportunitats on entren els ingredients de l'emprenedoria i en surten les futures empreses que hauran de fer de la regió de la Catalunya Sud —Tarragona i l'Ebre— un model econòmic no només de present sinó també de futur.
'Camp TGN Up', 'Ebre Up' i 'Circular Up': les tres acceleradores d'empreses de la Diputació
Per tal de garantir aquest impuls a les empreses emergents i els emprenedors que hi empenyen al darrere, la Diputació de Tarragona va obrir el passat mes d'octubre una nova convocatòria d'ajuts per a start up's d'arreu de la demarcació, a través d'un impuls formatiu i professional per tal d'accelerar la seva posada en funcionament gràcies a tasques d'assessorament, de coneixements i d'una sort de tutoria aplicada als interessos dels joves tarragonins i tarragonines amb ganes de fer-se un espai al món.
Enguany, a més, la convocatòria s'amplia. A més de les ja consolidades 'Camp TGN Up' i 'Ebre Up', per a emprenedors dels dos pols de la regió, també s'ha sumat la novetat de la 'Circular Up', una línia d'ajuts addicional per a aquells projectes que contemplin com a forma de vida les bases de l'economia circular, és a dir, models de negoci sostenibles pensats per a reduir els residus, reutilitzar-los, reciclar-los i reincorporar-los al procés productiu.
«Volem potenciar els valors afegits d'una Tarragona activa i proactiva»
L'any passat van ser una vintena de projectes els esperonats amb els recursos de la Diputació, de la mà de 120 hores de formació i accions de «mentoria i assessorament» a càrrec de professionals durant un període de vuit mesos. L'objectiu, defensen, no és altre que «el creixement i la consolidació» d'aquestes start up's de quilòmetre zero.
«Una idea de negoci innovadora, en especial d'un perfil tecnològic, que puguin ser escalables i que el seu producte o servei ja facturi», demana la Diputació com a requisits de base. Els nous cinturons d'un sol ús que substitueixen les tradicionals 'corretges' de les embarassades són un exemple clar, en aquest cas a càrrec de tres llevadores de les Terres de l'Ebre que han fet el pas cap a l'emprenedoria. «El que volem potenciar són els valors afegits que ens refermen en la idea d'una Tarragona activa i proactiva», reivindica Barbero.
Un crit per «fer xarxa» i cercar «aliances» entre l'emprenedoria de les Terres de l'Ebre i la del Camp
Barbero no amaga que un dels grans reptes a l'hora de consolidar el que anomena «ecosistema emprenedor» del sud de Catalunya és desenvolupar l'habilitat de «fer xarxa» i cercar «aliances» entre les noves empreses del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre per posicionar la marca conjunta de Tarragona com un valor en alça. Celebra que el ritme de sol·licituds rebudes per a la convocatòria d'enguany és «molt alt» i que de la individualització de l'assessorament sortiran les línies d'èxit dels pròxims anys.
És la radiografia d'un trencaclosques cridat a gestionar i potenciar el talent local com una finestra oberta al món. Francesc Barbero reivindica «la transmissió de coneixement» com una eina sostinguda, i en cap cas puntual, per construir un teixit empresarial del futur amb fonaments i amb capacitat de consolidar-se, més enllà de l'òrbita de Barcelona. Sense ànims de competir, i sense ànims de resignar. Tarragoní, reusenc, ebrenc, i amb bandera i accent propi. El futur emprenedor del sud de Catalunya s'està cuinant a consciència des de fa un bon grapat d'anys.