La demarcació de Tarragona és on més han augmentat els accidents de trànsit mortals en zona interurbana el passat 2018. En total, es van produir 39 accidents mortals a les carreteres tarragonines, un 70% més que el 2017, quan n'hi va haver 23. Pel que fa a les víctimes mortals, 44 persones van perdre la vida, un 52% més que l'any anterior.
L'N-340, l'A-7 i l'AP-7, les més mortíferes
El director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, ha assenyalat que més de la meitat dels accidents mortals, concretament 22, van tenir lloc en tres vies: 13 a l'N-340; 6 a l'A-7 i 3 a l'AP-7. Els 13 accidents de l'N-340 es van produir abans que s'hi restringís la circulació dels vehicles pesants, el setembre pasat. Els responsables de Trànsit confien que aquesta mesura permeti reduir la sinistralitat en aquesta carretera.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Fins a 256 persones han perdut la vida a les carreteres catalanes el 2018
A nivell català, en total 256 persones van morir en 229 accidents de trànsit al conjunt de la xarxa viària catalana, tant en zones interurbanes com urbanes, el 2018, un 7% més que el 2017. Pel que fa als sinistres mortals, l'augment és del 8%. A les vies interurbanes, van ser 185 les persones que van perdre-hi la vida, un 10% que el 2017. Pel que fa a les vies urbanes, 71 persones van morir-hi en accidents de trànsit. «Parlem de dades, però darrere de cada xifra, hi ha persones i familiars que perden la vida», ha subratllat Buch en el balanç de sinistralitat viària del 2018, presentat aquest dijous.
- Més notícies relacionades: Mor una dona atropellada a Montbrió del Camp.
En zona interurbana, ha incrementat un 30% el nombre de víctimes mortals en accidents amb un sol vehicle implicat, fet que pot indicar la presència d'excés de velocitat, distracció o consum d'alcohol o drogues. Les distraccions, amb una presència del 23%, continuen sent el principal factor concurrent en els accidents amb víctimes.
Entre les víctimes, 17 vianants, 30 motoristes i 2 ciclistes
En les carreteres interurbanes, el nombre de víctimes mortals majors de 74 anys s'ha més que triplicat: 23 persones en aquesta franja d'edat van morir en accidents el 2018; 7, el 2017. Pel que fa als col·lectius més vulnerables, 17 vianants van morir atropellats; 30 motoristes van perdre la vida a l'asfalt —45 el 2017— i 2 ciclistes van morir —11 l'any anterior—.
- Més notícies relacionades: Una conductora perd la vida en un accident a la C-14 a Alcover.
El Baix Camp, la tercera comarca amb més accidents
La comarca on més persones van perdre la vida en carreteres interurbanes va ser l'Alt Empordà, amb 13, seguida pel Vallès Oriental, amb 12. 10 persones van morir en accidents en zona interurbana al Baix Camp i 10 més a Osona. 9 persones van perdre la vida en accidents de trànsit en vies interurbanes al Baix Llobregat; al Segrià, a La Selva i al Vallès Occidental.
A la demarcació de Girona, els accidents mortals també van incrementar a les carreteres interurbanes el 2018, amb 30 sinistres, un 11% més que el 2017, amb 27. 35 persones hi van perdre la vida. A Barcelona, es van reduir un 3%, amb 61 accidents mortals, que van causar la mort de 72 persones, i a Lleida, un 9%, amb 29 sinistres i 34 víctimes.
En zona urbana, 47 persones van perdre la vida a la demarcació de Barcelona (44 el 2017); 13 a Girona (10 l'any anterior); 10 a Tarragona (16) i 1 a Lleida (2).
Helicòpter, vehicles espiells, radars mòbils i nous cinemòmetres
De cara al 2019, el Departament d'Interior «recondueix» aquest pla de contenció i manté el nivell 3 de trànsit. Això significa, entre altres mesures, que tots els agents de la Divisió de Trànsit dels Mossos d'Esquadra sortiran a patrullar per detectar conductes infractores i de risc.
També es recuperaran aquest any els anomenats vehicles espiells, que els Mossos d'Esquadra havien utilitzat anteriorment. Es tracta de vehicles no logotipats amb agents uniformats que capten les infraccions mentre circulen. Després d'un litigi entre companyies i de mesos sense que pogués volar, començaran de nou les tasques de vigilància i control de l'helicòpter del Servei Català de Trànsit, que té una vista panoràmica i precisa per caçar les infraccions. A més, es potenciaran els radars mòbils. «Els ciutadans infractors saben com eludir els radars i per això potenciarem el patrullatge en vehicles de paisà amb radars mòbils», ha destacat el cap de la Comissaria de Mobilitat, el comissari Joan Carles Molinero.
En les properes setmanes entraran en funcionament quatre radars de tram, ja anunciats: a la C-16 a Cercs, en els dos sentits de la marxa; a l'A-2 a Argençola-Jorba, en els dos sentits de la marxa; a l'A-2 a Sant Vicenç dels Horts-Pallejà, en sentit Lleida, i a la C-31 a Badalona, en els dos sentits de la marxa. Després de l'estiu, se'n posaran en marxa sis mes, tres de tram i tres de fixos, però encara no se n'han detallat les localitzacions.