La Cartoixa d'Escaladei està batent rècords de visites aquesta temporada.

Els monuments tarragonins en peu de guerra: denuncien l’acomiadament d’11 treballadors a causa de la pandèmia

El monestir de Santes Creus, la cartoixa d’Escaladei, el castell d’Escornalbou, el castell de Miravet i el mausoleu Centcelles, a Constantí, són alguns dels espais afectats

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural  ha reduït l’horari d’obertura dels  monuments i museus del territori mentre duri l’estat d’alarma i la davallada de visites a causa de la pandèmia de la Covid-19. Per això, ha dut a terme el  tancament d’algunes instal·lacions culturals els dimarts i els dimecres, dies que s’afegeixen als dilluns com a jornada de descans. D’aquesta manera, es modifica substancialment els dies de servei dels recintes, que a partir d’ara passaran a obrir només de dijous a diumenge.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Aquesta mesura ja ha comportat l’acomiadament d’11 treballadors a les comarques tarragonines, contractats fins ara per donar cobertura durant els caps de setmana, quan els treballadors de la plantilla fixa gaudeixen dels dies de descans.

Juan Luís Olesti, secretari del comitè d’intercentres de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, en declaracions a TarragonaDigital afirma que aquesta situació ha comportat una pèrdua greu dels drets dels treballadors, «ja que, per una banda, hi ha hagut acomiadaments del personal que es contractava pel cap de setmana i, per l’altra banda, els professionals de  plantilla fixa deixaran de gaudir dels descansos alternatius que estableix el conveni col·lectiu  dels treballadors».

Negociació oberta i propostes que no acontenten

En aquests moments hi ha iniciada una negociació entre el sindicat i l’empresa per arribar a un acord que acontenti les dues parts, però Olesti assegura que si les converses no fructifiquen i no es reverteixen aquestes mesures injustes, els treballadors afectats presentaran dos tipus de demandes  al jutjat: «Per una banda, denunciarem que s’han modificat les condicions laborals sense una justificació sòlida i, per l’altra, per frau de llei davant de les  contractacions irregulars  que s’han fet amb els treballadors temporals», explica a aquest mitjà.

Panoràmica del monestir de Santes Creus, amb la Torre de les Hores sobresortint a la dreta del cimbori
Panoràmica de Santes Creus | ACN

«El personal de seguretat no és la solució»

Els principals monuments tarragonins afectats per la reducció dels dies d’obertura són el monestir de Santes Creus, la cartoixa d’Escaladei, el castell d’Escornalbou, el castell de Miravet i el mausoleu Centcelles, a Constantí, i segons denuncien els treballadors del monestir de l’Alt Camp, «a causa dels acomiadaments durant el cap de setmana del 6 i 7 de febrer el monument va estar tancat, ja que no es va poder cobrir la seva obertura amb la plantilla actual».

Per tal que la situació no es repeteixi, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha proposat, com a solució, que el personal de vigilància i de seguretat s’encarregui de l’obertura de les instal·lacions en el cas que no hi hagi prou personal de la plantilla disponible. Segons Olesti, però, aquesta mesura no dona cap sortida a la problemàtica i «repercuteix negativament en els usuaris i la qualitat de la visita turística, ja que hi ha espais dels monuments, com les sales d’audiovisuals i les explicacions guiades, que no es poden dur a terme si no és amb la quantitat oportuna de personal qualificat», conclou.

Imatge d'arxiu del Castell Monestir d'Escornalbou
Imatge d'arxiu del Castell Monestir d'Escornalbou | ajuntament de riudecanyes