La Diada de Catalunya del 2019 a Barcelona

El Camp de Tarragona recupera la Diada Nacional amb actes adaptats a la Covid-19

Consulta tots els actes de la Diada Nacional als principals municipis tarragonins

Avui el Camp de Tarragona celebra, com la resta de Catalunya, la Diada Nacional. En els darrers anys, la cita ha estat marcada per les manifestacions multitudinàries en defensa de la independència, convocades per l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

Aquest any però, i tal com va passar el 2020, el panorama és diferent a causa de la pandèmia. Per aquest motiu, els municipis tarragonins han programat una sèrie d'actes amb un aforament de públic limitat i mantenint totes les distàncies i amb les mesures de seguretat i higiene que requereix la situació.

La plaça del Baluard i el Mercat Central, escenaris principals a Reus

Ahir dia 10 de setembre, Reus va celebrar la tradicional Marxa de Torxes des del Casal Despertaferro. A la mateixa hora es va dur a terme el concert de commemoració dels 50 anys d'Òmnium Cultural.

Avui, la plaça del Baluard prendrà el protagonisme del matí. A partir de les 10.00 h s'ha programat l'acte institucional amb l'ofrena floral de l'Ajuntament. La seguirà la glossa del filòleg Josep Murgades. A continuació l'Orfeó Reusenc entonarà el Cant dels Segadors i Ricard i Laura Roig oferiran el Ball d'Homenatge.

A les 11.00 h està previst que comencin les ofrenes florals de les entitats de la ciutat acompanyades de la música del Quartet Floral. Mitja hora més tard s'ha calculat que acabarà aquesta segona part i que els Xiquets de Reus hi aixequin un pilar. El Cant dels Segadors cantat pel públic posarà punt final a l'acte.

A les 14.00 h, començarà el dinar popular del Casal Despertaferro, que a partir de les 17.00 h de la tarda oferirà activitats culturals. A la tarda, com és habitual, l'Esquerra Independentista ha convocat la manifestació del Camp de Tarragona.

Ofrenes florals en forma de senyera sobre un escenari de la plaça del Baluard de Reus
Imatge d'arxiu de l'ofrena floral a la plaça del Baluard de Reus | Jordi Olària Gras

La concentració es farà al Mercat Central. La manifestació recorrerà carrers del centre de Reus, però no acabarà, com havia sigut recorrent, al Fossar Vell. Per contra ho farà al passeig de Mata, on està previst que se celebri l'acte polític.

Valls trasllada l'acte al passeig dels Caputxins

El monument als Xiquets de Valls, ubicat al passeig dels Caputxins, ahir al vespre va ser el teló de fons escollit per a l'acte cultural de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a  Valls.

Tal com ja va succeir l'any passar, les restriccions i mesures de protecció per a la contenció de la pandèmia han obligat a repensar la vigília de la Diada. En aquest sentit, es va tornar a canviar la tradicional actuació castellera a la plaça del Blat per un acte cultural breu.

Hi va haver diverses actuacions musicals, la lectura de diversos poemes i del manifest, així com el tradicional cant dels Segadors. Aquest any, a més, l'acte va voler retre homenatge al fet casteller i al món sardanista.

Ofrena floral a Tarragona

Pel que fa a Tarragona, avui, a partir de les 10.00 h, el passeig marítim Rafael Casanova acull la tradicional ofrena floral de la Diada. En concret, serà al monument del conseller en cap (1713-1714) Rafael Casanova.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Tarragona i diverses entitats de la ciutat dipositaran ofrenes florals al monument, tal com és tradicional a la capital del Tarragonès.

L'acte d'entrega de les Medalles d'Or de la Generalitat celebrat a Sant Salvador.
L'acte d'entrega de les Medalles d'Or s'ha fet a la plaça Bach de Sant Salvador. | ACN

Pere Aragonès al Vendrell

El Vendrell ha acollit els primers actes institucionals de la Diada de Catalunya que organitza la Generalitat. En concret, el dijous 9 de setembre la plaça de Bach de Sant Salvador, situada al costat de l'Auditori Pau Casals, va ser escenari de l'entrega de les  Medalles d'Or  de la Generalitat.

Les medalles seran entregades pel mateix president, Pere Aragonès, en un acte va comença a les 20.15 h. Enguany, s'ha aprovat atorgar la Medalla d'Or a Arcadi Oliveres, a títol pòstum, i a l'oceanògrafa Josefina Castellví. Les recolliran familiars dels dos distingits.

La cerimònia va començar amb la hissada de la bandera per part de la formació de la Guàrdia d'Honor del cos de Mossos d'Esquadra. El Cor Zóngora del Vendrell serà l'encarregat de fer el Cant de la Senyera.

Caminada Popular a la Conca de Barberà

Per la seva banda, l'Espluga de Francolí ha volgut reforçar el simbolisme de l'11 de setembre. En aquest sentit, la programació comptarà amb un acte simbòlic i commemoratiu, l'acte institucional  a la plaça de la Vila o la mobilització a Barcelona. També es durà a terme la 36a Caminada popular  de l'Onze de Setembre.

Persones a la roda de premsa
Imatge de la roda de premsa de presentació dels actes | Cedida

El recorregut de la caminada d'enguany es podrà fer durant diversos dies. Concretament, del 10 al 18 de setembre. Consistirà en una ruta senyalitzada i amb sistema de fites, que permetran als participants entrar en el sorteig de quatre activitats esportives a empreses del municipi.