Diada Nacional a Valls

Tots els actes: El Camp de Tarragona es prepara per viure la Diada Nacional

Els diferents municipis tarragonins compten amb un programa d'actes farcit de castells, sardanes, manifestacions, ofrenes florals i lectures de manifestos

Els diferents municipis del Camp de Tarragona viuen, aquest cap de setmana, multitud d'actes i celebracions amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Aquest Onze de Setembre és el primer que es pot desenvolupar amb total normalitat després de la pandèmia de la Covid-19. Alhora, la coincidència amb el cap de setmana i la manca de dies festius dona el toc singular a la commemoració d'enguany.

La vigília, a Valls

A la capital de l'Alt Camp, per exemple, és tradició que la Diada se celebri durant la vigília, el 10 de setembre. Les activitats se centraran a la plaça del Blat a partir de les 20.00 h del vespre, i comptaran amb el cant de l'Himne Nacional de Catalunya, "Els Segadors", a càrrec del Suite Cor de Valls, i amb l'actuació de les dues colles castelleres dels Xiquets de Valls.

El programa es desenvoluparà de la següent manera. A les 20.00 h, a la plaça del Blat, hi haurà l'entrada de les colles castelleres dels Xiquets de Valls, realitzant-la la Colla Joves pel carrer de la Cort i la Colla Vella pel carrer Major. A les 20.15 h, al vestíbul d'alcaldia, sorteig de l'ordre de l'actuació castellera  amb els dos caps de colla per determinar l'ordre de la diada.

A les 20.25 h es durà a terme el cant de l'Himne Nacional de Catalunya  "Els Segadors", interpretació conduïda pel Suite Cor de Valls i acompanyada pel públic assistent, mentre es desplega la senyera des de l'edifici de Can Segarra. Tot seguit, les colles aixequen simultàniament dos pilars de cinc.

Finalment, a les 20.30 h, a la plaça del Blat, hi haurà l'actuació castellera amb la Colla Joves Xiquets de Valls  i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, en una nova cita del calendari local al quilòmetre casteller. Cada colla completa el seu torn en la ronda abans de donar pas a l'altra agrupació, mentre la diada es desenvolupa amb tres rondes més una de pilars.

Manifestació a Reus.
Reus comptarà amb una jornada plena d'actes aquesta Diada. | Àngel Ullate

Reus surt al carrer

A Reus, la jornada de l'11 de setembre, la Diada Nacional de Catalunya, arrencarà amb el tradicional acte commemoratiu a la plaça del Baluard. Allí, amb la narració del periodista Marc Càmara i la interpretació musical del Quartet Floral, s'hi faran diverses ofrenes florals. La primera d'elles serà la institucional i anirà a càrrec de l'alcalde Carles Pellicer, la vicealcaldessa Noemí Llauradó i els portaveus dels grups municipals.

Tot seguit s'oferirà la Glossa de la Diada, la qual enguany pronunciarà Maria Lluïsa Amorós, escriptora i filòloga, filla del recent traspassat fill il·lustre de la capital del Baix Camp, Xavier Amorós.

Un cop finalitzi la Glossa serà el torn de la interpretació de 'Els Segadors', a càrrec de l'Orfeó Reusenc, seguit del Ball d'Homenatge per Laura Roig. Després dels actes institucionals, aproximadament a les 10.45 hores, es faran les ofrenes florals de les diferents entitats de la ciutat. L'acte acabarà amb un pilar dels Xiquets de Reus i el cant de 'Els Segadors'.

Finalment, com és tradicional, l'Esquerra Independentista del Camp organitza una manifestació que arrencarà a les 19.30 hores des del Mercat Central. Amb el lema nacional 'Fins a vèncer! Unitat popular, organització i lluita', està previst que la marxa finalitzi al Fossar Vell cap a dos quarts de nou del vespre, on tindrà lloc l'acte polític que tancarà la jornada reivindicativa.

Castells i sardanes a Tarragona

Tarragona té cites tradicionals com la  diada castellera o la ballada de sardanes. La jornada de demà començarà amb l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, en el qual hi participaran representants del govern municipal, dels diferents grups polítics que conformen el consistori i entitats socials, culturals, polítiques i ciutadanes.

Al migdia, al Pla de la Seu, es durà a terme la diada castellera amb les quatre colles castelleres de la ciutat. A la tarda, de les 19.00 h a les 21.00 h, se celebrarà la ballada de sardanes al tram del Balcó del Mediterrani de la Rambla Nova. La cita comptarà amb la música de la Cobla Cossetània. A aquests actes, cal sumar-n'hi d'altres de reivindicatius que diferents grups i associacions de caràcter polític han organitzat.

Imatge de la Diada Castellera Internacional de l'any 2018
Tarragona tornarà a gaudir de la Diada Castellera Internacional. | David Oliete

Els actes centrals del Baix Penedès, a l'Arboç

L'Arboç  serà enguany la seu dels actes centrals de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya al Baix Penedès. Per això s'ha elaborat el programa d'actes conjuntament amb el Consell Comarcal. L'acte institucional tindrà lloc avui dissabte 10 de setembre a les 20.00 h a la plaça de la Puntaire. Serà presidit per Joan Sans, alcalde del municipi i president del Consell Comarcal del Baix Penedès. Tot seguit hi haurà una actuació del quartet de corda String Garraf, que interpretarà peces tradicionals catalanes. El vespre es tancarà amb el concert del grup d'havaneres Montjuïc, acompanyat de coca i rom cremat.

Demà diumenge 11 de setembre, es farà una audició i ballada de sardanes a les dotze a la plaça de la Vila. Anirà a càrrec de la cobla Cossetània. Des de l'Ajuntament de l'Arboç han animat a tots els ciutadans a gaudir dels actes comarcals de la Diada.

L'Espluga, a l'ermita de la Santíssima Trinitat

A la Conca de Barberà, l'Espluga de Francolí  funcionarà d'epicentre festiu. La celebració tindrà el seu inici avui dissabte dia 10 de setembre a les 20.00 h del vespre amb el brindis per la República Catalana organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana de la Conca de Barberà, un esdeveniment reivindicatiu que es farà a la plaça de la Vila i on es llegirà el manifest de l'entitat.

El matí de l'Onze de Setembre l'Ajuntament tornarà a commemorar a la resistència del Castell de l'Espluga de Francolí durant la Guerra dels Segadors amb la hissada d'una estelada des de la torre del Castell.

A les 13.00 h del migdia, a l'Ermita de la Santíssima Trinitat, tindrà lloc l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya 2022 que comptarà amb la presència de les autoritats locals, la lectura del manifest a càrrec de la Comissió de la Caminada Popular, la hissada de l'estelada a la capella de l'Àngel i la interpretació del cant dels Segadors amb la direcció del músic Xavier Morgades. L'acte comptarà amb l'actuació de les entitats de cultura popular, els Grallers i el Ball de Bastons de l'Espluga de Francolí.