Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Rosa i llibre Sant Jordi

Un Sant Jordi confinat: Tarragona viu avui la Diada més atípica de la història

Aquest 23 d'abril, les xarxes socials i els balcons agafen protagonisme per a celebrar la diada des del confinament

Rosa i llibre Sant Jordi
Les mascaretes s'han afegit als objectes habituals de la diada de sant Jordi | Laia Solanellas
 

Avui, Catalunya hauria de celebrar el dia de Sant Jordi  en els paràmetres habituals. Lluny de l'ambient festiu i de carrer però, les entitats, llibreries, floristeries i institucions s'han hagut de resignar amb una  diada del tot  insòlita  a causa de l'actual crisi sanitària del coronavirus. En aquest sentit, els agents implicats en la programació cultural dels diversos municipis i ciutats de la demarcació de Tarragona han fet volar la inventiva i han preparat activitats obertes a la ciutadania. En la majoria de casos, es poden seguir a través de les xarxes socials i d’altres canals digitals. 

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

La diada més trista a la Conca de Barberà

Si un territori fa festa grossa per Sant Jordi, aquest és la Conca de Barberà. De fet, Joan Amades situa la llegenda de lluita del cavaller amb el drac a Montblanc, la capital de la comarca. Fruit d’això, des de 1987 s’ha celebrat, ininterrompudament la Setmana Medieval i enguany s’havia d’arribar a la 33a edició. No obstant això, el coronavirus, el confinament i l’Estat d’Alarma decretat han obligat a l’Associació Medieval a suspendre  l’esdeveniment de 2020.

La vila ducal, lluny de renunciar a l’ambient cavalleresc d’aquests dies, s’ha servit de la inventiva i de les tecnologies per engegar diverses iniciatives. En aquest sentit, avui 23 d’abril, està previst que els montblanquins i montblanquines comparteixin fotografies a les xarxes socials amb el seu  vestit medieval, tal com s’hauria fet si la diada s’hagués pogut celebrar. També, a causa de l’èxit del concurs d’Instagram  d'altres anys, l’Oficina de Turisme de Montblanc ha mantingut el certamen, que enguany té un format excepcional, ja que cal recuperar i compartir fotografies antigues de qualsevol de les edicions anteriors de la Setmana Medieval, per tant, imatges que poden anar de 1987 fins a 2019.

A l’Espluga de Francolítambé es vol dur a terme una iniciativa oberta a tothom per celebrar Sant Jordi des de casa. Així doncs, es proposa que al llarg del dia d’avui tots els veïns omplin els balcons i les finestres de roses. Aquells que hi vulguin participar hauran de fer una rosa amb paper, pintura, roba, llana, cartolina o amb qualsevol altre material que tinguin a l’abast. Després hauran de penjar la rosa al balcó o finestra de manera visible. Un cop penjada caldrà fer-li una foto i enviar-la al Whatsapp 606 303 917 per tal de fer un muntatge amb totes les roses del poble. Aquells que vulguin penjar-ho a les xarxes poden fer-ho amb l’etiqueta #santjordiconfinatedf.

sant-jordi-princesa-montblanc
Cada 23 d'abril, Sant Jordi entrega la rosa a la princesa a Montblanc | Cedida

Reus: del Mercadal a Internet

A la capital del Baix Camp, durant tot el dia l'Ajuntament de Reus emetrà a les xarxes socials els vídeos  que han fet arribar els autors locals, i dels quals ja n'hi ha una quarantena. És la manera que s'ha trobat perquè presentin les seves obres, emulant l'activitat que tindria la parada de l'Ajuntament a la plaça del Mercadal d'un Sant Jordi habitual. A primera hora també es farà públic el punt de llibre que cada any edita l'Institut Municipal Reus Cultura, i que enguany està dedicat al Ball de Pere Joan Barceló, els trabucaires.

Per la seva banda, Alba Domingo, Eliot Borràs i Clara Maduell il·lustraran la llegenda de Sant Jordi mentre Roser Bonet l'explica. Sota el títol Il·lustra'm la llegenda de Sant Jordi, l'activitat es podrà seguir a través de les xarxes socials de l'Ajuntament. A les sis de la tarda, també a través de les xarxes socials de Reus Cultura  i del Youtube institucional s'oferirà una taula rodona. Les 1.000 cares de Sant Jordi serà una tertúlia «amb diferents persones relacionades amb del sector del llibre: autors, editorials, llibreries, biblioteques i lectores». Per seguir la programació habitual de la Diada de Sant Jordi a Reus, a dos quarts de set de la tarda prendran protagonisme, d'una manera que encara no s'ha detallat, les sardanes, els castells dels Xiquets de Reus, el Drac i la Víbria.

Concurs literari al Port de Tarragona

El  Port de Tarragona també s’ha adaptat al moment actual i ofereix un Sant Jordi virtual amb quatre eixos temàtics: concurs literari 'Sant Jordi, la princesa i el drac què farien ells confinats?', El Serrallo  un lloc de conte, marató de contes #acaudorella i lectures confinades. L'objectiu, segons l'organització, és animar aquest llarg període a casa, compartint experiències entorn de la nostra cultura, tradicions i patrimoni. Es podrà seguir o participar en les diferents activitats i iniciatives organitzades, fent servir l'etiqueta #SantJordiVirtualPort i seguint a Moll de Costa  en les seves pàgines d'Instagram, Facebook i Twitter.

Des de la Diputació de Tarragona  tampoc volen renunciar a un dels dies més especials del país i s'han dissenyat un seguit de propostes en format digital, com ara el concurs ‘Municipis de novel·la’, per tal de promoure llibres de ficció ja publicats i ambientats en algun municipi o zona del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre; o el Sant Jordi musical amb els alumnes de piano de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus, que compartiran les seves interpretacions, també a les xarxes.

A més, els  centres d’educació especial de la Diputació han preparat també diverses iniciatives de caràcter lúdic i cultural, per tal d’aportar el seu gra de sorra i fer més amè aquest Sant Jordi virtual. El Col·legi Públic d’Educació Especial Alba de Reus, mitjançant la seva web, proposarà treballs manuals relacionats amb la temàtica de Sant Jordi i s’hi explicaran contes adaptats a l’alumnat. El Col·legi Públic d’Educació Especial Sant Jordi a Jesús, Tortosa, ha plantejat als alumnes fer la seva parada de Sant Jordi a casa, i compartir-ne el resultat a les xarxes, mentre que el Col·legi Públic d’Educació Especial Sant Rafael de Tarragona publicarà un vídeo sobre el patró català a la seva web i a les xarxes.

sant-jordi-valls
Des de primera hora del matí els dracs estan exposats a la plaça del Pati | Albert Oliva
 

La Despertada dels Dracs, protagonista del Sant Jordi vallenc

Tot i el confinament, la tradicional  Despertada dels Dracs té també un paper protagonista en la diada d’enguany a Valls. Així, a les 12.00 h del migdia s’iniciarà l’acte que es podrà seguir des de casa a través del canal Youtube de l'Ajuntament. Els dracs de joguina de nens i nenes, o els creats amb l'activitat Drac confinat, es despertaran a menjadors i habitacions de tota la ciutat mentre s'entona la popular melodia  que músics i cantaires  de la ciutat hauran enregistrat en un acte coorganitzat per Espai Trad, Coral Infantil Cors Alegres, Mireia Besora, Unió Anelles de la Flama, Ardit Produccions i Xarxa de Cultura.

També, durant tota la jornada de Sant Jordi es farà el concurs fotogràfic ‘El meu Sant Jordi en el record’, al que es podran presentar fotografies del Sant Jordi a Valls d'anys anteriors per reviure aquesta festa de la cultura al carrer, Òmnium Alt Camp impulsa la VI Lectura en Veu Alta, que cada any aplega els escolars de primària i secundària de tota la comarca, i que enguany es trasllada a Instagram Stories, i l’Institut d’Estudis Vallencs fa la Marató de Llegendes, contalles i tradicions. Per últim, a les 18.00 h de la tarda, el Centre Cívic de Valls ofereix l'espectacle familiar Virus Drac, de la companyia Picarols, a través del canal Youtube de l'Ajuntament.

Un minut de Sant Jordi a la Capital de la Cultura Catalana

Per últim, la biblioteca del Vendrell ha donat el tret de sortida a la celebració amb un vídeo  per presentar els diferents actes preparats, que consten d’una mostra de diferents lectures de llegendes alternatives de Sant Jordi o de l'activitat 'Autores i autors de proximitat des del confinament', en la qual diversos autors responen un qüestionari sobre llibres i propostes culturals. També es podrà visualitzar un vídeo elaborat per diferents nens i nenes on es mostrarà una llegenda especial de Sant Jordi escrita per ells mateixos i Juli Grandia, gestor cultural vinculat durant molts anys a l'Auditori Pau Casals i a la cultura del Vendrell, protagonitzarà el setè Pregó de la Lectura,

Per altra banda, i amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana, des de l'Ajuntament del Vendrell s'ha impulsat una proposta anomenada #SantJordiEnUnMinut, mitjançant la qual es demana als vendrellencs que facin la seva pròpia versió de la  llegenda  de Sant Jordi. Així, s'ha de fer un vídeo on s'expliqui la llegenda en el format que cadascú vulgui (relat, poesia, cançó...) i s'ha de penjar a les xarxes socials de la Capital de la Cultura Catalana.