Sant Crist d'Alcover amb persones al voltant

És Divendres Sant: descobreix tots els actes que es faran als municipis tarragonins

Després de dos anys amb els carrers buits a causa de l'emergència sanitària, el programa d'actes de la Setmana Santa del Camp de Tarragona torna a omplir-se

Avui és Divendres Sant. El dia en el qual, la religió cristiana, commemora la mort de Jesucrist  a la creu. És festiu arreu dels Països Catalans i la totalitat de pobles i ciutats del país celebren una gran quantitat d'actes tradicionals, com les funcions litúrgiques, les professons, les passions o els viacrucis.

Després de dos anys amb els carrers buits a causa de l'emergència sanitària, el programa d'actes de la Setmana Santa  del Camp de Tarragona  torna a omplir-se. En aquest article, TarragonaDigital et desgrana els principals actes que es viuran durant el dia als principals municipis. No te'ls perdis!

Les Tres Gràcies, el segell més reusenc

Si un acte identifica la Setmana Santa reusenca, i més concretament el Divendres Sant, són les Tres Gràcies. Es tracta del trasllat de la imatge del Sant Crist de la Sang al migdia, des de la Prioral de Sant Pere al temple de la Puríssima Sang, un cop ha acabat la Funció de l'Agonia o de les Set Paraules. A les 15.00 h, just abans que la imatge entri de nou a la Sang, es gira de cara al poble perquè la gent present pugui demanar millor «les tres gràcies». 

Sembla que el gest va ser fet, per primer, cop el 1907. L'acte de les Tres Gràcies constitueix un moment amb una gran càrrega emotiva. Per aquest motiu, L'any 2010, la Generalitat de Catalunya va declarar les Tres Gràcies Festa Patrimonial d'Interès Nacional.

Els actes de carrer reusencs continuen a la tarda, amb la Professó del Sant Enterrament, a les 20.00 h. Organitzada des de l’any 1557 per la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, amb la participació de totes les congregacions, arxiconfraries, confraries i germandats de la Setmana Santa de Reus. La processó surt de l’església Prioral de Sant Pere Apòstol. Segueix per la plaça de Sant Pere, carrer del Fossar Vell, ravals de Robuster, Martí Folguera i Jesús, plaça de Prim, raval de Santa Anna, plaça de Catalunya i raval del Pallol i plaça de la Puríssima Sang, per acabar finalment al Temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist.

Després de l’arribada del Misteri del Crist Jacent del  Sant Sepulcre  al seu temple titular, com a cloenda de la Solemne Processó del Sant Enterrament, que es celebra a Reus des del segle XVI, pregària, ascens al seu dosser i adoració de la Venerada Imatge del Sant Crist de la Sang.

Les Tres Gràcies s'han celebrat a Reus amb restriccions durant la Setmana Santa 2021
Setmana Santa 2021 | Les Tres Gràcies a Reus | Laia Solanellas

Tarragona té el viacrucis més matiner

A les 6.00 h, Tarragona enceta el Divendres Sant més matiner de la demarcació. La Catedral acull el Sermó de la Passió, anomenat popularment «de la bufetada».  A les 6.15 h. Des de l’església de Natzaret  (Plaça del Rei), encapçalat per la Creu dels Penitents, surt el Sant Crist de la Sang, acompanyat de congregants i representants de les confraries tarragonines, amb vesta i cucurulla, per a dirigir-se a la Catedral, des d’on a les 6.30 h té lloc el viacrucis per la Part Alta.

A partir de les 16.00 h, s'iniciarà la recollida dels misteris a la Rambla Vella, Plaça Verdaguer, Rambla Nova, Carrer Unió i Part Alta de la ciutat, per traslladar-los a la plaça del Rei. Cada confraria situarà els seus misteris als llocs determinats per rebre les reverències als horaris assignats.

Finalment, a les 19.30 h sortirà la professó del Sant Enterrament, des de l’església de Natzaret (Plaça del Rei). Està declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, i organitzada per la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang de N. S. Jesucrist. Hi participen els armats de La Sang i les tretze associacions de Setmana Santa que acompanyaran els respectius passos (vint en total).

Art i Silenci a Valls

Tres anys després, el lema «Art i Silenci», característic de la Setmana Santa de Valls, tornarà a ressonar pels carrers de la ciutat. A partir de les 9.00 h, es dona el tret de sortida al dia amb el viacrucis interparroquial des de l’església de la Mare de Déu del Lledó fins a l’església de Sant Joan. L'acte comptarà amb la participació dels armats i serà presidit per la imatge del  Sant Crist de Sant Francesc. 

A les 18.00 h, des de l’església de la Mare de Déu del Carme, fins a la plaça del Blat, hi haurà la sortida dels armats i la  pujada dels misteris. Mitja hora més tard, els armats faran la seva exhibició al Pati. Finalment, a les 22.00 h, sortirà la professó del Sant Enterrament, amb sortida i arribada a l’església de Sant Joan.

Imatge d'un misteri d'una professó
Imatge de la Mare de Déu dels Dolors de Valls   | Cedida

Montblanc i el viacrucis al Pla de Santa Bàrbara

La Congregració de la Sang, és l'entitat encarregada d'organitzar els actes de la Setmana Santa a  Montblanc. Actualment, és l'entitat en actiu més antiga de la vila, ja que fa més de 400 anys d'ençà de la seva fundació i constitució com a tal. 

Un dels moments més emblemàtics arriba a les 8.00 h del matí a l'Església de Santa Maria, quan surt el solemne viacrucis des de Santa Maria fins al Pla de Santa Bàrbara
De retorn a Santa Maria, té lloc "Les Set Paraules de Jesús a la Creu" comentades per un membre de la parròquia.

Des de les 11 del matí, fins a les 16.45 h de la tarda a l'església de Sant Miquel, té lloc la vetlla del Sant Crist de la Congregació de la Sang pels Armats. A cada hora hi haurà els canvis o relleus dels respectius zeladors. Finalment, a les 22.00 h, sortirà la professó del Sant Enterrament.