El Port de Tarragona organitza noves activitats al Moll de Costa per aquest cap de setmana, de 22 a 24 de gener de 2021. En aquest sentit, el Tingaldo 1 acollirà les obres de l'artista barcelonina llicenciada en medicina, que s'ha establert a Altafulla i s'ha convertit en una artista de referència al territori, Marta Balañá. Les seves obres traspuen una gran història que es transmet en la seva pintura, on l'amor al mar és el fil conductor. Sota el títol 'Un color porta a l'altre', es podrà veure l'exposició de l'artista de dimarts a dissabte de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores i diumenge d'11 a 14 hores.
Balañá, artista lluitadora contra el Parkinson, pren la malaltia com el seu tsunami personal i ha volgut mostrar en aquesta exposició, a més d'una retrospectiva de la seva pintura, les obres més recents i el paral·lelisme entre la seva obra i la malaltia.
L’Arxiu i Publicacions del Port, una gran retofotografia i un llibre ciutadà
L'Arxiu del Port, per commemorar el seu trentè aniversari, ha impulsat una proposta força reeixida i agosarada: muntar una gran instal·lació fotogràfica, un retrat a la façana de l'edifici de l'Arxiu del Port amb imatges de diversos moments dels gairebé cent anys d'existència, imatges que registren la construcció i reforma de les diverses vides que ha tingut.
La iniciativa va iniciar-se durant les festes nadalenques sota el lema 'Les nits de la il·lusió' i es va escollir l''Autoretrat d'un vaixell anomenat Arxiu' de Ricard Martínez. L'autor ha volgut plasmar en l'obra els diversos moments d'existència de l'edifici centenari, imatges que registren la construcció i reforma de les diverses vicissituds que ha tingut. La imatge es plega exactament pel mateix lloc on es doblega l’edifici que representa.
D’altra banda, el Servei de Publicacions en convida a conèixer, de forma gratuïta, les vicissituds d’una plaça emblemàtica tarragonina: La plaça dels Carros, el nom popular que no li cal justificació, ja que els carros s’hi agrupaven per anar cap al port. Aquesta obra és el tercer número de la sèrie ‘Petit Format’, que edita el Port de Tarragona, i n’és l’autor Ramon Aloguín Pallach, reconegut arquitecte i divulgador de la història tarragonina. Nascut a la plaça dels Carros, difon el patrimoni històric tarragoní amb xerrades, visites i publicacions, que tenen com tema principal la Part Baixa.
El Museu del Port, l’aposta per la didàctica
Al Museu del Port, que continua al Tinglado 2 mentre es fan les obres, es pot fer una passejada per la història de Tarragona i el seu entorn portuari amb l'itinerari que es proposa i que és una mostra del futur Museu. L'entrada és gratuïta i se segueixen els protocols de seguretat.
En aquesta passejada, s'hi poden trobar les tipologies de vaixells i els diferents sistemes de propulsió, a més de la recreació de la retrospectiva del comerç al Moll de Costa, amb elements de l'ofici de boter, mestre d'aixa, remendadores i cosidores de sacs. La mostra és oberta de dimarts a dissabtes, de 10 a 14 hores i de 16 a 19 hores, i diumenges i festius d’11 a 14 hores.
També ofereix la proposta 'Educa Digital', dins del seu programa pedagògic virtual destinat a escoles i esplais amb diferents nivells educatius. Són els tallers més emblemàtics de l’entitat museística que continuen treballant els continguts al voltant del Port i de la mar. Aquesta iniciativa inclou un vídeo explicatiu de cada activitat i un joc multimèdia per posar en pràctica els continguts adquirits. Per accedir a cadascuna de les activitats cal fer reserva mitjançant museuport@porttarragona.cat o bé al 977 259 434.
Una altra activitat que proposa el Museu és 'Fem memòria...' on es busca la col·laboració del públic, des de les xarxes socials, per completar l'arxiu de fotografies històriques del seu fons @museuporttarragona.