El Port de Tarragona, de la mà de l’Arxiu i del Museu del Port, participa en el programa 'Memòria Democràtica de Tarragona', organitzat per l'Ajuntament i que enguany està dedicat a recordar els bombardejos que hi va haver la ciutat durant la Guerra Civil, entre 1937 i 1939. El cicle va començar el passat 15 de gener i finalitzarà el pròxim 9 de juny.
En aquest sentit, el Port de Tarragona presenta vuit propostes diferents: quatre conferències, un documental, una ruta guiada, una presentació de llibre i un espectacle teatral, totes elles amb entrada gratuïta i només caldrà fer reserva per a la ruta guiada que se celebrarà el 19 de febrer.
Cal recordar també que en el recorregut expositiu del Museu del Port (entrada lliure) es pot visualitzar a l'illa de la Guerra Civil, la cronologia dels bombardeigs que van afectar la Part Baixa de la ciutat, així com l’afectació dels impactes dins la zona portuària.
La primera conferència, a càrrec d'Adrián Cabezas Sánchez, doctor en Història, tindrà lloc a l’Arxiu del Port el dimarts 24 de gener, a les 19 hores, i porta el títol 'La defensa de la costa de Tarragona durant la Guerra Civil'.
La segona cita, també a l'Arxiu del Port, serà el dijous 2 de febrer, a les 19 hores. Serà amb la conferència 'L'atac als mercants anglesos Thorpeness i Stanwell al Port Tarragona l’any 1938, a càrrec de Txell Navarrete, biòloga, i d’Òscar Martín, historiador i arqueòleg.
La tercera conferència serà el dijous següent, 9 de febrer, a les 19 hores al mateix escenari. El periodista, escriptor i guionista, Toni Orensanz, pronunciarà la conferència 'Un músic americà a la Batalla de l’Ebre'.
La quarta i darrera conferència serà el dissabte 11 de març, a les 17.30 hores, al Museu del Port, en la qual Bruno LLordachs Marquès explicarà les converses portades a terme durant anys amb Francesc Pedrol i, transmetrà mitjançant una conferència 'Les vivències del Ros de la Guita. Un serrallenc a la Batalla de l’Ebre'.
Diumenge 19 de febrer, a les 12 del migdia, Òscar Martin i Txell Navarrete, seran els encarregats de guiar la 'Ruta pels espais dels bombardejos al Port de Tarragona', que arrencarà a les Escales Reials, fent especial incidència en l’indret on van ser bombardejats els vaixells anglesos Thorpeness i Stanwell. L'activitat tindrà una durada aproximada de 90 minuts i cal fer reserva enviant un correu electrònic a arxiu@porttarragona.cat.
El 23 de febrer, a les 19 hores, el Teatret del Serrallo acollirà la projecció del documental 'Perseguint el Granuja', de l’historiador lleidatà, Josep M. Castellví, un episodi molt interessant i gairebé desconegut sobre un avió Heinkel 111 de l’aviació alemanya, les restes del qual reposen al fons del mar tarragoní.
El dijous 2 de març, a les 19 hores, la sala d’actes de l’Arxiu serà l'escenari de la presentació del llibre 'Vida i afusellament de Mariano Borrell Aguilà (Marian de la fàbrica)' que ha escrit Xavier Borrell Martí. És un recull biogràfic d’aquest personatge que fou afusellat durant la Guerra Civil i que ha estat editat per Silva editorial.
La darrera aportació del Port Tarragona al programa 'Bombes sobre Tarragona, ara fa 85 anys', tindrà lloc el divendres 26 de maig, a les 19 hores, al Teatret del Serrallo. Es tracta de l’espectacle de música i poesia 'In memoriam' produït per Quatre Gotes i amb Xavier Miró, Andrés Noarde, Daniel Llandrich i Carme Martí.
'In memoriam', que arriba al Port amb la col·laboració d'Òmnium Cultural del Tarragonès, es basa en el poema narratiu que el poeta reusenc Gabriel Ferrater va escriure com a memòria personal i moral de la Guerra Civil a Reus.