Rubén Folgado, president de l'AEQT

L'AEQT, en alerta: el preu de l'electricitat posa en perill la cadena de producció

Les companyies reclamen a l'Estat que aprovi el reglament de xarxes tancades per reduir la factura en un 20%

La jornada anual de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha servit per alertar que els preus «insostenibles» de l'electricitat i el gas poden afectar la seva cadena de producció. Així ho ha apuntat el president de l'AEQT, Rubén Folgado, i ha recordat que altres sectors ja han començat a aturar la seva activitat.

«Per preservar la indústria al territori ho hem de resoldre amb urgència», ha afirmat. Una de les claus ha de passar perquè l'Estat aprovi definitivament el reglament de xarxes tancades. Segons ha explicat el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, la mesura permetria a les empreses estalviar-se un 20% de la factura elèctrica.

Per Folgado, el reglament permetrà «augmentar la competitivitat» de les empreses i equiparar-les al nivell d'altres països europeus que ja disposen d'aquesta normativa. En aquest aspecte, també ha posat en valor el paper que jugaran les energies renovables en el futur. Un exemple és l'hidrogen, que permetrà les empreses avançar cap a una neutralitat climàtica «inevitable».

Un horitzó que pel president de l'AEQT no es podrà assolir «sense multiplicar la generació d'energia renovable». Per aquest motiu ha defensat «desenvolupar un model ambiciós, sostenible i consensuat amb el territori». En aquest sentit, a través del seu pla estratègic, l'entitat aposta per la transició energètica i per anar cap a una economia circular.

Sobre aquesta qüestió, Castellanos ha defensat l'aposta del Govern per la transició cap a l'hidrogen i ha justificat la cooperació amb l'Aragó, el País Basc o Navarra per donar «una dimensió molt més competitiva» a la Vall de l'Hidrogen tarragonina, en comparació amb altres valls europees.

La indústria química, «part del problema i part de la solució»

En l'acte també hi ha participat Carles Navarro, president de Feique, la patronal catalana de les empreses químiques. Ha defensat el camí que assegura han agafat les empreses cap a la sostenibilitat, però ha reclamat més celeritat.

«Hem de passar a l'acció, com a societat ens estem adormint. El temps és el recurs més finit que tenim i ens queda una dècada per fer els deures. Estem en una crisi extrema com a societat: mediambiental, de pèrdua de la biodiversitat i d'esgotament dels recursos», ha assenyalat.

Així, ha apuntat que la indústria química és «part del problema i part de la solució», ja que ha reconegut les emissions que «durant dècades» han generat les químiques i alhora ha destacat l'aposta que fan per la ciència i la innovació.

«La indústria és responsable del 30% de les emissions de CO2 a nivell global, i d'aquestes la química és responsable del 6%. Són 3.000 milions de tones de CO2», ha indicat. En la seva opinió, la clau de volta és substituir l'ús de recursos fòssils per generar electricitat per energies renovables.

«Hem de comprar i generar energia verda, aprendre a fer vapor i escalfar instal·lacions amb energia elèctrica. Hem de desenvolupar tecnologies en les quals hi hagi poca o cap emissió de CO2, com per exemple a partir hidrogen verd o fotosíntesi artificial», ha valorat.

Així, ha pronosticat que «la petroquímica de Tarragona d'aquí a deu anys serà diferent». «Hem de treballar per una indústria verda, sostenible, basada en energies renovables, segura, no tòxica, digital, més transparent i més propera», ha exposat.

Més seguretat

L'AEQT també ha posat en valor la seva estratègia amb les empreses de serveis amb les quals col·labora la indústria química per reduir la sinistralitat laboral. Així, també ha assegurat que el primer semestre d'enguany els accidents amb baixa s'han reduït un 44% respecte a l'any anterior.

Alhora, han explicat que el tarragoní serà el primer polígon petroquímic que implementarà un estàndard conjunt de seguretat. De moment hi estan treballant i serà un reglament que serà més estricte que la legislació vigent.

«S'han definit els requisits en seguretat laboral, de processos i de gestió d'emergències. Farem que siguin certificables i auditables. Estem tancant l'empresa que ens ha d'ajudar a posar en marxa el sistema continu de seguretat. Serà un canvi substancial en la manera d'entrenar la nostra gent per millorar la seguretat laboral», ha explicat Albert Cañagueral, responsable de la comissió de seguretat de l'AEQT.

A més, també ha avançat que juntament amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) estan treballant per fer un seminari sobre la seguretat de processos, enfocat a tècnics del sector. Un curs que «podria evolucionar a un màster», ha dit Cañagueral.