Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Les possibles afectacions del Brexit en l'economia tarragonina

Els hotelers reben el mateix nombre de reserves del mercat britànic que anys anteriors per aquesta temporada, però afronten la qüestió amb incertesa

Els líders europeus ja han donat llum verda al Brexit | CatalunyaDiari.cat

 

Si tot va com està previst el dia 29 de març el Regne Unit es divorciarà definitivament de la Unió Europea. Els tràmits de divorci, però, estan sent complicats, tant, que fins i tot la primera ministra britànica Theresa May ha estat a punt de perdre el càrrec. L'acord que May va pactar amb els representants europeus ha estat rebutjat pel parlament britànic, i mentre ella intenta convèncer als seus, la Unió Europea ja l'avisa que no farà masses més concessions. Davant d'aquesta ruptura ens preguntem quina relació té Tarragona amb el Regne Unit, per conèixer quin és el possible impacte que podria tenir el Brexit per la nostra economia.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

El Brexit, un escenari incert

Per què és tan important aquest acord de ruptura? En aquest acord entre May i els països europeus es delimiten temes tan sensibles com la protecció dels drets dels ciutadans del Regne Unit que viuen a la Unió Europea o dels europeus que viuen al Regne Unit, la relació amb la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord o la factura que ha d'assumir el Regne Unit per marxar de la UE. També s'ha d'arribar a un acord sobre la relació comercial.

Molt s'ha parlat de les possibles afectacions que tindrà el Brexit. Però el cert és que l'escenari és molt incert i tot depèn de com acabi aquest divorci. Amb un Brexit dur (és a dir, una separació sense acord) les conseqüències podrien ser molt més negatives, en canvi amb un acord es podria tenir sota control alguns temes. Juan Antoni Duro, director de la Càtedra d'Economia local i Regional de la Universitat Rovira i Virgili (URV) creu que un Brexit dur no es donarà. «Hi ha dos possibles escenaris un Brexit moderat o una repetició del referèndum», opina. Però quina relació té Tarragona amb el Regne Unit i què opinen alguns sectors econòmics claus?

El turisme, el comerç, els moviments migratoris i el Brexit

Duro creu que al voltant del Brexit s'ha creat molta incertesa però que és gairebé impossible que s'acabi amb una sortida desordenada. Si això passa, diu, temes cabdals que es podrien veure afectats com el turisme, el comerç o la mobilitat de residents es podrien veure suplantats amb convenis bilaterals entre països.

Turisme

Els britànics fa molts anys que estiuegen a la Costa Daurada, tot i que els anys de crisi aquest mercat va disminuir, ara s'ha tornat a recuperar. L'aposta de companyies britàniques com Jet2 o l'aerolínia irlandesa Ryanair ha apropat encara més el mercat britànic a la nostra costa. Però quina és la dimensió d'aquest turisme?

La Costa Daurada reb un gran nombre de britànics cada estiu | TarragonaDigital

 

El britànic és el tercer mercat turístic més important per la costa Daura, per darrere de l'espanyol i el francès. L'any passat va generar 2,2 milions de pernoctacions, un 3,3% més que el 2017 (mentre que el mercat espanyol i francès van caure). Els britànics representen el 20% total de l'ocupació a la Costa Daurada. Segons explica Xavier Roig, president de l'Associació hotelera de Cambrils, Salou i la Pineda a TarragonaDigital, és un mercat mot important.

De moment, diu Roig, les reserves per aquest any no s'han vist afectades per aquesta futura sortida del Regne Unit, ja que segons explica, «ja tenim reserves fetes, al mateix ritme que altres anys». Ara bé, és conscient que si es pren alguna decisió dràstica, pot passar alguna cosa. De moment diu que entre el sector hoteler impera la incerta pel que passarà, i tot i que no s'estan adoptant mesures immediates, sí que se segueix fomentant la diversificació de mercats. «Sempre treballem per això», conclou.

«Estem a l'expectativa del que passi, des de l'empresariat sabem que és una decisió difícil però a ningú li interessa que se'n vagi tot a norris». Roig també fa referència a la reobertura de mercats com Turquia, Egipte o Tunísia. Si a partir d'ara els turistes britànics han de demanar visats per venir a aquí, igual que per anar a aquests mercats, o la lliure perd avantatge en relació amb l'euro, es podrien perdre turistes.

L’aeroport de Reus, el més afectat pel Brexit

Un 60% dels passatgers que passen per aquest aeroport, 600.000 aproximadament l'any passat, són del Regne Unit. Una xifra molt important que s'explica per l'aposta de les companyies i agències britàniques i irlandeses pel nostre Aeroport. Què passarà amb el Brexit? Tot dependrà de l'acord amb el qual s'arribi sobre el moviment de persones entre la UE i el Regne Unit.

Turistes esperant per facturar a l'Aeroport de Reus | Isma Llanes

 

Segons fonts pròximes a l'Aeroport no afectarà cap tema funcional, ja que ara els britànics ja han de passar pel control de passaports. Per tant, això no canviarà res. Ara bé, si les companyies seguiran o no apostant per aquest aeroport no se sap i dependrà de com quedin les coses. Fonts de l'Aeroport expliquen a TarragoanaDigital que el govern està treballant en un pla de contingència i de moment no poden opinar sobre aquesta qüestió en més detall. 

El catedràtic d'Economia de la URV creu que els governs firmaran pactes bilaterals perquè les companyies puguin seguir operant. A curt termini, i pel que fa a les estructures, el Brexit no tindrà una gran afectació, sí que la podria tenir a llarg termini si es veu afectada l'economia britànica. «Si el Brexit té un impacte sobre el creixement econòmic del Regne Unit, això pot fer que vinguin menys turistes o que les empreses d'allí ens comprin menys», apunta Duro.

Imatge de la platja Llarga de Roda de Berà | TarragonaDigital 

 

Comerç exterior

El turisme és la relació més clara que manté Tarragona amb el Regne Unit, l'altra és el comerç, tot i que no té tant pes com en altres regions de l'estat espanyol. El Regne Unit està entre els 10 països on més exporten les empreses tarragonines, ocupa la posició 7. El valor de les exportacions el 2017 va ser de 536 milions d'euros, i va representar el 6,2% del total de les exportacions, segons dades de la Cambra de Comerç de Tarragona. Pel que fa a les importacions, el Regne Unit no es troba entre els 10 primers països importadors. Els principals productes que s'exporten són químics, materials de transport i agroalimentaris.

Un cop més, les exportacions que fan les empreses d'aquí allí dependran de com quedi l'acord comercial entre aquests dos països, i si no s'arriba a un acord en aquest sentit, es podria veure afectada l'economia d'aquestes empreses exportadores.

Residents

Al Regne Unit hi viuen 658 tarragonins. I a Tarragona resideixen 113 britànics. Què passarà amb tots ells? Doncs bé, tampoc està clar. Al principi el Regne Unit es va comprometre a no fer fora a cap dels europeus que viuen al Regne Unit, que són molts, però May va endurir el discurs dient que de moment s'hi podrien quedar sense dificultats els que tenen treballs qualificats. La resta està per veure.

Carrer del comte de Rius de Tarragona | Miguel Cabrerizo

 

«L'economia britànica requereix immigració de tots els tipus», diu Duro que opina que no hi haurà canvis rellevants tampoc en aquest sentit. I reitera que l'impacte per Tarragona podria venir a llarg termini, i no pel canvi en les estructures sinó derivat d'una pèrdua de poder adquisitiu dels britànics a causa del Brexit.