Imatge del Tinglado 2 del Moll de Costa del Port de Tarragona.

La IX Nit Literària del far de la Banya, plat fort del cap de setmana al Port de TGN

Aquest divendres també s'estrena el documental 'Llars de Llum', que fa un recorregut pel passat, el present i el futur dels fars de la província de Tarragona

La IX Nit Literària del Port de Tarragona és l'acte més destacat de la programació cultural del cap de setmana a les instal·lacions de l'organisme portuari. Tindrà lloc aquest divendres, a les 22 hores, al Far de la Banya, amb l'organització de la Biblioteca Pública de Tarragona i el Museu del Port. Enguany, la temàtica triada és la literatura que ens apropi 'Arran de mar'.

Participaran en la lectura dels textos lectors i lectores dels barris del Serrallo i del Port, escriptors amb títols de temàtica marítima, professionals relacionats amb l’activitat portuària tant de gestió com de cultura i patrimoni. Tots estaran acompanyats pel tarragoní Eloi Duran, que ha creat la música per a aquest esdeveniment.

Els autors escollits són diversos, clàssics com Jacint Verdaguer, Joaquim Ruyra, Carlos Ruiz Zafón i més actuals com la tarragonina Natàlia Romaní o Stefanie Kremser, escriptora i guionista alemanya. L'accés en vehicle al Far de la Banya serà lliure a partir de les 21.30 hores, tot i que l'aforament de l'activitat estarà limitat a 150 persones.

‘Llars de Llum’, estrena al Teatret del Serrallo

La segona cita destacada del cap de setmana, l'estrena del documental 'Llars de Llum', també tindrà lloc aquest divendres. Serà a les vuit de la tarda, amb el Teatret del Serrallo com a escenari. La projecció, produïda per quatre joves estudiants de Periodisme de la URV, fa un recorregut pel passat, el present i el futur dels fars de la província de Tarragona, que es troben sota la responsabilitat del Port.

A l’audiovisual es descobreix l’evolució de la professió de faroner, i els canvis que ha produït l’automatització al sector, i compta amb testimonis de persones expertes en seguretat marítima, responsables dels patronats de turisme i dels museus del territori, el president del Port, Josep Maria Cruset i els faroners del Port de Tarragona, Juanjo Heredero, Carlos Moral i amb l’exfaroner Jose Maria Moral.

Els directors, productors i responsables del documental 'Llars de Llum' són Clara Marquiegui, Joel Medina, Sandra Pérez i Raül Rodríguez, que han comptat amb el suport del Port de Tarragona.

Vespres al Museu del Port

El Museu del Port ofereix aquest any en la programació d’estiu una nova proposta per a tots els públics els divendres a les 20 hores: 'Vespres al Museu'. Aquest divendres es presenta l'activitat teatralitzada 'Consignant vaixells', on Emilia Mallol ens presenta a una consignatària actual del Port de Tarragona i ens explica la representació que porta a terme el consignatari als ports.

L’activitat es fa en català, tot i que el divendres 26 d’agost, es podrà gaudir en castellà. L'activitat és gratuïta i amb aforament limitat, però cal fer reserva prèvia al correu electrònic museuport@porttarragona.cat.

Els Cremats tanquen el cicle d’havaneres a la Pèrgola del Serrallo

Aquest dissabte 30 de juliol, a les 22 hores, el grup Els Cremats clou la trentena edició del festival 'Les Havaneres del Port' a la Pèrgola del Serrallo Com és habitual, l’actuació és a l’aire lliure i gratuïta, tot i que hi ha un aforament màxim de 500 persones.

El grup Els Cremats és una banda formada el 1996 al voltant de la música popular del cant de taverna i de les havaneres, amb seu a Palafrugell i Calella de Palafrugell, que ha trencat molts tòpics sobre el tractament del gènere.

Els Cremats es caracteritzen per la constant recerca de nous registres i la immersió en diferents músiques i gèneres, sobretot d’arrel popular. Una formació amb un llarg i consolidat bagatge, considerats per molts els 'enfants terribles' de l’havanera.

‘L’antropologia dels sentiments’ d'Isabel Muñoz, Premi Nacional de Fotografia al Tinglado 1

D'altra banda, fins al 18 de setembre es pot visitar al Tinglado 1 l’exposició 'L’antropologia dels sentiments: darrer episodi. L’impur i la raó' de la consagrada fotògrafa Isabel Muñoz, que exposa a Tarragona per primer cop. Muñoz, guanyadora del Premi Nacional de Fotografia 2016, construeix un recorregut temàtic entorn de la representació obsessiva i heterogènia del cos humà.

Isabel Muñoz (Barcelona, 1951), premiada fotògrafa nacional i internacional, ha compaginat les seves exposicions com a fotògrafa amb la docència. Fins al 2007 es va dedicar a recórrer el món i fer treballs a través de la dansa (Cuba, Burkina Faso, Mali, Egipte, Turquia, la Xina, Cambodja i Brasil).

L’obra de la reconeguda fotògrafa es caracteritza per una cerca constant de la bellesa i el llenguatge dels cossos, i de les seves creacions es destil·la que els cossos narren com si fossin llibres. La fotografia, per a Muñoz, explica coses com un llenguatge.

Muñoz ha rebut nombrosos premis, entre els quals destaquen: PhotoEspaña 2021, Artist Experience 2021, Blanc Negre Magenta. Millor Artista 2021, Personatges Fora de Sèrie 2019, Pop Eye Fotografia 2019, Col·lecció Himalaya 2017 o el Premio Nacional de Fotografia 2016.

‘Només dones’, una mirada al món femení al Refugi 1

El Refugi 1 del Moll de Costa acull l’exposició 'Només dones', una mirada al món femení íntima perquè per la pintora Julia Ledo veu aquest món, des d’un punt de vista de l’art, més comunicatiu, més expressiu i versàtil.

Ledo inicia el seu periple en els espais expositius del Moll de Costa del Port de Tarragona amb «una mostra introspectiva, referencial i experimental en el meu propi gènere», segons les seves paraules.

La mostra, que restarà oberta fins al 7 d'agost, és un homenatge a la feminitat i la creadora manifesta que no cerca tant la precisió tècnica com la connexió emocional que estableix amb els seus personatges.

Premi de Fotoperiodisme al Tinglado 2

Finalment, des de la passada setmana, es pot visitar al Tinglado 2 del Moll de Costa una mostra que reuneix les fotografies presentades al Premi de Periodisme Mañé i Flaquer que organitza l’Ajuntament de Torredembarra i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, juntament amb Repsol i el Port de Tarragona.

L’exposició, que es pot veure fins al 21 d’agost, reuneix les fotografies en la segona convocatòria del Premi de Fotoperiodisme Camp de Tarragona. Hi participen un total de 13 fotoperiodistes que presenten 40 fotografies. La imatge guanyadora d’aquesta segona edició va ser 'L’incendi que s’acosta' de Xavi Jurio i les finalistes 'Segona Onada', de Carles Esporrín, i 'Trapezi', de Tjerk van der Meulen.

L’exposició que es presenta al Tinglado 2, produïda pel Port de Tarragona, mostra les imatges presentades, totes elles vinculades informativament al Camp de Tarragona i signades pels fotoperiodistes Marc Colilla, Ariadna Escoda, Carles Esporrín, Alícia Fàbregas, Santi Iglesias, Xavi Jurio, Marc Lladó, Anna Lofi, Tjerk van der Meulen, David Oliete, Jordi Jon Pardo, Laia Solanellas i Núria Torres.

L’horari expositiu de tots els recintes és de les 10 a les 13 hores i de les 17 a les 20 hores de dimarts a dissabtes. Els diumenges i festius l’horari és d’11 a 14 hores.